Uživo

Hrabra Srbija pobedila Portugal 2:1: Mitrović odveo "orlove" na Mundijal

Komentari

Autor: Euronews

14/11/2021

-

22:20 >> 22:52

Hrabra Srbija pobedila Portugal 2:1: Mitrović odveo "orlove" na Mundijal
Tadić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Srbije uspela je da pobedi Portugal u Lisabonu 2:1 (1:1), pa je pobedila u kvalifikacionoj A grupi i obezbedila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Katar 2022. Izabranici Fernanda Santoša nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita i da se 13. put uzastopno odu na neko kontinentalno takmičenje (SP ili EP) direktno, moraće to da učine kroz baraž.

Iznenadio je Dragan Stojković odlukom da ostavi Aleksandra Mitrovića na klupi, da igra sa jednim klasičnim napadačem (Dušan Vlahović), da ukaže šansu od starta Andriji Živkoviću da se pokaže na stadionu gde se nije iskazao u punoj meri. A, iznenađenje za Srbiju stiglo je već posle 90 sekundi kada sudija Orsato nije smatrao da je Bernardo Silva s leđa napravio faul nad Gudeljom, a Renato Sančez je poklon loptu sa 15 metara poslao pored Rajkovića za vođstvo domaćina 1:0.

Šokantni start nije poremetio igrače Srbije koji su odmah uzvratili. Gol Milenkovića je bio poništen zbog faula, Dušan Vlahović se sjajno okrenuo i pogoduio stativu. Portugalu se osvetila ziheraška partija u kojoj su se posvetili odbrane gola Rui Patrisija. Kazna je usledila u 33. minutu kada je Dušan Tadić šutirao sa 16 metaram, a golman Rui Patrisio grdno kiksnuo i loptu nespretno sproveo u sopstvenu mrežu.

Srbija je imala posed lopte, Portugal je pretio preko krila u finišu, a grešku golmana Predraga Rajkovića nije iskoristio Mutinjo. Njegov udarac sa 16 metara izblokirao je u korner Milenković. Tražili su ruku Portugalci, ali i naši reprezentativci kada je Kostić pogodio Mendeša.

U nastavku je Stojković na teren poslao Aleksandra Mitrovića, pa Nemanju Radonjića, ali su Portugalci jačim presingom kontrolisali meč i nisu dozvolili reprezentativcima Srbije da ugrožavaju Rui Patrisija kao u prvom delu. Kristijana Ronalda nigde nije bilo, kao ni Žote, ali je u prvi plan izbijao Renato Sančez koji je dva puta ugrožavao Rajkovića.

Imao je Dušan Vlahović u 77. minutu sjajnu situaciju posle pasa Kostića, međutim pogodio je snažno u Danila. Pokušao je glavom i Aleksandar Mitrović, lopta je prošla pored stative. Hazard se isplatio Srbiji, Tadić je centrirao a Aleksandar Mitrović glavom u 90. minutu doneo je pobedu Srbiji 2:1.

"Orlovi" uzdignutih glava napuštaju Lisabon jer su pokazali da su napredovali i da mogu na Mundijalu u Kataru da učine i nešto više.

Portugal - Srbija 1:2 (0:0) 

Strelac: Sančez u 2. za Portugal, a Tadić u 33. i A. Mitrović u 90. minutu minutu za Srbiju. Stadion: "La Luž". Gledalaca: 60.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Portugal: Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Renato Sančez (od 84. Neveš), Danilo, Mutinjo (od 64. Palinja) - Silva (od 64. B. Fernandeš), Ronaldo, Žota (od 84. Feliks).

Srbija: Rajković – Milenković, Veljković (od 65. Spajić), Pavlović – A. Živković (od 69. Radonjić), Lukić, Gudelj (od 46. A. Mitrović), Kostić (od 89. Jović) – Milinković Savić, Tadić – Vlahović.

Grupa A, poslednje kolo

Portugal - Srbija 1:2 (1:1)

/Sančez 2 - Tadić 33, A. Mitrović 90/

Luksemburg - Irska 0:3 (0:0) u toku

(Dafi 67, Ogbene 75, Robinson 88/

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Uživo, kraj Portugal - Srbija 1:2

Drugo poluvreme 1:2

90. minut GOOOOL vodi Srbija 2:1: Mitre, Mitre, Mitre. Prvi as Srbije postigao je sjajan gol glavom za vođstvo Srbije i plasman na SP u Katar.

88. minut: Žoao Feliks je u kontri mogao i više, ali je iznbudio korner. Portugalci ne žure, Piksi je na teren poslao i Luku Jovića.

83. minut: Nova šansa za Srbiju, Mitrović gaša glavom pored stative. Šteta.

82. minut: Srbija rizikuje, nema šta da izgubi. Ređaju se prekidi za Srbiju, Portugal se ipak odlično brani.

77. minut: velika šansa za Srbiju. Dušan Vlahović je sa 13 metara snažno šutirao ali je pogodio Danila u blok. Šteta za ovaj divan pas Kostića.

76. minut: Srbija ne uspeva da ugrožava Portugal, vremena je sve manje.

70. minut: Uveo je Stojković i Nemanju Radonjića koji je u Beogradu bio čovek proekreta protiv Portugala. 

65. minut: Tri izmene, jedna prinudna u Srbiji zbog povrede Miloša Veljkovića (ušao Spajić) i dve Portugalije. Ušli su Bruno Fernandeš i Palinja.

 

 

62. minut: Portugalci koriste svaku grešku da napadnu. Renato Sančez je šutirao sa 16 metara pravo u Rajkovića.

58. minut: Portugalci su preuzeli kontrolu meča u drugom delu, pojačali su presnig, podigli su linije bliže Rajkoviću i za sada Srbija nema rešenja.

52. minut: Sreća za Srbiju, Renato Sančez je došao solo prodorom na desetak metara od gola, ali je nekako odbrana Srbije uspela da ga izblokira. Bila je ovo velika prilika za Portugal.

Počeo je drugi deo meča, ušao je Aleksandar Mitrović umesto Nemanje Gudelja, sve karte bacaju se na napad. Portugalci ništa ne menjaju. Gudelj je dobio parni karton i neće ga biti u prvoj narednoj utakmici selekcije Srbije.

Prvo poluvreme 1:1

45+1: kraj prvog dela, Srbija je uložila mnogo više snage, energije posle kiks gola na startu i zasluženo je stigla do remija. Ostaje drugi deo meča da se napadne pobeda, ali individualne greške moraju da se smanje.

43. minut: Trese se mreža Portugala, ali Dušan Vlahović je bio u ofsajdu. 

42. minut: Kiks golmana Rajkovića nisu iskoristili Portugalci. Mutinjov udarac je bio izblokiran. Bio je ovo tek četvrti udarac Portugalaca, Srbija ih je imala osam.

40. minut: Portugal se brani, Srbija je u naletu, Kostićev udarac završio je pored gola. 

36. minut: Tadić pokušava iz slobnodnog udaraca ali Patrisio je uspeo da odbrani.

33. minut GOOOL 1:1 Srbija izjednačava: Dušan Tadić je šutirao sa 16 metara, a golman Rui Patrisio je trapavo reagovao i bvukvalno je sproveo loptu u mrežu. Zasluženo izjednačenje Srbije.

32. minut: Srbija napada, ima 60 odsto lopte, domaćin se brani ali ne može da probije odbranu. 

22. minut: Nestvarno trapav početak je iza reprezentativaca Srbije, koji su iztašli visoko u presing, ali za sada sem stative Vlahovića i poništenog gola Milenkovića zbog faula nismo uspeli da pripretimo domaćinu koji je lako iskoristio poklon.

 

 

12. minut: stativa Dušana Vlahovića, primio je loptu, šutirao je iz okreta, ali santimetri su delili Srbiju od izjednačenja. 

2. minut GOOOL Portugal vodi 1:0: Neverovatna greška Srbije, Gudelj je izgubio loptu na 25 metara (pitanje da li je bio faul), Renato Sančez pogađa lako za 1:0. Užasan start Srbije.

Meč je počeo.

 

Karta za Mundijal 2022. ili baraž? Cele kvalifikacije Srbije u A grupi staju u 90 minuta protiv Portugalije na "La Lužu" u Lisabonu jer samo pobeda vodi "orlove" u Katar, a remi ili poraz u uvek neizvesni baraž u martu 2022. godine.

Portugalija u 21. veku nije propustila nijedno veliko takmičenje. Poslednji neuspeh u kvalifikacijama imali za SP 1998. kada su u grupi bili treći sa bodom manje od Ukrajine i tri od Nemačke. Međutim, od SP 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, uvek su uspešno završavali kvalifikacije, pogotovo nisu grešili u presudnim mečevima. Nikad protiv slabije rangiranih selekcija.

Srbija nema baš nekih lepih uspomena iz mečeva sa Portugalijom, poslednju pobedu ostvarili smo 1986. godine 3:2 i to u prijateljskom meču. Strelac pobednosnog gola bio je sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi iz penala pred kraj meča. To je bio i Piksijev debi za nacionalni tim. Selektor je iznenadio sa sastavom jer je ostavio Aleksandra Mitrovića na klupi. Igra Andrija Živković od starta, Lukić je uz Gudelja, a Vlahović sam u špicu.

 

Komentari (0)

Sport