Fudbal

Zvezda protiv Kluža: Skup iskusnih igrača glavna snaga rumunskog tima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

07:11

Zvezda protiv Kluža: Skup iskusnih igrača glavna snaga rumunskog tima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Crvene zvezde posle neuspeha u kvalifikacijama u Ligi šampiona i eliminacije od moldavskog Šerifa, nadaju se iskupljenju i pobedi u borbi za ulazak u Ligu Evrope. Rival im je rumunski Kluž, a prvi meč igra se večeras na "Marakani" od 21 čas.

Fudbalski klub Kluž iz istoimenog grada u Transilvaniji, osnovan je 1907. godine, tokom svoje istorije uglavnom se takmičio u nižim rangovima, a svoj najveći uspon doživeo je početkom ovoga veka. Prethodno, u klubu pamte period od 1969 do 1976. godine kada su se takmičili u eliti, međutim, veliki rezultati ostvareni su tek dolaskom biznismena Arpada Pažkanija na čelo kluba 2002. godine.

Kluž je tada bio trećeligaš, dve sezone kasnije, ušao je u elitni rang takmičenja, a u sezoni 2005/06 izborio plasman na evropsku scenu, u Intertito kupu, takmičenju preko koga je prvak stizao do UEFA kupa. Kluž je eliminisao Vetru, Atletik Bilbao, Sent Etijen i Žalgiris da bi u finalu poklekao u dvomeču protiv Lansa (1:1, 1:3). To je bio početak uzdizanja ekipe,

U sezoni 2007/08 Kluž je prekinuo 17 godina dugu dominaciju klubova iz Bukurešta, Steaue i Dinama, i osvojio titulu u prvenstvu. Jedan je od najuspešnjih klubova u Rumuniji u poslednje dve decenije, sedam puta je bio državni prvak, po tri puta učesnik grupne faze Lige šampiona (2008/09, 2010/11,2012/13) i Lige Evrope (2009/10, 2019/20, 2020/21).

Arpad Pažkani se povukao 2014. godine, klub je potom prošao kroz stečaj, ali je zahvaljujući sadašnjem vlasniku, biznismenu Nelu Vargi, vlasniku noćnog kluba ali i vrlo uspešnog u poslovanju nekretninma, opstao i ostao kao jedan od najboljih timova u Rumuniji. Nastavio je da dominira osvajanjem titula u poslednje četiri sezone.

Kao predstavnik rumunskog fudbala na međunarodnoj sceni, tim iz Transilvanije je postao rekorder po učinku u Ligi šampiona u sezoni 2012/13 kada je osvojio 10 bodova u grupnoj fazi pobedama nad Bragom (3:1, 2:0). Mančester junajtedom (1:0) i remijem sa Galatasarajem (1:1). Kao trećeplasirani nastavio je takmičenje u Ligi Evrope i u prvoj rundi je poražen od Intera (0:3, 0:2).

U Ligi Evrope u sezoni 2019/20 osvojio je 12 bodova. Pobeđivao je Lacio (2:1), Seltik (2:0), Ren (dva puta po 1:0). Kao drugoplasirani u svojoj grupi ukrstio se sa Seviljom koja je bila uspešnija zbog, tada još važećeg pravila, gola postignutog u gostima (1:1, 0:0).

Svoje utakmice igra na stadionu ''Dr Konstantin Radulesku'' koji je renoviran 2008. godine i proširen na 23.500 mesta.

Na evropskoj sceni Kluž je samo jednom odmerio snagu sa timom iz Srbije. U sezoni 2014/15 u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, rival im je bila Jagodina, posle 0:0 u Klužu, Rumuni su slavili u Jagodini rezultatom 1:0 i plasirali se dalje.

Šef stručnog štaba Kluža u novoj sezoni je temperamentni Marius Ninel Sumudika (50). Potvrdio se kao trener Astre Đurđiu sa kojom je u sezoni 2015/16 osvojio šampionat i potom superkup Rumunije. Posle nekoliko sezona provedenih u Turskoj (Kajzerispor, Gaziantep, Rizespor) , Saudijskoj Arabiji, vratio se u domovinu i na klupi rumunskog prvaka nasledio je Eduarda Jordaneskua.

U sadašnjem igračkom kadru nema velikih zvezda, čine ga mahom iskusni igrač, a zaštitni znak svakako je kapiten, levi bek Mario Kamora (35), koji je već deceniju u klubu i učesnik je u gotovo svim najvećim uspesima Kluža. Rođeni Portugalac dobio je rumunski pasoš i odigrao je i nekoiliko utakmica za reprezentaciju.

Pored njega, tu je i nekolicina bivših i sadašnjih reprezentativaca Rumunije: Ćiprianu Deak (35), Aleksandru Ćipćiu (32), Jasmin Latovlevići (35), Ovidiu Hoban (38), desni bek Kristian Manea (24), napadač Denis Alibek (30)...

Posle kapitena Kamore, najduži staž u klubu ima francuski napadač Bilel Omrani, dres Kluža nosi od 2016. godine. Od internacionalaca tu su i iskusni litvanski golman Giedrius Arlauskis (34), štoper Majk Sestor (DR Kongo), Džonatan Rodrigez (Argentina), Runar Sugurjonson (Island), Mateo Sušić, Daniel Graovac (Bosna i Hercegovina),Rašid Buhena (Alžir), Anas Tahiri (Maroko), Žuesuma Fofana (Francuska), Gabriel Debeljuh (Hrvatska)...

U dosadašnjem toku sezone Kluž je upisao svih pet pobeda u prvenstvu (gol razlika 8:3), igrali su kvalifikacione mečeve za Ligu šampiona protiv Borca iz Banjaluke (3:1, 1:2), gibraltarskog Linkolna (2:1, 2:0) i Jang Bojsa (1:1, 1:3). Na startu sezone, Superkup Rumunije izgubili su na penale od Univerzitatee iz Krajove posle 0:0 u regularnom delu. U odigranih 12 mečeva, šansu je dobilo čak 24 igrača.

U revanšu protiv Jang Bojsa, Kluž je igrao u sastavu: Arlauskis-Manea, Buhona, Sestor, Kamora- Sušić, Rodrigez (Fofana), Sigurjonson, Deak - Alibek, Omrani.

Komentari (0)

Sport