Fudbal

Nije bilo navijača, ali ružne scene sa "večitog derbija" ponovo otišle u svet

Komentari

Autor: Konstantin Radulović

26/05/2021

-

13:39

Nije bilo navijača, ali ružne scene sa "večitog derbija" ponovo otišle u svet
Nije bilo navijača, ali ružne scene sa "večitog derbija" ponovo otišle u svet - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Struktura ljudi koje se zanimaju za "praznik srpskog fudbala" se drastično promenila poslednjih godina. Umesto fudbalskih zaljubljenika, koji su nekada činili većinu, za njega se danas uglavom interesuju samo oni čiji fokus pažnje nije na igri i majstorstvu fudbalera, već isključivo na činjenici da u Beogradu, kao retko gde u Evropi, na stadionu još postoje dve tako ratoborne navijačke grupe, kao što su "grobari" i "delije".


Zbog njihovih sukoba, divljanja na tribinama i učestalih tuča, "večiti derbi" je postao jedan od omiljenijih u svetu navijačke subkulture, zbog čega su se godišnji odmori pomerali po kalendaru Superlige. Neretko su i oni sami učestvovali u tim incidentima, zbog čega je odluka nadležnih da se finale nacionalnog kupa odigra bez prisustva publike donekle dočekano i sa dozom olakšanja uz konstataciju:

"Pa, dobro, bar će samo fudbal biti u centru pažnje".

Ali...

Srđan Jovanović izgubio kontrolu nad utakmicom

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

Nažalost, čak ni ta činjenica nije bila dovoljna da se susret dva najpopularnija srpska kluba završi bez ružnih scena, tuča, udaranja, guranja, pa čak i primitivnog skidanja gaća i hvatanja za genitalije, kao načina radovanja i provociranja. Samo što ovoga puta glavni akteri nisu bile osobe sa margine društva, već sportisti koji bi trebalo da predstavljaju nekoga ko postavlja standarde i norme ponašanja.


U tim uličarskim scenama, koje su umesto fudbalskih detalja obišle svet, učestvovao je dobar deo prvotimaca dva kluba, uz pomoć ostalih članova delegacija Zvezde i Partizana. Neki su bili direktni učesnici incidenta, neki su pokušavali da smire strasti, pa su umesto toga sami upali u vatru, a oni koji su plaćeni da konce ponašanja igrača drže pod kontrolom, su podbacili.

Konkretno, sudija Srđan Jovanović, kome je ovo bio drugi put u karijeri da deli pravdu na najvećoj utakmici srpskog fudbala, jednostavno nije se snašao. Bio je to školski primer kako arbitar može da vodi utakmicu bez velikih grešaka u svojim odlukama, ali naspram toga, naprosto ne uspe da kontroliše dešavanja na terenu, jer nervoze je bilo mnogo, rasla je svakom odbrojanom sekundom, a onda je u penal završnici doživela svoju kulminaciju.

Svi su pali na testu, od najmlađih do najiskusnijih

MN Press

 

 

Eskalacija problema je nastala kad je mladi Nikola Krstović, nakon pogođenog jedanaesterca, odlučio da se gotovo unese u lice golmanu Partizana Vladimiru Stojkoviću, koji ga je potom, sa loptom u ruci, odgurnuo u glavu. Od neprimerenog ponašanja jednog od najmlađih i još manje shvatljive reakcije najiskusnijeg učesnika ovog derbija, nastaje potpuni haos na terenu stadiona "Rajko Mitić".

Najpre žuti karton dobija samo golman Partizana, da bi se sa centra terena zatrčali prvotimci oba tima i tu se nije znalo ko koga udara, gura, vuče, ko kome psuje rodoslov, a najmanje se nije znalo zašto bar dvadesetorica od njih nisu poslata u svlačionicu pre nego što se nastavila penal serija.
 

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

U toj i takvoj naelektrisanoj atmosferi, sramna dešavanja su samo nastavila da se ređaju kao na traci. Prvo je Marko Gobeljić, samo nekoliko sekundi nakon što je njegov tim osvojio duplu krunu čekanu 14 godina, odlučio da uspeh proslavi tako što će ispred čuvara mreže crno-belih svući donji deo garderobe, a na to mu je Bibras Natho poručio da će ga ubiti.


Mučne scene su viđenje i tokom ceremonije dodele medalja, kad je Sejduba Suma bacio srebrnu medalju na travu, a onda mu nekolicina prvotimaca Crven zvezde predvođenih kapitenom Milanom Borjanom na, ne baš primeren način, pokušalo da objasni kako to nije korektno, a još manje sportski.
 

Stanković i Stanojević iznad ružnih scena

MN Press

 

 

Sve u svemu, oni koji srpski "večiti derbi" vole zbog nefudbalskih stvari i sinoć su mogli da uživaju, dok su oni kojima je fudbal u prvom planu opet ostali uskraćeni za kvalitetnu predstavu igrača Crvene zvezde i Partizana.


Temperametni Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević, treneri dva najveća srpska kluba, koji su i kao igrači osetili sve draži "večitog derbija", bili su iznad ružnih scena sa stadiona "Rajko Mitić".

Upravo su njih dvojica ponašanjem i izjavama dali primer koji bi trebalo da slede sadašnji i budući učesnici utakmica dva tima sa Topčiderskog brda. Pre svega njihov sportski, pa i prijateljski pozdrav posle 120 minuta žestoke borbe, kao i krajnje korektne izjave kada je sve bilo završeno, ulivaju nadu u bolje odnose na relaciji dva najveća srpska kluba. A

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport