Fudbal

Santa Klara - Jedno od najegzotičnijih gostovanja Partizana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

07:24 >> 17:15

Santa Klara - Jedno od najegzotičnijih gostovanja Partizana
Santa Klara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja prepreka fudbalerima Partizana ka grupnoj fazi Lige konferencija je portugalski klub Santa Klara.

Pred izabranicima Aleksandra Stanojevića je utakmica na Azorskim ostrvima, koja će početi u 22 i 30.

Možda u fudbalskom smislu rival crno-belih nije preterano atraktivan, ali je svakako jedan od najegzotičnijih sa kojim će se crno-beli sastati na međunarodnoj sceni u svojoj istoriji.

Santa Klara je ekipa iz Ponta Delgade koji se nalazi na Azorskim ostrvima, na sred Atlanskog okeana. Udaljen je 1.400 kilometara od Lisabona, odnosno 3.879 kilometara vazdušnom linijom od Beograda.

Egzotičnim protivnikom Santa Klaru ne čini samo destinacija, več i činjenica da je početnik u evropskim takmičenjima.

Šesto mesto u minuloj sezoni u prvenstvu Portugala najveći je uspeh u stogodišnjoj istoriji (osnovan je 31. januara 1921.) što mu je obezbedilo izalazak u Evropu gde je prethodno nastupao još samo u sezoni 2002/03. u Intertoto kupu.

Santa Klara je u prvom kolu tada eliminisala jermenski Širak (2:0, 3:3), dok su joj u drugoj rundi češke Teplice nanele katastrofu (4:1, 5:1).

Lokalni heroj je čuveni fudbaler, jedan od najboljih portugalskih napadača ikada, dugogodišnji reprezentativac Pedro Pauleta.

Pauleta je rođen u Ponta Delgadi i Santa Klara je klub u kome je ponikao i debitovao u seniorskom fudbalu, pre nego što je igrao za brojne klubove u Portugalu, a potom i Deportivo La Korunji u Španiji i na kraju Francuskoj, prvo u Bordou, a potom i sjajnih pet sezona u Pari Sen Žermenu.

Tim sa Azorskih ostrva se uglavnom takmičio u nižim rangovima tokom veka postojanja, član elite bio je u sezoni 1999/00, zatim od 2001. do 2003. godine, a potom, posle decenije i po provedenih u Drugoj ligi, vratio se u Primeiru čiji je član poslednje tri sezone.

Kao član elite iz sezone u sezonu napredovao je na tabeli, posle 10. mesta 2018/19. i devetog u narednoj godini, u minulom prvenstvu stigao je do 6. pozicije i izlaska na evropsku scenu gde se usmerio na protivnike sa prostora bivše Jugoslavije.

U drugom kolu kvalifikacija Lige konferencija bili su bolji od makedonskog Škupija (3:0, 2:0), potom i od ljubljanske Olimpije, koju sa klupe vodi bivši srpski reprezentativac i fudbaler Partizana, Savo Milošević (2:0, 1:0).

U novoj sezoni, fudbaleri Santa Klare odigrali su meč u Kupu Portugala sa Farenseom i bili bolji u penal seriji posle 0:0 u regularnom delu, dok su u borbi za bodove startovali porazom na gostovanju Tondeli (0:3), a kod kuće su remizirali sa Moreirenseom (2:2).

Sve vreme portugalski tim prate pehovi, igrački kadar je desetkovan zbog velikog broja prvotimaca pozitivnih na korona virus, pa su protiv Olimpije u revanšu 3. kola Lige konferenciije u Ljubljanu putovali sa 14 fudbalera, a tri dana kasnije u prvenstvu protiv Moreirensea kod kuće, u protokolu je bilo 15 igrača.

Na sve to, nadovezala se i teža povrede standardnog Koštinje, na meču minulog vikenda.

Santa Klara je domaćin na stadionu Sao Migel u Ponta Delgadi, čiji je kapacitet od 13.277 mesta.

Neizvesno je u kakvom će sastavu dočekati Partizan, ali trener Danijel Ramos je, nema sumnje, na velikim mukama zbog suženog izbora igrača.

Protiv Moreirensea odlučio se za sastav: Fernandeš - Ramos, Afonso, Viljaneuva, Mansur – Koštinja (Rikardinjo), Morita, Enrike – Karlos Žunior, Rui Košta, Linkoln.

U igračkom kadru Santa Klare ima 17 stranaca, od toga su osmorica Brazilci. U najboljoj formi je desno krilo Karlos Žunior, redovno postiže golove, ove sezone pet puta se upisao u strelce.

Pored njega, najveći adut ekipe je Japanac Hidemasa Morita. U velikoj formi igra defanzivna linija koja na četiri utakmice u kvalifikacijama za Ligu konferencije nije kapitulirala.

Komentari (0)

Sport