Fudbal

Euronews analiza: Zvezdino evropsko leto

Komentari

Autor: Euronews

01/09/2021

-

11:46

Euronews analiza: Zvezdino evropsko leto
Euronews analiza: Zvezdino evropsko leto - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Maštalo se o trećoj Ligi šampiona, a dostignuta je ipak treća Liga Evrope. Uspeh sa senkom, uglavnom su komentari navijača koji, bez obzira što smatraju da Šerif nije bio rival koji nije mogao da se preskoči, veruju da u grupi F Lige Evrope izabranici trenera Dejana Stankovića mogu kao i prošle godine da dosegnu jedno od prva dva mesta u konkurenciji Brage, Ludogoreca i Midtjilanda i prezime u ovom takmičenju.

Imala je Zvezda velike planove, nije krila da želi Ligu šampiona, zadržala je igrački kadar, dovela je Aleksandra Dragovića, austrijskog reprezentativca i ojačala kvalitetom poslednju liniju, bila je na pragu dogovora sa napadačem Aleksandrom Prijovićem, ali im je posao propao pred početak priprema, dok je Molde stopirao dolazak Ohija Omožuanfa bez obzira što je on potpisao za Zvezdu od januara 2022. godine. Titula u Norveškoj za Molde važnija je od 800.000 evra koliko je Zvezda bila spremna da plati za 27-godišnjeg prvog strelca lige. 

"Mnogo smo vremena potrošili na Prijovića", priznao je sportski direktor Mitar Mrkela, pa se dovođenje Francuza Loija Dionija, vreme je pokazalo, nije posrećilo. Na sve se to nadovezala bolest Milana Pavkova koja ga je odvojila sa terena desetak dana. I to baš kad ne treba.

MN Press

 

"Lako je nama sa strane da pričamo, ali ljudima iz kluba nije lako u prelaznom roku. Koncentrišeš se na jednog igrača, sve ide u dobrom pravcu i na kraju kad ne dođe onda si u škripcu sa vremenom. Zvezda je htela najbolje, nije se završio transfer Prijovića, ali mislim da je Ohi dobra opcija", u razgovoru za TV Arena sport ističe Vladimir Petrović Pižon, legenda crveno-belih.

Poraz u Kazahstanu protiv Kairata (1:2) nagovestio je određene nedostatke tima, posebno bolni problem napadača, ali revanš u Beogradu, ispaljena "petarda" (5:0) zamaskirali su sve to, pa prvak Moldavije pre meča nije delovao kao "Vajat Erp". Međutim, zapucao je Šerif kao u dobrom vesternu, Zvezdi se ponovo dogodila Omonija. U najskupljoj utakmici u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Zvezda je bila nedorečena, nedovoljno dobra, sveža da se moldavski prvak obori na pleća u 180 minuta i dođe sa sigurnih 11 miliona evra u predvorju elitnog takmičenja, što je bio plan A u Ljutice Bogdana. Taj meč u Beogradu (1:1), crveni karton Gelora Kange bili su od presudnog značaja za ishod. Revanš je bio samo nema egzekucija momenta (0:1) kada ovaj tim nije ličio na sebe.

"Nije Šerif bolji tim od Zvezde, ja čvrsto verujem u to. Ali, fudbal nikad ne bi bio zanimljiv da objektivno bolji uvek pobeđuje. Moldavci su pokazali za mrvicu više, prošli dalje, a onda određeni kvalitet koji imaju u punom svetlu demonstrirali protiv Dinama. Zvezda je dva puta igrala Ligu šampiona, težak je put do elite jer svi hoće u "krem la krem" a mesta je malo. Možda smo mi zvezdaši očekivali treći ulazak u elitu, ali objektivno je Liga Evrope takmičenje po našoj meri. Ne može uvek da se pobeđuje", uverava četvrta Zvezdina zvezda.

Međutim, ova generacija Zvezde kvalitet i karakter pokazala je protiv rumunskog prvaka Kluža i u dva meča (4:0, 2:1) dostigla je plan B, mnogi bi se složili sa našim sagovornikom - takmičenje po meri kvaliteta srpskog fudbala. Stanković je rehabilitovao jedinog pravog napadača Milana Pavkova, on je sa dva gola i asistencijom ponovo zapalio "sever".

MN Press

 

Ima Zvezda dobra iskustva iz prošle sezone u Ligi Evrope, zato je doneta odluka da se zadrže svi aduti, Aleksandar Katai je odbio ponude, Mirko Ivanić i Milan Rodić su pred potpisom novih ugovora, u Holandiji je "ubran" Rišairo Živković, nekadašnji veliki talenat a naše gore list. On bi trebalo da donese brzinu u napadu i još jednu opciju za evropkse mečeve. Šteta je što nije došao i brzonogi Nikola Čumić iz Olimpijakosa jer bi se tako pokrila prodaja Željka Gavrića. I dalje lebdi znak pitanja nad Dionijem kao i ono zlokobno "šta ako se Pavkov povredi ove jeseni"? Ohi stiže u januaru, pa je angažovanje novog napadača trošak koji Zvezda u ovom času ne može da podnese.

"Ako bi trebalo da ocenim dosadašnji tok sezone upotrebio bih izraz "sve je po meri". Tako je po meri Zvezde i grupa u Ligi Evrope jer u grupi sa Bragom, Midtjilandom i Ludogorecom nema izrazitog favorita, kao što je to bio slučaj recimo sa Pari sen Žermenom ili Bajernom u Ligi šampiona. Sve ekipe su podjednakog kvaliteta i verovatno svi očekuju da mogu da završe na jedno od prva dva mesta. Očekuju nas interesantni evropski mečevi", smatra Petrović u razgovoru za TV Arena sport.

Zvezda je popravila i evropski imidž, jer je ulaskom u Ligu Evrope osvojila tri boda za klupski koeficijent. Srpski prvak je sada na 41. mestu UEFA rang liste klubova po koeficijentima jer ima 34,000 boda. Ukoliko zabeleži približno rezultate iz prošle sezone (za pobedu se dobijaju dva boda, a za remi jedan), Zvezda neće moći nešto posebno da popravi plasman na rang listi, ali će osigurati stabilnu poziciju naredne sezone na žrebu i povlašćeni status u kvalifikacijama sve do plej-ofa lige šampiona, odnosno kroz ceo tok kvalifikacija u Ligi Evrope ili Ligi konferencije.

Veći izazov za Crvenu zvezdu ove sezone predstavljaće trka sa Partizanom za titulu šampiona Linglong Superlige Srbije. Crno-beli su zadržali sastav, dodatnu su ga ojačali, igraju dobro i za sada su na stopostotnom učinku dok Zvezda zaostaje dva boda zbog remija na Marakani sa Vojvodinom. Prvi večiti derbi 19. septembra na stadionu u Humskoj biće ekstremno važan u borbi za primat koja Zvezda ne ispušta od 2017. godine. Samo tri dana ranije Zvezda startuje protiv Brage u grupnoj fazi (18.45, TV Arena sport), dok crno-beli gostuju Anortozisu na startu B grupe Lige konferencije.​

Komentari (0)

Sport