Fudbal

Čelsi i Tuhel vladaju fudbalskom Evropom: Mančester siti će još čekati

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

21:56

Čelsi i Tuhel vladaju fudbalskom Evropom: Mančester siti će još čekati
Čelsi i Tuhel vladaju fudbalskom Evropom: Mančester siti će još čekati - Copyright Tanjug/Jose Coelho/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropa je dobila novog fudbalskog vladara. Na tron se vratio londonski Čelsi!


U velikom finalu Lige šampiona Tomas Tuhel i njegovi "plavci" bili su bolji od Mančester sitija i Pepa Gvardiole – 1:0 (1:0). Jedini gol postigao je Kaj Haverc u 42. minutu.

Šahovskim rečnikom bio je to "mat u dva poteza". Mejson Maunt je sa polovine Čelsija poslao sjajan pas kroz sredinu, upravo na način na koji su momci iz prestonice Engleske vežbali dan pre utakmice, a neko snimak podelio na društvenim mrežama.

 

Tanjug/Pierre Philippe Marcou/Pool via AP

 

 

Skupo plaćeni Nemac, dvadesetjednogodišnji momak iz Ahena, bukvalno je "spojen sa golom". Nije se iznenadio kada se ispred njega ispružio golman Ederson, obišao ga je, doduše uz malo problema, a onda rutinski poslao loptu u praznu mrežu.


Bio je to momenat odluke. Gol koji je Čelsi poslao na vrh, mesto na kojem je jedini put u prošlosti bio maja 2012. Mančester siti će još morati da čeka na najznačajniji evropski trofej. Ove sezone su "građani" bili najbliži do sada, ali poslednji korak nisu napravili.

Siti se tako priključio Lidsu, Arsenalu i Totenhemu, premijerligašima koji su igrali finala Kupa i Lige šampiona, ali nikada nisu bili pobednici u tim utakmicama.  

 

Tanjug/Jose Coelho/Pool via AP

 


 

Blizu 20.000 navijača, koliko ih se u subotu uveče okupilo na stadionu "Dragao" u Portou, moglo je da uživa u vrhunskom fudbalu. Od prvog do poslednjeg minuta vođena je bespoštedna i oštra borba, ali lepota i majstorije nisu izostale.

I te kako je bilo prilika, ali se i promašivalo. Timo Verner je mogao prvi da zatrese mrežu ekipe iz Mančestera, uzvratio je promašajem "sitijevac" Fil Foden. Ređali su se napadi na obe strane i većina ih je obećavala… Nešto mirniji početak drugog poluvremena prekinuo je uklizavanjem Sesar Aspilikueta ispred Ilkana Gidogana. U poslednjem trenutku sprečeno je izjednačenje.

Odgovor Čelsija mogao je i da stavi tačku na finale. Sve je u tom 73. minutu odrađeno kako treba - osim završnog udarca Kristijana Pulišića. Pas Haverca u prostor bio je idealan, ali se Amerikanac nije najbolje snašao u duelu sa Edersona, jedinim fudbalerom protivničkog tima kojeg je imao ispred sebe.

 

profimedia

 

 

I Tuhel i Gvardiola morali su prinudno da menjaju važne igrače. Prvo je Nemac u 38. minutu u igru poslao Andreasa Kristensena umesto povređenog Tijaga Silve, dok je 20 minuta kasnije i Španac morao da iz igre izvede Kevina de Brujnea, perfektnog Belgijanca, koji se suznih očiju oprostio od nastupa u finalu.

Sudija Antonio Mateo Laoz iz Španije odradio je vrhunski posao. Bez greške.

Ovom utakmicom spuštena je zavesa na fudbalsku sezonu u Evropu. Ali, ne zadugo, ponovo će se podići već 11. juna, kada počinje Evropsko prvenstvo i okršaji najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

 


MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Stons, Dijas, Zinčenko - Gundogan, Foden, Bernardo Silva (od 64. Fernandinjo) - Marez, De Brujne (od 59. Gabrijel Žezus), Sterling (od 77. Aguero).

ČELSI: Mendi - Aspilikueta, Silva (od 38. Kristensen), Ridiger - Džejms, Kante, Žoržinjo, Čilvel - Haverc, Maunt (od 80. Kovačić) - Verner (od 66. Pulišić).

Komentari (0)

Sport