Fudbal

Gelzenkirhen pod policijskom opsadom: Svi strahuju šta će se desiti kada se sretnu srpski i engleski navijači

Komentari

Autor: Eurosport/Politico/Guardian

14/06/2024

-

09:12

Gelzenkirhen pod policijskom opsadom: Svi strahuju šta će se desiti kada se sretnu srpski i engleski navijači
Gelzenkirhen pod policijskom opsadom: Svi strahuju šta će se desiti kada se sretnu srpski i engleski navijači - Copyright Tanjug AP/Bodo Marks/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti su prvu utakmicu Engleske na Evropskom prvenstvu 2024. protiv Srbije 16. juna ocenile kao utakmicu "visokog rizika", a lokalna policija u Gelzenkirhenu se nada da će uspeti da obuzda ekstremne navijače Srbije i Engleske pre nego što se sukobe na ulicama ovog grada.  

Očekuje se oko 40.000 engleskih navijača na prvoj grupnoj utakmici Engleske, a lokalna policija je u stanju pripravnosti zbog mogućih sukoba.

U Gelzenkirhenu će biti pojačano obezbeđenje jer je lokalna policija posebno zabrinuta zbog grupe od oko 500 srpskih navijača, koje mediji nazivaju huliganima,  među navijačima Srbije koji će prisustvovati utakmici. Na samoj utakmici će dežurati više od 1.000 policajaca, piše Eurosport.

Kako bi se smanjila tenzija, navijačima če biti dostupno samo pivo s niskim procentom alkohola (2.8%) na stadionu, svako će moći da kupi samo dva piva odjednom i neće moći da piju na samoj tribini u Veltins Areni - domu drugoligaša Šalkea. Ovo je jedina utakmica na prvenstvu za koju je doneta ovakva mera.

profimedia

 

Peter Boh, šef policije u Gelzenkirhenu, nagovestio je da će policija pokušati da presretne grupu pre nego što se sukobe sa pristalicama Engleske.

On je takođe rekao da je nemačka policija sarađivala sa vlastima Velike Britanije kako bi sprečila brojne poznate huligane iz Engleske da doputuju u Nemačku.

500 "problematičnih"

Očekuje se da će ukupno oko 300.000 britanskih navijača otputovati u Nemačku na turnir, a oko 40.000 će prisustovati utakmici sa Srbijom u Gelzenkirhenu. S druge strane, na utakmici s Engleskom očekuje se oko 8.000 srpskih navijača, uključujući i 500 "problematičnih".

Vlasti se nadaju da će izbjeći ponavljanje nereda i nasilja koji su poremetili Euro 2016, kada su se u Marseju engleski navijači sukobili i sa policijom i sa ruskim navijačima, što je rezultiralo hapšenjima i brojnim povredama. 

Povodom utakmice Engleske sa Srbijom, generalni direktor Eura 2024 Andreas Šar rekao je: 

"Vlasti su tu utakmicu od početka ocenile kao visoko rizičnu. Ali to je urađeno kako bi se uspostavile preventivne mere u Gelzenkirhenu... a da bi oni preduzeli sve te radnje, utakmica je morala da bude proglađena visokorizičnom", rekao je on i dodao:

"Srbija već neko vreme nije bila na turniru, tako da ima nekih nepoznatih faktora – kako će reagovati dve navijačke grupe? To je otvoreno pitanje. Mi kao organizatori nismo toliko zabrinuti jer naši izveštaji ne pokazuju da postoji veliki rizik od sukoba, ali naravno utakmica ima  potencijala da, ako ne vodimo računa, može da eskalira".

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

U novembru prošle godine, Srbija je odigrala poslednju utakmicu kvalifikacija za evro protiv Bugarske na "delimično zatvorenom" stadionu kao kaznu za ponašanje navijača u pobedi nad Crnom Gorom od 3:1 mesec dana ranije.

Mesec dana kasnije, Mančester siti je potvrdio da je sarađivao sa policijom u Beogradu nakon izveštaja da su neki od njihovih pristalica napadnuti pre utakmice Lige šampiona sa Crvenom zvezdom u glavnom gradu Srbije.

Gelzenkirhen ima "plan"

"Policija će imati  podršku i od srpskih i engleskih kolega, koji poznaju rizične osobe i mogu da ih identifikuju na licu mesta", saopštili su iz lokalne policije za Politico.

Gelzenkirhen, koji će biti domaćin četiri utakmice Eura 2024, ima plan kako da tokom turnira upravlja ogromnim brojem fudbalskih navijača koji će doći u grad.

Napravljeno je više takozvanih fan zona i sastajališta, omogućavajući hiljadama ljudi da se lakše raziđu po gradu, u pokušaju da spreče rasplamsavanje nasilja pre utakmica.

Pre početka utakmica "navijači reprezentacija Engleske, Italije i Gruzije slaviće na jugu", saopštila je policija, dok će se navijači reprezentacije Srbije, Španije i Portugala okupiti u severnom delu grada.

Šef policije u Gelzenkirhenu rekao je za The Guardian da policija nema "konkretne obaveštajne podatke, ni  konkretne informacije", ali je rekao da veruje da će "do 400 ili 500 srpskih huligana željnih nasilja doputovati". On je dodao:

"Pretpostavljam da će nam najveći izazov biti da identifikujemo nasilne, remetilačke grupe u ranoj fazi i odvojimo ih od miroljubivih navijača koji poštuju zakon".

Dronovi će biti zabranjeni u gradu na dan utakmice, dok će policijski službenici takođe pratiti terorističke pretnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport