Fudbal

Zvezdan Terzić: Zvezda pravi čuda sa veoma malo novca!

Komentari

Autor: Euronews

31/12/2021

-

17:49

Zvezdan Terzić: Zvezda pravi čuda sa veoma malo novca!
Zvezdan Terzić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski klub Crvena zvezda i svi navijači kojima su crveno-bele boje u srcu, pamtiće 2021. kao jednu od najuspešnijih godina u poslednje tri decenije. Tim trenera Dejana Stankovića osvojio je "duplu krunu", ali i ostvario zapažene rezultate u Evropi.

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, sumirao je utiske u intervjuu za TV Arena sport.

Na samom početku Terzić je istakao da je klub napravio najveći uspeh u poslednjih 30 godina i da su rezultati jedino merilo istog:

''Ovo je najveći uspeh u poslednjih 30 godina. Drago nam je i prijaju nam sve te pohvale. Mislim da smo radili sjajno i da smo uradili velike stvari. Navijačima smo vratili ponos, a klubu slavu. Zvanično smo 35. klub Evrope i rezultati su jedino merilo kvaliteta. Sve ostalo može da se gleda iz različitih uglova. Ljudi mogu da budu subjektivni, da iz svojih razloga veličaju ili kude, ali rezultati ostaju upisani zlatnim slovima u istoriju Crvene zvezde''.

Za čim ostaje žal? Da li je to utakmica na ''San Siru'' ili eventualno neulazak u Ligu šampiona u 2021:

''Mi godišnje odigramo 56 utakmica i ne može svaka da bude kako smo zamislili. Mi jesmo Zvezda i imamo najviše ciljeve, u svakom meču idemo na pobedu, bez obzira protiv koga igramo. Naravno da ostaje žal za utakmicom protiv Šerifa, bez obzira na to što su oni pokazali kvalitet, pogotovo u periodu posle nas svim tim pobedama protiv Dinama, Reala Madrida i Šahtjora. Ubeđen sam da smo bolji i kvalitetniji od njih. To je bio splet nesrećnih okolnosti, naš najbolji igrač, oko koga se sve vrti (Gelor Kanga prim. aut.) dobije crveni karton, igrali smo skoro četrdeset minuta sa igračem manje, ali smo i tada bili bolji. Primili smo golove iz ofsajda i ovde i tamo. Žao mi je što nije došlo do tog duela sa Dinamom iz Zagreba. Mislim da Zvezda trenutno ima najbolji tim u poslendjih nekoliko decenija'' , ističe Terzić, pa nastavlja:

''Šerif mi ostaje kao najveća žal. Više nego Milan. Taj meč je donosio mnogo više nego taj sa Milanom, iako smo se u tom meču na ''San Siru'' sjajno prezentovali u fudbalskoj Evropi''.

Najveći teret iznela je grupa igrača koja je već duže vreme na okupu. Da li je to deo klupske strategije ili ima malo i u tome da za te nosioce igre nema adekvatnih ponuda koje bi zadovoljile klub?

''Nismo mi trgovačko preduzeće pa da prodajemo najbolje igrače. Nama je primarni cilj osvajanje trofeja i plasman u Ligu šampiona. Mi imamo grupu igrača koji nisu na prodaju jer su kičma tima, a to su: Milan Borjan, Aleksandar Dragović, Milan Rodić, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, Gelor Kanga, El Fardu Ben... To su igrači koji donose kvalitet i garantuju trofej.  Oni su iskusni igrači koji i nemaju veliku tržišnu vrednost i prosto oni ne mogu da odu. Ne radi se o tome da li ćemo dobiti za Ivanića milion, tri ili pet. Jednostano ne može da ide iz kluba i sa svim nosiocima smo potpisali ugovore i želimo da ostanu do kraja karijere. Naravno da ćemo se osvežavati novim igračima kao što je došao Ohi, kao što je letos došao Dragović, kao i prošlog leta Katai. Bez obzira na rezultate mi smo svesni da nema opuštanja i spavanja. Navijači očekuju da ne idemo ispod ovog standarda koji smo postavili, a to je Liga šampiona ili eventualno Liga Evrope''.

Jedan od nosilaca je Milan Rodić. Kakva je situacija sa njegovim produžetkom ugovora?

''On je najduže od svih nosilaca ovde. On je od početka tu i razumem da je došlo do zasićenja, da želi da ode u inostranstvo, da negde drugde završi karijeru da bi sebi i porodici obezbedio egzistenciju. Ipak, mi ćemo učiniti sve što je do nas da ga zadržimo. Levog beka nije lako naći, vidimo da i reprezentacija kuburi sa bekovima. Nije lako naći igrača na toj poziciji, pogotovo što smo limitirani sa četiri stranca na terenu. Ja se nadam da ćemo se dogovoriti sa Rodićem i da će ostati, ali ukoliko ne uspemo, želim mu svu sreću, zadužio je klub i naći ćemo adekvatnu zamenu''.

Kanga i Ben su dobili srpski pasoš, oni se ne vode kao stranci više. Da li sada to olakšava potragu, odnosno da li Zvezda sada gleda i ka inostranstvu, kada je u pitanju potraga za levim i desnim bekom?

''Mi smo konstatovali da ne možemo da nađemo kvalitetnog desnog beka koji može da odgovori kriterijumima Crvene zvezde. Imamo uži spisak i nadam se da ćemo kroz sedam-osam dana rešiti pitanje desnog beka, stranca''.

A kada govorimo o levom beku?

''Čitao sam komentare koji kritikuju naš sportski sektor što nismo doveli zamenu na levom beku. Imamo 56 utakmica, Rodić ogigra 48 ili 50. Zamislite da dovedemo stranca koji će da igra šest ili osam utakmica godišnje. To je glupost u trenutku kada smo limitirani brojem stranaca. Sa druge strane, mi smo dovodili leve bekove, i nisu se snašli. Da ih ne imenujem sad, ne mogu da budu adekvatna zamena za Milana Rodića. Da investiramo ozbiljne pare u igrača koji je svestan da je Rodić prva opcija... Pa on iz sportskih razloga to neće prihvatiti''.

Kakva je situacija sa Milanom Borjanom? Sada ste rekli da želite da on ostane i posle svega što se dešavalo u prethodnih dvadesetak dana?

''On ima ugovor sa Zvezdom još godinu i po dana. Moja je želja da završi karijeru ovde, a učiniću sve da tako i bude. On zna da je to naša želja i pričaćemo kad dođe vreme. Mi smo njemu to već dosta puta rekli. Verovatno ćemo i produžiti taj ugovor kad dođe vreme. Dakle, što se mene tiče, nema nikakvog spora oko ostanka Borjana u Zvezdi'', rekao je generalni direktor Crvene zvezde, pa prokomentarisao Borjanovo obraćanje preko društvenih mreža:

''Crvena zvezda nije klub koji želi da komunicira sa bilo kim preko društvenih mreža i to će biti korporirano kao dopuna disciplinskog pravilinika kluba''.

Dejan Stanković ima ugovor sa Zvezdom. Dosta je bilo priča oko njegovog odlaska u Sampdordiju. Pretpostavljam da ste pričali sa njim:

''Pričali smo dosta puta. Tačno je da je imao otvorenu ponudu Sampdorije. Međutim, prevagnulo je zvezdaško srce i započet posao ovde, tako da ih je odbio. Mi nismo imali kontakt sa Sampdorijom, već nas je Dejan obavestio da ima ozbiljnu ponudu, da razmišlja o odlasku. Nije bila laka odluka. Naravno da ga mi ne bi ni pustili, ali želeli smo da sam donese odluku''. 

Koji su igrači najinteresantniji evropskom tržištu? Koji igrači bi u januaru ili u julu mogli da odu?

''Evropsko tržište je prepoznalo ovaj prostor kao izvor talentovanih mladih igrača. Dakle, spremni su da plate samo mlade igrače koje uzimaju kao polu-proizvod. Igrači koji su stariji od 23 ii 25 godina neće da plate. Jednostavno postavili su te principe, koje smo mi i prepoznali. U pitanju su dakle mladi igrači koji izlaze iz omladinske škole u koji mu ulažemo mnogo, oko tri miliona godišnje. Mislim da će rezultati naših ulaganja tek da se vide jer smo iz cele Srbije pokupili sve najbolje igrače koji u narednim generacijama dolaze. Napravili smo model da igrači iz omladinske škole ne mogu da se zadrže u prvom timu jer smo svesni da je za njih tržište spremno da plati. Nama rezultate donose iskusni igrači koji imaju ozbiljan kvalitet, ali nemaju tržišnu vrednost. Prosto, moramo da napravimo izbalansiraniji tim što se tiče godišta. Rezultat nam generiše ozbiljne prihode u obliku UEFA bonusa. Nama nedostaju još bolji transferi mladih igrača, koji moraju da igraju i imaju veću minutažu, što se opet kosi i dolazi u koleziju sa rezultatima. Zvezda je ove godine imala poraz od Šerifa i izgubila je pet bodova od Radnika iz Surdulice i to je jedino od 56 utamkica što je moglo biti bolje. A sad neki mogu da okarakterišu kako Zvezda ima pet bodova manje od Partizana. Dakle svaki meč nosi veliki rizik i svaki trener ima pomalo zadršku od forsiranja mladih igrača s obzirom na to da je svestan koliki je ulog današnje utakmice. Mi s naše strane utičemo da treneri budu hrabriji sa mladim igračima. Mi imamo u ovom trenutku petoricu jako kvalitetnih mladih igrača u prvom timu, Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, Njegoš Petrović, Marko Lazetić i Petar Stanić. Pet bisera koji su zaslužili veću minutažu. I oni su odgovor na pitanje koji igrači mogu da odu za ozbiljan novac. Igra Zvezde s obzirom na filozofiju sadašnjeg trenera ne zavisi od njih, a imaju tržišnu vrednost'', kaže Terzić, pa dodaje:

''Nama je struktura prihoda takva, da nemamo veliki prihod od nekih stvari od kojih veliki evropski timovi najviše prihoduju. To su ,na primer, TV prava, koji evropskim klubovima donose 50 odsto prihoda. Kod nas je to bilo ispod jedan odsto, sada će biti tri odsto. Imamo problem sa ulaznicama koji takođe čini veliki izvor prihoda u Evropi, a zbog platežne moći naših građana ne moežmo da idemo sa najskupljim cenama. Tu su i sponzori Gazprom i Telekom i to je to. Najveći deo prihoda mi ostvarujemo od UEFA bonusa i transfera igrača. S obzirom da smo okrenuti tome, znamo da samo iskusni igrači donose rezultat koji donosi plasman u grupnu fazu, pa tako i novac od UEFA bonusa, a samo mladi igrači donose novac i prihod od transfera. Nije nam dovoljno samo jedno ili drugo, već moramo imati i jedno i drugo. Moramo da podignemo budžet ukoliko mislimo da konkurišemo klubovima sa kojima se sudaramo. Evo mi smo prošli dalje kao prvoplasirana ekipa sa budžetom od 26 miliona evra. Sve ostale ekipe koje su bile prve imaju budžete preko 150 miliona. Mi stvarno pravimo čudo sa malim parama. Ne znam koliko ćemo izdržati. Mi moramo da imamo veće prihode da bi dovodili kvalitenije igrače, da bi mogli da platimo obeštećenja i tako dalje. Juče su me pitali vezano za sportski sektor, mi mislimo da smo mi sami na ovom tržištu, očekuje se od našeg sportskog direktora da dovede vanzemaljca igrača, a on ako pita kolIki je budžet mi kažemo: - nula. Znači ne možeš da platiš obeštećenja, plata je limitirana kolko jeste i moraš da ga dovedeš u ambijent naše lige, nije lako. Pogotovo što mi moramo da dovedemo igrača u junu mesecu, a prelazni rok traje do avgusta. Zbog kalendara i ranog početka priprema i takmičenja, mi moramo tako. Da bi dovodili kvalitetnije igrače i imali kvalitetniji tim potrebno je više para''.

Da li imate kvalitetne ponude za mlade momke o kojima ste malopre pričali?

''Imamo ponude za Nikolića i Petrovića, ali nismo zadovoljni, To su ponude koje nas ne zadovoljavaju u ovom trenutku, juče je stigla ponuda i za Erakovića, koji se nametnuo kao oslonac ekipe. U finišu prvenstva je pokazao da ima karakter da igra pod pritiskom na visokom nivou, što i jeste intencija omladinske škole Crvene zvezde. Ima ponuda i za Lazetića, koji je najinteresantniji igrač, pre svega zbog godina, al to je zbog onoga što sam već rekao o evropsom tržištu. Ima Zvezda boljih igrača od njega, al nema mlađih. Ne govorim nikad o imenima klubova, ali najzainteresovaniji su klubovi iz Italije''.

Koliko su finansije ispratili rezultati i kako Zvezda uspeva da uskladi rezultate sa finansijama koje su sigurno u nekim trenucima predstavljali određenu kočnicu?

''Zvezda je kroz istoriju uvek imala problema sa finansijama, uvek je imala manje novca nego što je bilo potrebno da bi ostvarila dobre rezultate koje očekuje nerealna zvezdaška javnost. Navijači toliko vole Zvezdu da smatraju da treba da igramo u Ligu šampiona i da pobeđujemo Liverpul, Bajern i PSŽ jer smo mi velika Zvezda. Ne shvataju da je novac ključni faktor i ko god kaže drugačije je demagog ili ne poznaje ovaj biznis. Novac je neophodan da biste doveli kvalitetnog igrača. Često kažu da smo koperfildi da sa ovoliko novca pravimo ove rezultate. Ne postoji klub u Evropi koji je pravio ovakve rezultate sa ovako malo novca. Sva ta priča oko duga, o kojoj više neću da razgovaram jer se nameće od zlonamernika. Nama je važan mimokvartalni monitoring UEFE koji mi imamo na svaka tri meseca. Imamo kontrolu poslovanja i ta kontrola utvrđuje da li plaćamo ili ne plaćamo obaveze na vreme. Mi svaki put dobijemo UEFA licencu, što znači da sve svoje obaveze izmirujemo u propisanom roku, kako je to FIFA propisala''.

Evropski rezultati Zvezde i Partizana, a onda i reprezentacije Srbije, vratili su Srbiju na neku evropsku mapu, verovatno tamo gde i treba da bude. Kakav je odnos Crvene zvezde i FSS-a u ovom trenutku?

''Mi naravno poštujemo reprezentaciju i sve što je ona uradila. Od toga srpski fudbal ima benefit, prvi sam čestitao pobedu u Lisabonu. Ne samo zato što smo se plasirali, već jer smo odigrali jako dobru utakmicu sa Portugalom. E sad, što nisu bolji odnosi između Zvezde i FSS-a, to nije pitanje samo za nas, jer za ljubav je potrebno dvoje. Ako mi njima posle uspeha u kvalifikacijama pošaljemo čestitku i odamo javno priznanje, ne znam zašto ljudi iz FSS-a to ne učine kada Zvezda napravi uspeh. Ovih pet godina pravili smo uspehe kakve niko nije trideset godina unazad, ali očigledno je nekome bilo teško da prevaziđe svoj ego, što se meni lično ne sviđa. To je pokazatelj da ne postoji sa one strane dobra volja za dobrim odnosima. To nije samo sada, to traje već nekih 14 godina, tako je bilo i u vreme Toleta Karadžića, Zvezda je potpuno bia izopštena iz funkcionisanja i donošenja krucijalnih odluka za srpski fudbal i u vreme Slaviše Kokeze, što naravno nije dobro s obzirom na to da je Zvezda najveći klub u Srbiji i ona mora biti uključena u proces donošenja odluka. Očigledno da ljudi koji tamo sede imaju strah od velikog imena Crvene zvezde i da se plaše za neke svoje sitne koristi i benefite i da im je najdraže da Zvezda bude daleko od FSS-a'', rekao je Terzić, pa objasnio zbog čega nije bio na dodeli ''Zlatne lopte'':

