Sezona

Gde će evropski lideri na godišnji odmor i drže li se pravila koje su sami postavili

Komentari

Autor: Maeve Campbell, prevela T.T.

12/08/2021

-

19:29

Gde će evropski lideri na godišnji odmor i drže li se pravila koje su sami postavili
Predsednici na odmoru - Copyright profimedia, EPA/NUNO ANDRE FERREIRA, AP/Phil Noble

veličina teksta

Aa Aa

Uz požare koji besne Mediteranom i toplotne talase koji haraju Evropom, mnoge vlade savetuju svojim državljanima da ne putuju u inostranstvo, osim ako nije neophodno.

Pa, da li oni sami prate ovaj primer? Ako glasači vide da političari krše pravila, da li će manje glasati za njih na sledećim izborima? Ili lideri zaslužuju godišnji odmor isto kao i mi?

Euronews je sastavio listu od devet evropskih lidera koji su odlučili da ovog leta odu na odmor i proverili da li su njihovi planovi u skladu sa pravilima i preporukama u zemlji.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Džonson

Čini se da će premijer, njegova trudna supruga i sin drugu godinu zaredom izbeći komplikacije oko međunarodnih putovanja i ostati u Velikoj Britaniji. Prošlog leta par je posetio poluostrvo Eplkros u Škotskoj. Odmor u Britaniji bila je velika promena za Džonsona koji je oduvek bio naklonjeniji toplijim podnebljima. Ne tako daleko bio je pod lupom javnosti zbog luksuznog putovanja na ostrvce Mistik u Sent Vinsetu i Grenadinima u decembru 2019. godine.

Sekretar za životnu sredinu Borisa Džonsona, Džordž Justis, predložio je ljudima da letuju u Velikoj Britaniji i da "ne putuju osim ako to apsolutno nije neophodno".

Tanjug/Rebecca Fulton/Downing Street via AP

 

Justis je za Sky News rekao da će ove godine odmarati u Kornvelu.

"Ostaću kod kuće, nemam nameru da putujem i letujem u inostranstvu ovog leta", rekao je nedavno.

Premijer Španije, Pedro Sančez

Ovog meseca je objavljeno da je Pedro Sančez trenutno na odmoru na "zapanjujućoj lokaciji sa heliodromima i bazenom".

Ali, da li je napustio zemlju?

Ne, on se nalazi u La Mareti, zvaničnoj rezidenciji nacionalne baštine na Kanarskom ostrvu Lanzarote. Takođe će proveti vreme u Koto de Donjani, na jugu Španije.

 

 

Sančez će odmarati sa suprugom Begonom Gomez i ćerkama, Karlotom i Ajnhoom. Čak je poveo i svog psa Turka.

Premijer Sančez u potpunosti ima pravo da putuje u drugi deo Španije na odmor jer domaća putovanja po zemlji nisu ograničena.

Predsednik Italije, Serđo Matarela

Italijanski predsednik odlučio je da ovog leta ode na odmor u susret Feragostu. Italija svake godine 15. avgusta obeležava državni praznik Feragosto, praznik Velike Gospojine. Predsednik Matarela, koji je nedavno proslavio 80. rođendan, vratiće se na Sardiniju gde je letovao i 2018. i 2019. godine.

Ali, prošle godine, zbog ograničenja nametnutih zbog kovida 19, predsednik je "žrtvovao" svoju tradiciju i proveo tek nekoliko dana u Kastelporzijanu, nedaleko od Rima.

 

 

Matareli je zakonski dozvoljeno da putuje na ostrvo jer je Sardinija ušla u jednu od "belih zona" Italije 21. maja ove godine.

"Bele zone" u Italiji predstavljaju mesta sa najnižim brojem obolelih od kovida 19.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron

Francuski predsednik i njegova supruga Brižit ovog leta borave na Azurnoj obali. Nedavne fotografije prikazuju kako se sunčaju na brodu u blizini ostrva Porkerol. Trenutno borave u tvrđavi Brégançon, zvaničnom letnjikovcu francuskih predsednika, još od Šarla de Gola koji je prvi put ovde boravio 1968. godine.

I pre pandemije kovida je bilo poznato da Makron "voli da uzme par dana odmora i boravi u Francuskoj". Njegova kancelarija često insistira na tome da je on "dostupan u svakom trenutku".

AP/Phil Noble

 

Kada je izabran 2017. godine, Le Parisien je smatrao da vođa mora da izbegne luksuzna letovanja u kojima su uživali njegovi prethodnici kako bi ostao prizeman i u kontaktu sa svojim narodom.

Putovanja unutar Francuske su potpuno legitimna, pa tako ni Makron ne krši nikakva pravila. Više nema policijskog časa i nošenje maske nije obavezno na otvorenom, osim u određenim okolnostima gde su velike gužve. Zato je bolje da se predsednik Francuske kloni prepunih plaža na Azurnoj obali.

Kancelarka Nemačke, Angela Merkel

Nejasno je da li će kancelarka Merkel ove godine otići na odmor, ali s obzirom na to da bi na jesen trebalo da stupi s dužnosti, pretpostavka je da će tek od jeseni odmarati.

Poznato je samo da će ovog meseca posetiti Veliku Britaniju i SAD kako bi razgovarala sa Borisom Džonsonom i Džozefom Bajdenom.

