Fudbal

Pobede Mančester sitija i Real Madrida u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

13/02/2024

-

23:00

Pobede Mančester sitija i Real Madrida u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona
Brahim Dijaz - Copyright AP Photo/Matthias Schrader, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Mančester siti i Real Madrid pobedama u Kopenhagenu 3:1 (2:1), odnosno Lajpcigu 1:0 (0:0), napravili su veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale UEFA Lige šampiona jer bi trebalo da imaju lakši posao u revanšu na svom terenu.

Mančester siti je konačno skinuo "kletvu" i pobedio Kopenhagen na Parkenu 3:1 (2:1) i napravio veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale UEFA Lige šampiona. Nije blistao Siti, ali je držao sve konce u svojim rukama i na kraju uspeo da ostvari rezultat koji će im dati i konfor na "Etihadu". Kopenhagenu je to bila prva utakmica posle zimske pauze, bilo je vidljivo da nemaju takmičarski ritam. U poslednjih pola sata spasavali su živu glavu.

Mančester siti je dva puta dolazio na "Parken" i nikad nije pobedio (2:2, 0:0). Imao je to na umu i menadžer Pep Gvardiola, pa je izveo najjači mogući tim i da će treća biti sreća za evropskog šampiona nazrelo se već u 10. minutu kada je Kevin de Brujne iskosa pogodio mrežu za vođstvo.

Štoper Vavro umalo nije postigao autogol (lopta pogodila prečku), a onda je jedan propust domaćin kaznio. Matson je poslao projektil sa 22-23 metra u sam ugao.

Ipak, do kraja prvog dela Bernardo Silva je kvalitet pretočio u rezultat, iskoristio je pas De Brujnea i doneo mir "građanima" na pauzi.

U nastavku meča Mančester siti je dobro čuvao loptu, držao je rivala daleko od Edersona, a stvorio je i nekoliko dobrih prilika. Doku i Haland dva puta (pogodio i prečku) nisu uspeli da donesu spokojniju završnicu. Ipak, Fil Foden je u nadoknadi stavuio tačku na, izvesno, siguran prolaz u četvrtfinale.

Real pobeđuje i bez Džuda Belingema, pa je tako večeras jednim, ali vrednim golom srušio Lajpcig na njegovom terenu i krenuo ka četvrtfinalu Lige šampiona - 0:1 (0:0). Mada, frazerskim rečnikom rečeno, ne bi nimalo bilo nepravično da je prvih 90 minuta ovog dvomeča završeno remijem. 

Prvo poluvreme nije donelo golove, ali publika na tribinama "RB Arene" i gledaoci televizijskog prenosa nisu se uopšte dosađivali. Naprotiv, niti je nemački sastav imao zazora prema rekordnom osvajaču titule prvaka Evrope (14), niti su "kraljevići" čekali da im pobedna padne sa neba.

Zvanični statističari izbrojali su osam šuteva prema golu Lajpciga i dva više u pravcu Realove mreže, s tim što je domaćin uputio jedan više udarac u okvir gola. I to uglavnom Šeško, ali ni Slovenac ni njegovi saigrači nisu nadmudrili Ukrajinca Lunina. Kao što, pre svih, Vinisijus i Rodrigo nisu mogli da uhvate Gulašija na spavanju na drugoj strani. 

A, onda bum - tras - Ibrahim Dijaz! Nanizao je Realov vezista trojicu igrača po desnoj strani, povukao loptu u kazneni prostor, a zatim je levicom poslao u dalji ugao. Za još jednu vrhunsku potvrdu dobre forme 24-godišnjeg španskog veziste u poslednje vreme (48. minut). 

Posle toga se još više rasplamsala borba, jer je jedan tim uporno jurio dupliranje vođstva, a drugi se svim silama trudio da ga poništi. Da stativa nije zaustavila šut Vinisijusa ekipa Karla Anćelotija bi na vreme odahnula, ovako je morala da strepi od pokušaja Benjamina Šeška. 

Neverovatno koliko je Šeško lako osvajao prostor i ulazio u prilike, ali i kako ih je propuštao. I(li) je (dobar broj njih) zaustavljao Andrij Lunin. Nisu se Madriđani branili, ali jeste ih Ukrajinac na gol liniji u nekoliko navrata spsao velike opasnosti. Odnosno, dodatnog napora u revanšu, jer su sada, realno, bliži narednoj rundi od neiskompleksiranog takmaca. 

Kopenhagen - Mančester siti 1:3 (1:2)
Stadion: "Parken".
Sudija: Hoze Marija Sančez (Španija).
Strelci: Matson u 34. za Kopenhagen, a De Brujne u 10, Bernardo Silva u 45+1, Foden u 90+3.  minutu za Siti.

KOPENHAGEN: Grabara - Mekena, Vavro, Diks, Jelart - Matson (od 81. Sorensen), Jensen, Diogo Gonkalveš (od 70. Hojlund) - Elijanusi, Klaeson (od 55. Kornelijus), Elias Ahuri (od 81. Larson).

MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Stons, Ruben Dijaš, Ake - Rodri - Foden, Bernardo Silva (od 78. Mateus Nuneš), De Brujne, Griliš (od 21. Doku) - Haland.

Lajpcig - Real 0:1 (0:0)
Stadion: "RB Arena".
Sudija: Irfan Peljto (BiH).
Strelac: Brahim Dijaz u 48. minutu.

LAJPCIG: Gulaši - Simakan, Orban, Klosterman, Raum - Olmo (od 75. Elmas), Hajnrihs (od 75. Haidara), Šlager, Simons - Šeško, Openda (od 75. Poulsen).

REAL MADRID: Lunin - Karvahal, Načo, Čuameni, Mendi - Valverde, Kros, Kamavinga - Brahim Dijaz (od 84. Lukas Vaskez), Rodrigo (od 84. Hoselu), Vinisijus Žunior.

UEFA Liga šampiona, prvi mečevi osmine finala

Utorak

Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)
/Brahim Dijaz 48/

Kopenhagen - Mančester siti 1:3 (1:2)
/Matson 34 - De Brujne 10, Bernardo Silva 45+1, Foden 90+3/

Revanši 6. marta

Sreda

PSŽ - Real Sosijedad 21.00 (TV Arena 1 Premium)
Lacio - Bajern 21.00 (TV Arena 2 Premium)

revanši 5. marta

Utorak (20. februar)

Inter - Atletiko Madrid 21.00
PSV - Borusija Dortmund 21.00

Revanši 13. marta

Sreda (21. februar)

Porto - Arsenal 21.00
Napoli - Barselona 

Revanši 12. marta

Komentari (0)

Sport