''Pa rekao sam zašto nismo bili. Ako Zvezda čini uspehe u kontinuitetu i ja pitam Mrkelu, Džajića, Mijailović, Aćimovića, Pižona, koji su rukovodstvo Crvene zvezde: Da li ste dobili poruku od nekoga iz FSS-a, oni mi kažu da nisu... Ako nama druga strana šalje poruku da želi takve odnose, kako onda da idemo tamo u nečiju kuću gde osećamo da nismo dobrodošli. To se dešava već pet godina unazad, a konstatovali smo da je ovo Zvezdin naveći uspeh u prethodnih 30 godina. Zvezda nikad pre nas nije ušla u Ligu šampiona, a na Svetsko prvenstvo je otišlo i prethodno rukovodstvo i selektor, ali smo mi čestitali jer je to dobro za srpski fudbal, raduju nas uspesi reprezentacije i uvek ćemo čestitati. Ovo što smo mi učinili nije samo uspeh Crvene zvezde, to je uspeh srpskog fudbala i svi moraju da budu srećni i zadovoljni. Ne samo iz patriotskih razloga, već zbog svih benefita koje je to donelo. Srpskim timovima je podeljeno deset miliona evra zbog uspeha Crvene zvezde od strane UEFA. Crvena zvezda je kroz transfere i razne fondove solidarnosti uplatila deset miliona evra srpskim klubovima. Dakle, ukupno dvadeset miliona je Zvezda generisala srpskom fudbalu. Mislim da ovi uspesi svi akteri srpskog fudbala osećaju, a ne prepoznaju. Možda je to i naš problem što nismo dobro iskomunicirali sa javnošću. Da ne govorim da je zbog Crvene zvezde koeficijent toliko porastao da će naredne godine šampion biti u povlašćenom šeširu i u četrvtom krugu, da će od 2023. Srbija imati direktnog učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, a nadam se da će to biti Zvezda''.

Kakvi su odnosi sa Partizanom, da li su bili bolji u ovoj godini?

''Krucijalne stvari moramo da donosimo zajedno. Ja sam više puta rekao da i mi i oni imamo iste probleme. Mi ćemo se složiti oko najvećeg broja pitanja, osim oko suđenja. Kada smo imali neka zajednička druženja, uvek smo stavljali na papir stvari koje su zajedničke i uvek bi se složili za devet od deset stvari u srpskom fudbalu. Mislim da energija Zvezde i Partizana, bez obriza ko bude bio tu, mora da se iskoristi da se čuju glasovi tih klubova i da sarađujemo svi zajedno''.

Za kraj, pitali smo Terzića koja tri igrača bi izabrao da dođu u Zvezdu kada bi Deda Mraz ili Božić Bata tako nešto ponudili:

''Mi snove imamo, ali da bi ih ostvarivali. Ne mogu da pričam o stvarima koje nisu realne. U prinncipu mi smo zadovoljni sa igračima i timom koji imamo, neću da kažem koja nam personalna rešenja trebaju, ali mogu da pričam o pozicijama. Treba nam desni bek, treba nam desno krilo i kvalitetniji špic. Ne treba da se ljute igrači koji igraju po desnoj strani, ali sam se neprijatno iznenadio kada mi je trener doneo analizu gde se vidi da smo 80 odsto napada pravili po levoj, a samo 20 odsto po desnoj strani. Moraju da se zabrinu igrači koji igraju po desnoj strani, jer je očigledno da se nisu dovoljno nametnuli svojim kvalitetom i karakterom i zato moramo da tražimo kvalitetnija rešenja. Nažalost, Crvena zvezda se ozbiljno izdigla iznad nivoa Superlige i teško ćemo naći adekvatne igrače u našoj ligi, pogotovo što mi kroz omladinsku školu pokupimo sve najkvalitetnije što Srbija ima''.

Za kraj, Zvezdan Terzić je poželeo srećne praznike svim gledaocima TV Arene sport:

''Srećna Nova godina gledaocima TV Arena sport!''

Komentari (0)

Sport