Fudbal

Viljareal pobedio Mančester junajted i osvojio Ligu Evrope: Iz maratonske penal serije do najvećeg uspeha

Komentari

Autor: Vladimir Sukdolak

26/05/2021

-

23:57 >> 00:15

Viljareal pobedio Mančester junajted i osvojio Ligu Evrope: Iz maratonske penal serije do najvećeg uspeha
Viljareal pobedio Mančester junajted i osvojio Ligu Evrope: Iz maratonske penal serije do najvećeg uspeha - Copyright Tanjug/Aleksandra Szmigiel, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Viljareal je pobednik Lige Evrope za sezonu 2020/2021!


U velikom finalu u Gdanjsku, predstavnik španske Primere bio je bolji od Mančester junajteda i to posle boljeg izvođenje penala. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1:1, a u dodatnih pola sata nije se menjao. Strelci su bili Đerar Moreno u 29. i Edinson Kavani u 55. minutu.

Neverovatnu penal seriju smo gledali i ona je završena rezultatom 11:10. Ređali su se igrači oba tima i svi su bili precizni do 22, a to je bio Daviid De Hea. Pročitao ga je kolega Heronimo Rulji i Viljarealu obezbedio veliki uspeh. Precizni za Viljareal  bili su: Đ. Moreno, Raba, Alkaser, A. Moreno, Pareho, Gomez, Albiol, Kokelan, Gaspar, Tores i Rulji,  za Junajted Mata, Teles, Fernandeš, Rašford, Kavani, Fred, Džejms, Šo, Tuanzebe i Lindelef.

 

Utakmica je odigrana pred 9.500 navijača, iako ih je u Poljsku iz obe zemlje, ali pre svega iz Engleske, doputovalo mnogo više. Meč je odlično sudio Klemon Turpan iz Francuske.


Taktika Unaija Emerija, čoveka koji je u LIgi Evrope osvojio četvrti trofej, u prvom poluvremenu bila je savršena za rezultat u korist španskog tima. Viljareal se povukao na svoju polovinu terena, loptu je prepustio Mančester junajtedu i priliku vrebao iz kontre. Nisu je sačekali za realizaciju, ali jesu slobodan udarac posle kojeg je "žuta podmornica" povela u 29. minutu.
 

Tanjug/Aleksandra Szmigiel, Pool via AP

 

Pareha je uputio centaršut, sjajni Đerar Moreno je pobegao svojim čuvarima i rutinski savladao nemoćnog Davida De Heu sa ivice peterca. Bio je to Morenov 30. gol u sezoni. Mančester je ubedljivo imao loptu u svom posedu, čak 65 odsto, ali, zanimljivo je, udarac manje ka golu Viljareala (4/5).

PARTIZAN NOSILAC

Zahvaljujući pobedi Viljareala, Partizan je biti nosilac u plej-ofu za Ligu konferencija.

Teško su Englezi pronalazili rešenja u napadu. Za izjednačenje nije im ni bila potrebna neka uigrana akcija, dobar šut ili majstorija pojedinca. Mada, ovo poslednje i nije najtačnije, jer je Edinson Kavani pokazao zbog čega je godinama među najboljim napadačima na svetskom fudbalskom tržištu. "Žuti" su posle kornera izbacili loptu van kaznenog prostora, zatim je ona ponovo vraćena u šesnaesterac, gde se ponovo odbila od igrača Viljareala, ali pravo na nogu "El Matadora". Na vreme se Kavani izvukao iz ofsajda, što je utvrđeno i u VAR sobi, i onda majstorski smestio loptu iza leđa Ruljija.

TanjugAP Photo/Michael Sohn, Pool

 

Posed se nije promenio ni u drugom poluvremenu, s tim što su "crveni đavoli" bili daleko opasniji i mnogo više kreativniji u napadu. Odnosu udaraca ka golu o tome svedoči – Španci su imali dva, a Junajted čak osam.

Rezultat se, ipak, nije promenio, pa je finale otišlo u dodatnih 30 minuta, a nakon njih i u penale.

VILJAREAL: Rulji - Fojt (od 88' Gaspar), Albiol, Tores, Alfonso Pedrasa (od 88' A. Moreno) - Pareho, Kapu (od 120' Raba), Trigeros (od 78' Gomez) - Đ. Moreno, Baka (od 60' Kokelan), Pino (od 78' Alkaser).

MANČESTER JUNAJTED: De Hea - Van-Bisaka (od 120' Mata), Lindelof, Baji (od 115' Tuanzebe), Šo – Pogba (od 117' Džejms), Mektomini (od 120' Teles) - Grinvud (od 100' Fred), Fernandes, Rašford – Kavani.

Komentari (0)

Sport