Oko sveta

Da li biste zaplivali na -21 stepen? Nije tako strašno kao što mislite (VIDEO)

Komentari

Autor: T.T.

25/12/2021

-

18:43

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

S obnavljanjem turizma nakon teške dve godine, jedno potpuno novo iskustvo postaje sve popularnije u finskoj Laponiji.

Osećaj plutanja ohrabruje turiste da skoče u ledeno laponsko jezero i budu okruženi ledom debljine 30 centimetara.

Međutim, nije tako jezivo kao što izgleda. Turisti nose jarko crvena odela za spasavanje koja ih održavaju toplim i potpuno suvim, a koja su slična onima koje nose putnici na nasukanim kruzerima dok čekaju spas.

"Ljudi skaču u odelima i dobijaju jedinstveno iskustvo boravka u zaleđenom jezeru, koje je samo u jednom delu otopljeno. Samo se opuste i uživaju", objašnjava Barbara Diaz, vodič Safartike, turističke agencije iz Rovaniemija koja nudi svakodnevna putovanja ovog tipa.

Jedinstvena aktivnost, koja se može iskusiti samo u Laponiji, postala je toliko popularna da je sada nudi nekoliko turističkih kompanija koje svake godine organizuju putovanja.

Posetioci mogu rezervisati standardne dnevne izlete kupanja u ledenom jezeru, koji se kreću od 88 evra po osobi.

Turizam u Laponiji

Unsplash

 

Turizam Laponije fokusiran je uglavnom na zimsku sezonu, a kako se većina Evrope vratila u blokadu baš za vreme praznika, popularna praznična destinacija bila je teško pogođena.

Prema podacima turističke zajednice Visit Rovaniemi, u decembru 2019. godine Laponiju je posetila 61 hiljada turista, od čega preko 51.000 iz inostranstva.

Ali, samo nešto više od 11 hiljada je došlo u decembru 2020, što je pad od 82 odsto i samo 1.100 njih iz inostranstva.

Od prodaje smeštaja u decembru 2020. godine ostvareno je 1,4 miliona evra, što je pad od 90 odsto u odnosu na decembar 2019.

 

Komentari (0)

Putovanja