Fudbal

Pobeda na Kipru donela jednu brigu: Da li će Rikardo biti spreman za derbi?

Komentari

Autor: Euronews

17/09/2021

-

09:09

Pobeda na Kipru donela jednu brigu: Da li će Rikardo biti spreman za derbi?
fudbaleri Partizana - Copyright FK Partizan/Miroslav Todorović

veličina teksta

Aa Aa

Dva gola bila su dovoljna fudbalerima Partizana da osvoje istorijska prva tri boda u premijernom izdanju Lige konferencija, čime su od starta novoformiranog takmičenja UEFA zauzeli lidersku poziciju na tabeli grupe B.

I pre putovanja u Nikoziju u ekspediciji kluba iz Humske su najavljivali da njih na Kipru ne zanima ništa osim scenarija u kojem "GSP" stadion napuštaju kao pobednici, jer smatraju, a sinoćnih 90 minuta je to i potvrdilo, da su kvalitetniji tim od domaće ekipe. To je bilo vidljivo od uvodnog, pa do poslednjeg zvižduka danskog sudije Pitera Kjersgarda, budući da su u tih sat i po igrači trenera Aleksandra Stanojevića bili konkretniji, opasniji i čvršći u odbrani.

Utakmica na mediteranskom ostrvu je potvrdila tvrdnje da u statistiku ne treba slepo gledati i da ona može i te kako da zavara. Konkretno, Kiprani su u sredu uveče imali više loptu u svojim nogama, odnosno veći broj uspešnih dodavanja, ali od svih tih parametara nisu imali ama baš nikakvu opipljivu korist. Kombinovali su uglavnom na sredini terena, dugim i, ne previše dugačkim pasovima pokušavali da razvuku odbranu srpskog vicešampiona i kroz eventualnu pukotinu u njoj ugroze golmana Aleksandra Popovića, što im nijednom nije pošlo za rukom.

 

 

Defanzivno je tim iz Humske bio smiren i hladnokrvan, a pre svega koncentrisan i fokusiran, što je davalo dodatan impuls ostatku ekipe da pokaže razliku u klasi. I u tome su uspeli.

Trijumf je, ostaće zapisano, došao posle preciznih šuteva novajlije Krisa Meniga i Rikarda Gomeša, ali je on zapravo plod pametne i strpljive igre celog tima. I jedino što šefa stručnog štaba Aleksandra Stanojevića može u određenoj meri da zabrine, kada je igra u pitanju, je slaba efikasnost, budući da su po prikazanoj igri i stvorenim prilikama njegovi igrači morali da smeste barem još tri lopte u mrežu Anortozisa.

Ne računaju se tu nespretna reakcija mladog Nemanje Jovića, niti solidni šutevi Rikarda Gomeša i Lazara Markovića, već pogođena stativa Aleksandra Šćekića, izgledna prilika Aleksandra Miljkovića kad mu je golman domaćih "skinuo" zicer i na kraju udarac Miloša Jojića sa desetak metara. Bila je to situacija kakvu od deset pokušaja nekadašnji fudbaler Dortmunda i Kelna devet pretvara u pogodak, ali juče nije uspeo.

Međutim, bez obzira na to crno-beli su pored tri osvojena boda u Beograd sa Kipra doneli i dobro raspoloženje pred nedeljni 165. večiti derbi protiv Crvene zvezde čiji bi ishod, iako je u pitanju tek 9. kolo Linglong Superlige, mogao da odredi dalji tok prvenstva. Partizan trenutno ima dva boda više od aktuelnog šampiona i u slučaju pobede stekao bi, nikako ne nedostižnu, ali za srpske uslove izuzetno značajnu prednost na sredini prvog dela sezone.

Ishod tog duela u dobroj meri će zavisiti i od toga da li će trener Aleksandar Stanojević moći da računa na Sejdubu Sumu, Danila Pantića, pa donekle i povratnika Nemanju Miletića, koji nisu bili deo ekspedicije u Nikoziji, ali pre svega od toga kakvo je stanje Rikarda Gomeša koji je sinoć sredinom drugog poluvremena zamenjen zbog povrede. I to je ono što zadaje najviše glavobolje stručnom štabu crno-belih.

"Zabrinula nas je njegovo stanje. Trebalo je još na poluvremenu da izađe, ali videćemo kakva je situacija sa njim. Mi smo sinoć odigrali možda i najzreliju utakmicu u Evropi ove sezone i čestitam mojim igračima. Derbi jeste u nedelju, ali da ne pričam sada o njemu, ima vremena" kratko je sinoć prilikom povratka sa Kipra rekao Stanojević.

Komentari (0)

Sport