Fudbal

UEFA razmatra promenu ofsajd pravila

Komentari

Autor: Euronews

15/10/2021

-

16:58

UEFA razmatra promenu ofsajd pravila
Roberto Roseti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor za suđenje UEFA Roberto Roseti otkrio je da evropska kuća fudbala ozbiljno razmatra promenu ofsajd pravila.

Promenu je inicirala situacija iz nedavnog finala Lige nacija Španija-Francuska kada je priznat gol Kilijana Mbapea koji je rešio pitanje pobednika. U momentu dodavanja, Mbape se u momentu kada mu je Teo Ernandeza uputio loptu, nalazio za pola koraka ispred španskog defanzivca Erika Garsije, ali je sudija Entoni Tejlor sa svojim pomoćnicima procenio da nema elemenata za poništavanje pogotka.

"Tejlorova odluka je na mestu i u skladu sa postojećim pravilima i njihovom zvaničnom interpretacijom. Igrač je želeo da interveniše, a protivnik se nije mešao u igru. U ovoj situaciji, direktna interpretacija pravila je u konfliktu sa duhom samog fudbalskog zakona, a to je da se fudbaler spreči da iskoristi prednosti ofsajd pozicije", rekao je Roseti.

Čuveni italijanski sudija istakao je da UEFA ipak veruje da neka pravila treba da se promene u skladu sa duhom igre.

"Sa Uefinog stanovišta, postoje načini da se pravila unaprede. Već sam kontaktirao kolege u FIFA i Odboru međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) kako bismo diskutovali o rešenjima na narednom sastanku odbora Tehničkog savetodavnog veća", zaključio je Roseti.

Ova diskusija bi trebala da se održi 25. novembra, a promena ofsajd pravila bi mogla da prođe kroz test fazu na mečevima italijanske Primavere naredne sezone, javlja Skaj Sport,

Komentari (0)

Sport