Fudbal

Partizan pobedio Crvenu zvezdu i uzeo joj vrh tabele: Natho i Saldanja pogađali, crveno-beli promašivali

Komentari

Autor: Euronews

20/12/2023

-

20:06

Partizan pobedio Crvenu zvezdu i uzeo joj vrh tabele: Natho i Saldanja pogađali, crveno-beli promašivali
Partizan pobedio Crvenu zvezdu i uzeo joj vrh tabele: Natho i Saldanja pogađali, crveno-beli promašivali - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Posle dva vezana meča bez pobede, Partizan je slavio kada mu je bilo najpotrebnije, jer je dobio prvi ovosezonski "večiti derbi", pretekao Crvenu zvezdu na vrhu tabele Mozzart Bet Superlige i obezbedio nezvaničnu titulu jesenjeg prvaka - 2:1 (1:0). Dok aktuelnom šampionu ostaje da žali za poništenim golovima i silnim promašajima u meču u kom je domaćin prvi put još od 2019. godine uspeo da slavi pred svojom publikom. 

U okršaju ogromnog broja debitanata u oba komšijska tima sa Topčiderskog brda, s pretnjama otkazom obojici trenera u vazduhu, nekih desetak minuta igralo se više borbeno i agresivno nego povezano i konkretno. 

Dok domaćin nije krenuo da preti, ali su ti pokušaji Natha; Saldanje i Belića prošli bez posledica po golmana gostiju Omrija Glazera. Ili ih je Izraelac rutinski čitao ili su promašivali okvir gola. 

Nešto veći posed lopte crno-belih ostao je tako mrtvo slovo na papiru, jer brojke su jedno a rezultat drugo, pa "grobari" nisu imali čemu da se raduju po isteku terenske inicijative svoje ekipe. 

To je isprovociralo opasnije akcije i prve ozbiljnije šuteva branioca titule. Pre svih Mijatovića, čiji fudbal nema veze sa njegovim mladim godinama, jer u kontinuitetu igra kao "matori" superligaški igrač.

I ovog puta je bio pokretljiv, lepo pratio igru, otvarao se i nudio u pravo vreme, pa je posle jedne dobre prilike uspeo i da zatrese mrežu Aleksandra Jovanovića. Ne i da bude upisan kao strelac.

Olajinka je sjajno pronašao 18-godišnju "zlatnu koku" iz napada crveno-belih, ali je ovaj za malo bio u ofsajdu pre nego što je šutnuo loptu i, na kratko, slavio podno praznog Juga, bez Partizanovih navijača u bojkotu protiv uprave.

Pokušavali su Katai i Bukari da "ispeglaju" situaciju i materijalizuju okretanje "ćurka", jer je superligaški lider vremenom preuzeli kontrtolu nad mečom i pošao po vođstvo, uz dovoljno prilika za to. 

Međutim, nije mu se dalo, jer je i njenim šuterima nedostajao procenat više koncentracije i preciznosti i(li) su Jovanović i defanzivci Partizana s uspehom "vadili kestenje", a i navijači su im "pomagali" ometanjem izvođenja kornera, kao kada je Hvang, zbog petardi u svojoj blizini dugo odlagao izvođenje kornera.

Da bi usred tog pritiska "parni valjak" probio zadnju liniju crveno-belih. Iz naknadno dosuđenog penala, pošto je novajlija sa pištaljkom u rukama, Nenad Minaković, presekao tek pošto je odgledao usporen snimak nožnog starta Milana Rodića na Aranđelu Stojkoviću.

A praksa kaže da kada arbitar pokaže na belu tačku to je već pola pogotka, jer Bibars Natho baš retko promašuje sa 11 metara. Ovog puta niskim udarcem nadmudrio zemljaka Glazera u 40. minutu. 

Ni drugo poluvreme i uvedene rezerve nisu suštinski promenile odnos snaga, jer su rivali bili tu negde u šansama, s tom razlikom što su izabranici Baraka Bahara bili prinuđeni da žešće napadaju, dok su puleni Igora Duljaja to radili opreznije nego pre toga, vrebajući prostor za kontraudare.

Zahid je dva puta mogao u kratkom razmaku mogao da kazni otvaranje doskorašnjeg učesnika Lige šampiona, ali mu se nijednom nije posrećilo, pa je tek pošto je Mateus Saldanja umešao prste sastav iz Humske duplirao prednost.

Istina, uz ogromnu podršku pomenutog Norvežanina, jer je prvo nanizao par čuvara, a onda dodavanjem u pravi čas gurnuo Brazilca prema Glazeru, a ovaj pogodio direktno u centar mete (67).

U isto vreme počele su muke Jovanovića, jer je golman Partizana više puta morao da dokazuje svoju percepciju igre, reflekse i gipkost. Iz akcija, posle slobodnih udaraca... 

Kanga, Katai, Mijatović... testirali su ga na razne načine, ali je on smišljao prava rešenja i svojim odbranama čuvao razliku u korist svog tima. Za uzdahe razočarenja na Severu i oduševljene reakcija na Istoku i većem delu Zapada.

Sve dok Šerif Endijaj nije postigao prvenac u srpskom prvenstvu (71). Tako što je uklizavanjem reagovao na dodavanje Bukarija posle njegovog prodora desnom stranom, mada je u prvi mah pola saigrača čestitalo Kataiju na polovljenju zaostatka.

Ni tu nije bio kraj burnim dešavanjima u Humskoj, jer su smenjivali pokušaji jednog tima da novim golom zatvori susret i nastojanja drugog da izvuče makar bod, vredan osvajanja tzv. jesenje titule. 

I ponovo je Mijatović zatresao mrežu, ali ga je opet par centimetara delilo od derbijevske slave, pošto je sudija i drugi put svirao nedozvoljenu poziciju pre udarca, za malo, vrednog izjednačenja.

Mogao je i Katai da se proslavi u dubokoj nadoknadi vremena, ali je njegov udarac zaključio reviju Zvezdinih promašaja, što je Dragovića i ekipu koštalo gubitka prvenstvene "štafetne palice". 

Komentari (0)

Sport