Sezona

Skokovi sa Starog mosta su viševekovna hercegovačka tradicija koju hrabri turisti mogu i sami isprobati

Komentari

Autor: Tila Stanković

19/09/2021

-

08:16

Skokovi sa Starog mosta su viševekovna hercegovačka tradicija koju hrabri turisti mogu i sami isprobati
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U srcu Hercegovine Mostaru, smeštenom na obali reke Neretve svake godine se održava tradicionalno takmičenje u skokovima sa Starog mosta, simbola grada i spomenika Uneska iz 16. veka.

Stari most podignut je 1566. godine, a manifestacija skokova se simbolično računa od te godine, pa se tako jula 2021. održalo 455. takmičenje. Pored toga, od 2015. godine u ovom gradu se održava i međunarodno takmičenje koje okuplja one najuspešnije širom sveta koji skaču sa visine od oko 20 metara. Oba takmičenja veoma su atraktivna i interesantna kako meštanima, tako i turistima.

Poređenja radi, na Olimpijskim igrama sportisti obično skaču sa visine od tri, odnosno 10 metara. Skokovi sa ovog remek-dela orijentalne arhitekture nije iskustvo isključivo rezervisano za profesionalce.

Kako za Euronews Srbija ističu iz Kluba skakača u vodu "Mostari", hrabri turisti željni avanture takođe mogu da se isprobaju u skoku na noge, ukoliko uspešno prođu pregled i obuku.

"Da bi turista skočio, mora da prođe proveru i obuku na obližnjoj skakaonici visine 10 metara. Ako neko loše izvodi skok sa deset metara, rizik od povrede je veliki na 21 metar, pa ne možemo to da im dozvolimo", navode iz kluba.

Već je više od 3.000 turista izvelo skok – svi su popisani i dobili su sertifikat.

U letnjoj sezoni jedan skok košta 25 evra, ali kako iz kluba naglašavaju "ne naplaćuje se samo skok već obuka, bezbednosne mere i sertifikat".

EPA/Fehim Demir

 

Sezona obično kreće od aprila, a traje do oktobra, ponekad i novembra, ako se lepo vreme duže zadrži.

Iako je ovo iskustvo veoma atraktivno, nije u potpunosti bezbedno, te se povremeno dešavaju i povrede, a iz kluba kažu da su dve najčešće pri skakanju na noge istezanje ligamenata i iščašenje kuka.

Tradicija skokova stara koliko i sam most

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru tradicionalno je takmičenje u skokovima u vodu koje se organizuje svake godine krajem jula.

"Najstariji dokument o skokovima je iz 1664. godine u kome Evlija Čelebija opisuje skokove u raznim stilovima, kao i primanje nagrada od trgovaca i uglednih ljudi", kaže skakač iz kluba "Mostari".

Sam klub, kako dodaje, neguje tradiciju skokova, jer su oni lokalna priča nastala u 16. veku kada je Mostar imao svega četiri do pet hiljada stanovnika.

"Znamo da se ljudi odavno već takmiče u skakanju i da se i ranije birao Admiral na lokalnom nivou i znalo se ko je najbolji u disciplini", nastavljaju iz kluba.

EPA/Fehim Demir

 

Tako, iako se pravo takmičenje formiralo tek 1968. godine, i od tada se održava svakog leta, simbolično se računa od godine završetka mosta (1566.) kako bi se naglasila starost i važnost te tradicije.

"Danas su skokovi sportsko-turistička manifestacija, nešto poput živog muzeja", zaključili su iz kluba "Mostari" u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Putovanja