Fudbal

Imobile srušio Bajern, Mbape otpisao Sosijedad u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

14/02/2024

-

23:00

Imobile srušio Bajern, Mbape otpisao Sosijedad u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona
Imobile srušio Bajern, Mbape otpisao Sosijedad u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Lacio je pobedio Bajern 1:0 (0:0), a PSŽ je sa 2:0 (0:0) slavio protiv Real Sosijedada u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona.

Bajern definitivno prolazi kroz turobne dane i nije uopšte nemoguće da trener Tomas Tuhel uskoro otkazom plati rezultate ispod nivoa nemačkog velikana, jer je posle nedavnog poniženja u bundesligaškom derbiju sa Bajerom, kaskanja u trci za titulu i poraza u DFB kupu doživeo da ga jedan "mali"  Lacio savlada u prvom meču osmine finala Lige šampiona, za rezultatski sitnu ali istorijski veliku pobedu kod kuće - 1:0 (0:0). Jer, Rimljani nisu do večeras osetili slast slavlja protiv kluba iz Minhena. 

Bavarci su bili bolji i intezivniji u prvom poluvremenu, ali i jalovi. Računica je prosta, ako kaniš pobediti moraš postizati golove, a puleni Tomasa Tuhela za to vreme nisu uputili čak nijedan udarac u okvir gola, pa Ivan Provedel nije imao ni povoda ni razloga za golmanske bravure.

Još manje ih je imao njegov kolega Manuel Nojer, mada su se izabranici Maurisija Sarija upinjali da pokažu da nisu slučajno, tek treći put u istoriji kluba, stigli do nokaut runde elitnog kontinentalnog takmičenja. I došli u priliku da budu tek drugi tim kom je pošlo za rukom da ostavi Bajern bez Top osam u poslednjih 12 godina.

Tek na otvaranju drugog dela morao je da opravdava istinitost stare fraze da su golmani što su stariji sve su bolji, jer je pametnim istrčavanjem skratio prostor neodlučnom šuteru Isaksenu i sprečio ga da baci goste u "kanal". Danac mu je ipak kasnije došao "glave". 

Još više Dajo Upamekanu, jer je "gaženjem" Skandinavca tamo gde se to nikako ne sme, pogotovo ne tom žestinom, skrivio penal za nebeskoplave. I dobivši zasluženi crveni karton ostavio  svoju ekipu s čovekom manje u polju.

Nije mu vredelo iščuđavanje ni ubeđivanje sudije da nije, jer jeste napravio neoprostiv faul, pa je Fransoa Leteksije prstom pokazao na belu tačku, bez samilosti za svog grešnog zemljaka.

Ćiro Imobile dobio je zicer priliku i nije propustio da je iskoristi. Njegov niski šut završio je u desnom donjem uglu mreže, a Nojer se bacio u kontra stranu, pa je mogao samo pogledom da isprati njen let (69).  

Mogao je Lacio i do ubedljivijeg trijumfa, ali i ovako je priredio prvorazredno iznenađenje i oborio kladioničarske tikete širom sveta, jer je retko ko očekivao da će Kejn i druge ale sa "Alijanc arene" pasti na "Olimpiku". 

Što ne znači da će ispasti iz Lige šampiona, jer imaju još celih sat i po vremena da naprave preokret i, sa zadrškom, opravdaju ulogu favorita. Možda sa drugim šefom. Sa jačim sastavom od večerašnjeg, sigurno, jer su Gnabri, Dejvis i Koman već neko vreme van stroja. 

Pari sen Žermen je pobedio Real Sosijedad 2:0 (0:0), u prvom meču osmine finala UEFA Lige šampiona i stekao je lepu prednost pred revanš u San Sebastijanu. Nešto manje od sat vremena Španci su realizovali plan igre, a onda je gol Kilijana Mbapea preokrenuo meč, pa se gledajući samo tih pola sata može reći da je Aguasilov tim i dobro prošao. Meč je završio bez udarca u okvir gola, ako ne računamo prečku Merina.

Real Sosijedad je imao jasan plan kako da spreči Pari sen Žermen da dominira i iz takve igre dolazi do prilike. Visoki presing doneo im je mnogo osvojenih lopti, ali svaka koja je prošla, a bilo ih je tri doneli su Francuzima prilike. Mbape (golman odbranio) i Dembele (spoljni deo mreže) nisu promenili rezultat, a verovatno ni plan igre gostiju.

Bio je Sosijedad mnogo opasniji, imao je ideje kako da kroz igru, ali i posle prekida ugrožava Donarumu. Markinjos je uspeo čudesnom intervencijom da spreči goste da dođu u vođstvo posle povratne lopte Merina, zatim je Andre Silva "tukao" glavom pored stative, da bi posle pokušaja Barkole glavom, na isteku prvog dela kapiten Merino sa preko 20 metara umalo "polomio" prečku gola Donarume.

Sosijedad je držao PSŽ daleko od gola Remira, ali je onda Kilijan Mbape sačekao loptu na drugoj stativi i u stilu Brus Lija je ubacio u mrežu.
Od tog 58. minuta na terenu je postojao samo PSŽ, posle tri prilike i prečke Mbapea, Barkola je protutnjao po levoj strani i ispod golmana Remira "bocnuo" loptu u mrežu. PSŽ je do kraja lako iskontrolisao meč.

Lacio - Bajern 1:0 (0:0)
Stadion: Olimpiko.
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).
Strelac: Imobile u 69. minutu iz penala.

LACIO: Provedel - Marušić, Mario Hila (od 81. Patrik), Romanjoli, Hisaj (od 60. Lazari) - Genduzi, Kataldi, Luis Alberto (od 81. Kamada) - Isaksen (od 74. Pedro), Imobile (od 74. Kasteljanos), Felipe Anderson.

BAJERN: Nojer - Mazraui, Upamekano, Kim, Gereiro - Kimih, Gorecka (od 73. de Liht) - Sane (od 82. Tel), Miler (od 82. Čupo Moting), Musiala - Kejn.

PSŽ - Real Sosijedad 2:0 (0:0)
Stadion: Park Prinčeva.
Sudija: Marko Gvida (Italija).
Strelci: Mbape u 58. i Barkola u 70 minutu.

PARI SEN ŽERMEN: Donaruma - Hakimi, Markinjos, Pereira (od 70. L. Ernandez), Lukas Beraldo - Zair-Emeri, Fabijan Ruiz, Vitinja - Dembele, Mbape, Barkola (od 70. Asensio).

REAL SOSIJEDAD: Remiro - Traore, Zubeldia, Le Normand (od 79. Pašeko), Galan - Mendez (od 79. Turientes), Zubimendi, Merino - Kubo, Andre Silva (od 79. Sadik), Berenečea (od 66. Zaharijan).


UEFA Liga šampiona, prvi mečevi osmine finala

Utorak

Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)
/Brahim Dijaz 48/

Kopenhagen - Mančester siti 1:3 (1:2)
/Matson 34 - De Brujne 10, Bernardo Silva 45+1, Foden 90+3/

Revanši 6. marta

Sreda

PSŽ - Real Sosijedad 2:0 (0:0)
/Mbape 58, Barkola 70/

Lacio - Bajern 1:0 (0:0)
/Imobile 69 pen/

revanši 5. marta

Utorak (20. februar)

Inter - Atletiko Madrid 21.00
PSV - Borusija Dortmund 21.00

Revanši 13. marta

Sreda (21. februar)

Porto - Arsenal 21.00
Napoli - Barselona 

Revanši 12. marta

Komentari (0)

Sport