Fudbal

Fudbalska reprezentacija Srbije ima novi grb na dresu

Komentari

Autor: Euronews

15/03/2022

-

22:21

Fudbalska reprezentacija Srbije ima novi grb na dresu
Fudbaleri Srbije posle utakmice protiv Portugala, u kojoj su izborili plasman na Svetsko prvenstvo - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Srbije ubuduće će imati novi grb na dresu, odlučio je nacionalni savez.

Izvršni odbor FSS-a usvojio je na sednici novi grb koji će krasiti dres svih reprezentativnih selekcija.

To je saopšteno posle sednice Izvršnog odbora FSS. Navodi se da će institucionalni, dosadašnji grb, ostati kao zvanični te organizacije, dok će novi biti na dresovima.

"Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit... Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola", navodi se u saopštenju.

"Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine".

"Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije".

Komentari (0)

Sport