Inače, pre nekoliko godina uzela je tronedeljni odmor koji je provela u italijanskim Alpima. U to vreme, Nikola Fuhs-Šundeln, profesor na Gete univerzitetu u Frankfurtu rekao je da je "potpuno kulturno prihvaćeno" što je Merkelova napravila dužu pauzu od posla.

profimedia

 

Merkelovoj je dozvoljeno da poseti Veliku Britaniju. Ali, putnicima iz evropskog šengenskog prostora trenutno je zabranjen ulazak u SAD "sa posebnim izuzecima". To znači da građanima Nemačke tehnički nije dozvoljeno da lete u Severnu Ameriku, ali se predsednički sastanci mogu smatrati izuzetkom.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin

U martu ove godine ruski predsednik i njegov ministar odbrane Sergej Šojgu proveli su vikend u Sibiru. Snimljen je kako vozi terensko vozilo kroz gustu šumu i prelazi most koji se njiše, dok se u prošlosti slikao kako peca u udaljenom regionu Tuve.

Putin se ponekad pojavi na državnoj televiziji i učestvuje u raznim aktivnostima na otvorenom kako bi "projektovao imidž zdravog i snažnog lidera sposobnog da vodi državu još mnogo godina", navodi Moscow Times.

profimedia

 

Takođe, često posećuje svoju vikendicu pod imenom Villa Sellgren, sagrađenu na ostrvu u zalivu Viborg, oko 20 kilometara od ruske granice sa Finskom. Navodi se da ima pozlaćeni bazen i podzemnu banju sa ugraviranim incijalima.

U Rusiji postoji nekoliko ograničenja domaćih putovanja, što znači da je Putinu dozvoljeno da putuje u Sibir. Međutim, Burjatija u istočnom Sibiru je u junu naredila zatvaranje kako bi se usporilo širenje kovida 19 i još uvek nije poznato da li je ovo pravilo i dalje na snazi.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan

Nije još uvek poznato da li će Erdogan ove godine ići na odmor.

Međutim, tursko-belgijski arhitekta Čefik Birkije nedavno je objavio nove fotografije predsednikovog letnjikovca. Palata od 85.000 kvadratnih metara ima pet zgrada i bazen, kao i sopstvenu veštačku plažu, koja se nalazi tik uz tirkizno more Marmarisa.

Izgradnja palate navodno je koštala 640 miliona turskih lira, što je 62 miliona evra.

 

 

Fotografije ove vile izazvale su bes Turaka u vreme kada se obični građani "bore da prehrane svoje porodice", prenosi The National.

Domaća putovanja u Turskoj nisu ograničena, pa ako bi Erdogan hteo da otputuje u svoju vikendicu na jugozapadnoj obali, bilo bi mu dozvoljeno. Ali, ako je predsednik planirao da poseti Veliku Britaniju, morao bi da provede neko vreme u hotelskom karantinu jer je Turska sada na tzv. crvenoj listi ove zemlje.

Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza

Predsednik Portugala proveo je neko vreme na Madeiri, autonomnom ostrvu zemlje u Atlanskom okeanu, za Dan Portugala u junu ove godine.

To je dan kada se slavi sve portugalsko i obeležavaju ga milioni ljudi u zemljama i zajednicama širom portugalskog govornog područja. Dan Portugalije je državni praznik.

Rebelo de Soza bio je na Madeiri radi posla, te je govorio na održavanju tradicionalne vojne parade.

EPA/NUNO ANDRE FERREIRA

 

Inače, još 2020. godine, potugalski predsednik (71) pomogao je u spasavanju dve žene koje su morske struje odvukle tokom njegovog letnjeg odmora u Algarveu. Doplivao je do kajakašica koje su se borile sa strujama kada im se čamac prevrnuo. Razgovarao je sa novinarima na plaži Praja de Alvor kada je primetio da se dve žene bore u vodi i pomogao je u njihovom dovođenju na sigurno.

Putovanje od Portugala do Madeire je u okrivu pravila, pa Rebelo de Soza nije učinio ništa loše posetivši regiju arhipelaga za Dan Portugala. Zapravo, na Madeiri je sada liberalnije budući da policijski čas počinje u jedan sat iza ponoći, dok je to slučaj na kopnu već od 22:30.

Predsednik Švajcarske, Gaj Parmelin

Predsednik Parmelin učestvovao je na saveznim proslavama u Hercogenbuhseu u opštinama Bern i Villars-sur-Ollon, koji su deo njegove matične oblasti Vaud, 31. jula ove godine.

Navodno je 1. avgusta doručkovao na farmi u kantonu Friburg, a zatim je veče proveo u Lozani.
Pisalo se i da je predsednik Parmelin takođe u julu posetio Island.

profimedia

 

Iako je putovanje bilo neformalno organizovano, ministri iz Norveške, Lihtenštajna, Islanda i Švajcarske, zemalja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, sastali su se lično prvi put od početka pandemije kovida 19. Rečeno je da su razgovarali o širokom spektru tema, uključujući globalnu trgovinu.

Stanovnicima Švajcarske je dozvoljeno da putuju unutar granica, pa Parmelinovo putovanje nije značilo kršenje pravila. Možda je bio okružen velikim brojem turista, jer je Lozana popularno mesto za odmor, a Švajcarska ima mnogo širu tzv. zelenu listu od većine zemalja u Evropi.

 

Komentari (0)

Putovanja