Fudbal

Kvalifikacije za EP, grupa D: Budimir odveo Hrvatsku na EURO, Vels traži šansu u baražu

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2023

-

22:50

Kvalifikacije za EP, grupa D: Budimir odveo Hrvatsku na EURO, Vels traži šansu u baražu
Reprezentacija Hrvatske - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Po šesti put u nizu gledaćemo Hrvatsku na Evropskom prvenstvu. "Vatreni" su 21. selekcija koja obezbedila direktan plasman na EURO, a do vize za Nemačku stigli su u poslednjem kolu kvalifikacija na Maksimiru, gde su minimalnim rezultatom savladali Jermeniju - 1:0 (1:0). Komšije su tako zauzeli drugo mesto u grupi D ispred Velsa, dok će Ostrvljani posle večerašnjeg remija sa Turskom (1:1), tražiti šansu na kontinentalnoj smotri kroz baraž A Divizije Lige nacija, koji je na programu u martu naredne godine. 

Turska je još od ranije obezbedila plasman na EURO, a ostalo je samo pitanje sa kojeg će mesta krenuti put Nemačke. Da je Vels kojim slučajem večeras slavio u Kardifu, liderska pozicija pripala bi komšijama, dok su ovako sa bodom manje od Turaka (17) dočekali žreb u Hamburgu u "trećem šeširu".

Što se tiče susreta na Maksimiru, Iako je Hrvatska otišla na poluvreme sa golom prednošću, daleko od toga da su komšije bili bolji rival na terenu u prvih 45 minuta. Zbog imperative pobede, Hrvatska je dosta zgrčeno ušla u meč. Imao je domaćin kontrolu igre. Čak 12 šuteva na gol i 70 odsto posed lopte, ali je falila bolja komunikacija pred golom Jermena. Sa druge strane, gosti su se pokazali kao veoma disciplinovana i organizovana selekcija. Jesu se branili, ali su zato koristili svaku moguću priliku da zaprete golmanu Hrvatske.

U par navrata im je to i pošlo za rukom, a najveću šansu imao Hovanisijan u 30. minutu, kada se našao "oči u oči" sa Livakovićem, koji je uspeo da odbrani stopostotnu priliku rivala i pošalje loptu u korner.  Od tog trenutka Hrvatska je krenula u još veću ofanzivu. Pretila je preko Brozovića, Majera i Kramarića, dok Budimir nije u samom finišu poluvremena iskoristio loptu Sose i glavom istu poslao u mrežu Jermena za veliko slavlje na Maksimiru - 1:0.

Drugo poluvreme donelo nam je još veću inicijativu Hrvatske. Nisu hteli "vatreni" da išta prepuštaju slučaju, pa je od starta krenula opsada gola Jermenije. Najviše prilika stvorili su domaći sredinom poluvremena preko Kramarića, Pašalića i Budimira. Pretili su iz prekida, preko bokova, kroz sredinu, ali nisu mogli da pronađu način da još jednom savladaju sjajnog Čančarevića na golu Jermenije.

Grupa D

Vels - Turska 1:1 (1:0)
/Vilijams 7 - Jazici 70/

Hrvatska - Jermenija 1:0 (1:0)
/Budimir 43/

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport