Fudbal

Partizan gubio, s mukom iskoristio igrača više, pa penalom Saldanje izbacio hrabri Grafičar iz Kupa Srbije

Komentari

Autor: Euronews

07/12/2023

-

18:15

Partizan gubio, s mukom iskoristio igrača više, pa penalom Saldanje izbacio hrabri Grafičar iz Kupa Srbije
Partizan gubio, s mukom iskoristio igrača više, pa penalom Saldanje izbacio hrabri Grafičar iz Kupa Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Hodali su fudbaleri Partizana ivicom provalije protiv Grafičara, gubili pa jedva iskoristili igrača više, da bi bili s(p)retniji u izvođenju penala i golom Saldanje prošli u četvrtfinale Kupa Srbije, ne dozvolivši sebi drugu godinu zaredom šokantno ranu eliminaciju iz najmasovnijeg domaćeg takmičenja od strane nekog niželigaša - 1:1 (0:0), penalima 5:4. U četvrtinale Kupa Srbije plasirali su se: Novi Pazar, Radnički Kragujevac, Čukarički, Voždovac, Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i OFK Vršac.

Crno-beli su u klinč ušli kao izraziti favoriti, ali nisu bili na visini zadatka tokom prvog poluvremena. Jesu lider Mozzart Bet Superlige Srbije izvršio startni pritisak na autsajdera iz MB Prve lige, izveo prvi korner, uputio prvi opasan udarac prema golu... ali je vremenom pogubio konce igre. 

Kombinovani sastav imao je problem sa tečnošću u distribuciji lopte, nedostajale su bolje ideje i pravi završni pas, a sve (polu)šanse su uglavnom završavane slabim, nepreciznim i lako čitljivim udarcima za Gutešu. Baždara, pre svega.

Bilo je posla i za njegovog kolegu Jovanovića, jer je odbrana domaćina bila previše porozna, pogotovo za bočne napadačke akcije, iz minuta u minut sve opasnijeg, Grafičara.

Čim su im spali okovi sa nogu i prošla trema od velikog stadiona i protivnika, gosti su otresitije krenuli po senzaciju. Babakar i Stojanović su prednjačili s prilikama, međutim čuvar mreže "parnog valjka" bez problema im je čitao namere i nalazio se na potrebnom mestu. 

To što je Igor Duljaj već na pauzi posegao za tri izmene, po jednom u svakoj liniji tima, dovoljno ilustruje koliko je trener Partizana bio nezadovoljan viđenim  posle 45 minuta.

Stojković, Saldanja i Zahid trebalo je odmah da unesu svežu krv u anemičan fudbal višestrukog osvajača, međutim desilo se suprotno, pošto se Grafičaru brzo isplatila hrabrost.

Ognjen Ajdar je u 64. minutu efektnim udarcem, levicom sa 16 metara, pogodio gornji deo gola, jer je iskusniji Jovanović bio nemoćan da zaustavi šut nekadašnjeg omladinskog reprezentativca Srbije, sa superligaškim iskustvom. 

I taman kada su gosti proslavili njegov šah-mat potez, Babakar je napravio faul nad Saničaninom sa leđa, dobio drugi žuti karton i "pucao u nogu" svom timu (66). Ne i ubio u pojam, obzirom na to da se Grafičar nije ni demoralisao ni povukao u krilo svom golmanu. 

Na sve načine je pokušavao da zatvori zjapeću rupu i to je činio složno i prilično disciplinovano, dok je Partizan sa novom turom aduta sa klupe svim silama jurio izjednačenje. Jedan ga je vratio u život. 

Testirali su stariji igrači reflekse Guteše, ali morao je da se "pojavi" golobradi Dušan Jovanović da bi stvari bile vraćene na početak. Na odličan pas Stojkovića na peterac, mladi napadač je sjajno reagovao i šutem u padu poslao loptu u mrežu, potvrdivši svoj raskošan talenat (78).

Malobrojni "grobari" su tražili drugi pogodak do kraja regularnog vremena, ali herojska defanziva Grafosa uspela je da odbije sve atake. Dok je Petrović u 90. minutu propustio da "zakuca" Partizanovu borbu za trofej, na koji godinama čeka.

Ta odbrana Aleksandra Jovanovića odvela je meč u penal rulet, a njegova intervencija na šut u jednoj od serija dozvolila je Mateusu Saldanji da izraste u junaka meča. Redom: 0:1 Petrović, 1:1 Natho, A. Jovanović 1:2, Belić 2:2, Fratović - brani Jovanović, Kalulu 3:2, Vukičević 3:3, Zahid 4:3, Đukić 4:4, Saldanja 5:4.

Kup Srbije, osmina finala

utorak

Inđija - Novi Pazar 2:3 (2:3)
/Kojić 29, Desančić 30 - Bogdanovski 7, Ergelaš 18, 22/

sreda

Radnički 1923 - Smederevo 1924 5:0 (1:0)
/Vidakov 19, Aleksić 46, B. Milošević 54, N. Tomić 81 pen, Adžić 84/

OFK Vršac - Napredak 1:0 (0:0)
/Milivojević 66/

Čukarilki - Javor 4:0 (4:1)
/Cvetković 14, Kovač 29, Sisoko 37, Ivanović 45+1 - Bage 81/

Voždovac - Radnički SM 6:3 (4:0)
/Nešković 4, Vujanović 17, Flemings 22,26, Skrobonja 47, Jočić 55 - Micić 54, Tripković 62, Đukanović 81/

Mladost GAT - Vojvodina 0:3 (0:2)
/Zukić 39, Miletić 43, Vukić 83/

Crvena zvezda - Radnički 5:0 (5:0)
/Knežević 12, Katai 17, Endiaj 19, Lučić 26, Kraso 38pen/

četvrtak

Partizan – Grafičar 1:1 (0:0), penalima 5:4
/Ajdar 64 - Jovanović 78/

Komentari (0)

Sport