Fudbal

Mančester siti posle evropske osvojio i svetsku titulu: Fluminense bez rešenja za Alvareza

Komentari

Autor: Euronews

22/12/2023

-

20:55

Mančester siti posle evropske osvojio i svetsku titulu: Fluminense bez rešenja za Alvareza
Mančester siti posle evropske osvojio i svetsku titulu: Fluminense bez rešenja za Alvareza - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Mančester siti novi je apsolutni vladar fudbala, pošto je aktuelni prvak Engleske i osvajač poslednjeg FA kupa, večerašnjom pobedom nad Fluminenseom u finalu Svetskog klupskog prvenstva, objedinio evropsku i planetarnu titulu - 4:0 (2:0).

Reklo bi se vrlo očekivan epilog meča u Džedi, jer su "građani" ipak kvalitetniji tim od prvaka Južne Amerike, bez obzira što im u domaćem prvenstvu ove sezone uopšte ne cvetaju ruže, pa gledaju u leđa trilingu Arsenal - Liverpul - Aston Vila.

Jedini nedostajući trofej u istoriji prebogatog kluba, u vlasništvu kompanije iz Abu Dabija, kaparisan je već u prvom minutu, preciznije posle 40 sekundi, kolikio je bilo dovoljno Hulijanu Alvarezu da postane strelac najbržeg gola od pokretanja ovog prestižnog takmičenja.

Tek što je krenuo susret pred publikom iz Saudijske Arabije, Natan Ake raspalio je po lopti sa velike udaljenosti, međutim samo je zadrmao stativu, ali je napadač iz Argentine bio tu da prihvati odbitak posle šuta holandskog veziste i telom u padu, sa nešto više od pet metara, povede plave ka slavi.

Fenomenalno otvaranje stišalo je malo izabranike Žozepa Pepa Gvardiole, mada su nastavili sve da drže u svojim rukama. Dominirali su u u posedu, polušansama, šutevima u okvir gola... spuštali i podizali ritam kako im je odgovaralo, dok se brazilski tim iz petnih žila trudio da uhvati priključak. 

Međutim, sve što je uspeo jeste da sam sebi maksimlano oteža stvari autogolom (27). Nino je pokušao da preseče rivalov pas, ali je to uradio vrlo nespretno, pa je golman Fabio još jednom morao da kapitulira. 

U nastavku ništa novo, Siti je nastavio da dominira, a rival sa drugog kraja sveta bezuspešno pokušavao da mu parira, makar toliko da izvuče častan poraz, ako već ne može da šokira favorita i fudbalsku planetu. U takvim okolnostima jedino što je moglo da se desi bio je novi šah-mat udarac Ostrvljana.

Treći put je Fil Foden bio egzekutor (72), a Alvarez stigao da se upiše i u kolonu asistenata. "Gaučos" je sjajno težište igre sa levog boka pomerio u centar kaznenog prostora, pa je Englezu ostalo samo da u padu podmetne nogu i rutinski, tako nepokriven, "poentira" sa peterca. 

Alvarez je već tada pokupio zvanje ključnog igrača meča, ali to mu nije bilo dovoljno, pa je još jednom postigao gol (88). Tako što je vrhunskim udarcem u donji levi ugao začinio jednu lepu akciju. 

 

Komentari (0)

Sport