Oko sveta

Prava egzotika u dolini Himalaja: Kako izgleda putovanje u "potkrovlje sveta"

Komentari

Autor: Andreja Vasić, Tila Milenović

16/10/2022

-

21:07

Prava egzotika u dolini Himalaja: Kako izgleda putovanje u "potkrovlje sveta"
Kathmandu, Nepal - Copyright Euronews/Andreja Vasić

veličina teksta

Aa Aa

Ako su Himalaji krov sveta, onda je Katmandu glavni grad Nepala njegovo potkrovlje. Zemlja severno od Indije, predstavlja savršen spoj hinduizma i budizma, i predstavlja egzotiku sakrivenu ispod Mont Everesta. 

Prestonica Katmandu, najlakse se moze opisati kao sedmomilionska džungla automobila i motorciklista, u kom se, deluje, meštani ipak nekako snalaze, bez svađa i posebne nervoze. Jarke boje, od svih nijansi narandžastog i crvenog do petrolej plave, krase hramove i užurbane ulice. Ipak, ono što je nemoguće preneti fotografijama su mirisi – mešavina mirišljavih štapića, karija, prženog luka i ustajale vode.

Šetajući haotičnim ulicama, ubrzo ćete primetiti da je na svakom manjem ili većem trgu podignut hram, bilo budistički ili hinduistički. Tako u različitim delovima grada svakoga dana možete da naiđete na festivale tokom kojih meštani, obučeni u svečana odela, na ulicama izvode različite rituale.

Euronews/Andreja Vasić

 

Iako u Nepalu ima više pripadnika hinduizma, preko 80 odsto, u odnosu na znatno manje, devet odsto budista, deluje da dve religije koegzistiraju u potpunoj harmoniji, kao i da se pojedini običaji i tradicije prepliću.

Euronews/Andreja Vasić

 

Boje, mirisi, egzotična arhitektura i planine koje okružuju Katmandu, ipak ne mogu u potpunosti da skrenu pažnju s jedne tužne činjenice – u ovoj zemlji vlada siromaštvo. Taksisti voze najmanje trideset godina stare automobile, cena namirnica i hrane je izuzetno niska, mnogi žive u nedovršenim domovima, koji više podsećaju na gradilište, a duž turističkih centara i ulica ređaju se male radnjice gde ulični prodavci povoljno nude ručne radove, šivene odevne predmete od vune i kašmira, ili falsifikate velikih svetskih marki.

Euronews/Andreja Vasić

 

Ako bi vam neki odevni komad "zapao za oko", a prodavac u tom momentu nema vaš broj, budite sigurni da nećete napustiti lokal praznih ruku. Dok popijete čaj, on će na mašini sašiti primerak odgovarajućih dimenzija, samo za vas.

I uprkos generalnoj nemaštini, ne može se reći da Nepalci žive u bedi. Na ulicama Katmandua nemoguće je uočiti prosjake, svi imaju svoj posao, svoje zanimanje – makar to bilo skupljanje smeća i odlaganje otpada na biciklu.

Euronews/Andreja Vasić

 

Takođe, prestonicu Nepala i dalje nije "progutala globalizacija" – nema velikih tržnih centara, teško je pronaći Mekdonalds, ili druge svetski poznate lance brze hrane. Umesto toga tipični su kiosci na ulicama gde dominiraju "ukusi Indije" i miris karija.

Budući da i meštani tvrde da im povremeno pozli od ulične hrane, samo oni najhrabriji sa najjačim želucem, treba da se upuste u gastro–turu nepalskog "street fooda".

Euronews/Andreja Vasić

 

Posle pandemije koronavirusa, turizam se i dalje nije oporavio, te centar Katmandua – Kamal, gde su se nekada videli samo štapovi za hajking i fotoaparati, sada je otvoren za saobraćaj.

Trenutno, u gradu možete da vidite malo Evropljana, ali ćete ponegde sresti hipike koji su se tokom 1970-ih godina preselili ovde sa Zapada, a danas su se već poptuno asimilirali – drže svoje lokale, govore jezik i poznaju grad kao svoj dlan.

Euronews/Andreja Vasić

 

Uprkos tome što turizam i dalje nije zaživeo, meštani i dalje nude brojne interesantne ture do bazne stanice na Himalajima, gde zaista možete da se osetite kao na vrhu sveta. Takođe, organizuju se i safari ture u Nacionalnom parku Čitvan, gde posetioci mogu da vide tigrove, nosoroge i slonove.

Ipak važno je napomenuti da, budući da se Nepal nalazi u planinama, putevi su prilično krivudavi i u lošem stanju. Upravo zato razdaljina od 200 kilometara, koja za jednog Evropljana deluje kratko u Nepalu se prelazi za sedam-osam sati.

Euronews/Andreja Vasić

 

Kako i za koliko novca posetiti Nepal?

Najbolji period za posetu ove države jeste od početka septembra do kraja novembra, kada još nije preterano hladno, ali je prošla sezona monsuna. 

Povratne aviokarte iz Beograda do Katmandua, mogu da se pronađu za 700 evra. Aviokompanije imaju letove sa presedanjem u Dubaiju ili u Istanbulu. Moguče je leteti i preko Bankoka. Državljanima Srbije potrebna je viza za ulazak u Nepal, koja se izrađuje na aerodromu pri dolasku u državu, a košta oko 30 evra.

U samoj nepalskoj prestonici, smeštaj je moguće pronaći čak i za pet evra po noćenju. Ipak, u malo pristojnijm hotelima cena sobe počinje od 30 evra. 

Euronews/Andreja Vasić

 


Hrana nije skupa.. Primera radi, "momo", odnosno nepalske knedle punjene mesom mogu da koštaju oko 100 dinara na ulici, oko 400 u običnim restoranima, a 700 dinara u onim lokalima koji su prema nepalskim standardima luksuzni.

Ukoliko želite da obiđete Katmandu, za takvo putovanje je dovoljno izdvojiti nedelju dana, međutim, ako planirate turu ka baznoj stanici na Himalajima, ili safari obilazak, znacilo bi vam da izdvojite barem dve nedelje.

Komentari (2)

Aleksandar Obradinović

11.10.2022 13:00

zanimljiv tekst, informacije i fotografije. odlična reportaža!

Bojan

11.10.2022 17:01

Nesvakidasnje zanimljiv tekst. Voleo bih da imam priliku da vidim vise ovakvih reportaza.

Putovanja