Fudbal

Barselona deklasirala Real 4:0: Katalonci ponizili "kralja" u Madridu

Komentari

Autor: Euronews

20/03/2022

-

22:46

Barselona deklasirala Real 4:0: Katalonci ponizili "kralja" u Madridu
Barselona deklasirala Real 4:0: Katalonci ponizili "kralja" u Madridu - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Očekivao se spektakl na "Santijago Bernabeu" za 120. rođendan Reala, a priredio ga je samo jedan tim - Barselona. Katalonci su igrom ponizili lidera Primere i deklasirali su ih na "Santijago Bernabeu" 4:0 (2:0). Bila je ovo prva pobeda Katalonaca u ligaškom "El klasiku" još od 2. marta 2019. godine kada su golom Rakitića pobedili 1:0. 

Katalonci su znali u istoriji i za ubedljivije pobede na "Bernabeu", a ponovili su trijumf iz novembra 2015. kada su u Madridu golovima Luisa Suareza (dva), Nejmara i Inijeste slavili 0:4.

Fantastičan tempo bio je viđen u 184. ligaškom "El klasiku" ili 249. ukupno. Bez Karima Benzeme, trener Reala Karlo Anćeloti odlučio se da igra bez klasičnog špica, sa pojačanim veznim redom i Vinisijusom Žuniorom i Rodrigom kao krilnim napadačima i čini se da je promašio sa odlukom. 

Na terenu se u prvom delu pitala za sve samo Barselona. Katalonci su bili mnogo opasniji u uvodnih 20 minuta da nije bilo fantastičnih odbrana golmana Tboa Kurtoe gosti bi vodili. Sjajno je odbranio dva udarca Obamejanga, pa Dembelea u 11. minutu, a zatim je Feran Tores za koji santimetar promašio metu.

Sve je mirisalo na gol Barselone i Katalonci su došli u vođstvo u 29. minutu. Usmane Dembele je prošao pored Naća sa desne strane, odlično je centrirao a Omabejang je utrčao ispred Militaoa i glavom smestio loptu u mrežu.

 

 

Katalonci su iz tranzicije "razbijali" odbranu domačina, posebno Dembele, a Obamejang je u 35. minutu ponovo bio u prilici, ali je Kurtoa opet spasio tim. Imao je u kontri Vinisijus Žunior "jedan na jedan" sa golmanom Ter Štegenom, spetljao se u driblingu, pa pao preko golmana ali nije to bilo dovoljno da sudija Munuera samo odmahnuo rukom. Biula je to prava odluka.

Odmah je usledila kazna. Posle kornera Dembelea štoper Arauho nadskočio je odbranu i u 38. minutu doneo veliku prednost Kataloncima.

 

 

Barselona je u potpunosti nadigrala Real i po prilikama mogla je već u prvom delu da reši ovaj meč.

Promenio je Anćeloti dvojicu igrača, uveo je napadača Marijana, ostavio trojicu igrača pozadi, ali već posle 30 sekundi Feran Tores je izašao sam pred Kurtoom i obrukao se. promapio je ceo gol a mogao je stavi tačku na meč.

Međutim, Feran Tores se iskupio u 47. minutu kada je petu Obamejanga spakovao sa 15 metara u sam gornji ugao. Real je na bio na konopcima, potpuno deklasiran.

 

 

Četvrti put se mreža Reala zatresla u 52. minutu. Pomoćni sudija je označio da je strelac Obamejang bio u ofsajdu, ali je pogrešio pa je posle intervencije iz VAR sobe usledila ispravka pa je na semaforu pisalo 0:4, uz drugi salto napadača Barse.

 

 

Salve zvižduka navijača Reala samo su dodatno inspirisali goste koji nisu stajali , ređale su šanse iz tranzicije, a Obamejang je dva puta propšustio da ubeleži het-trik. Kurtoa je zatim odbranio i udarac  Ferana Toresa, ne pamti se kada je Real bio ovako nadigran i deklasiran.

Pokušao je Real da se bar malo iskupi pred navijačima koji su od 75. minuta počeli da napuštaju "Bernabeu", ali Ter Štegen i odbrana Barselone to nisu dozvolili.

Real i dalje ima 12 bodova više od Katalonaca na trećem mestu, a devet od Sevilje, prvog pratioca. Međutim, Katalonci bi pobedom u zaostalom meču mogli da dođu do druge pozicije što je delovalo pre tri meseca kao nemoguća misija. Trener Ćavi Ernandez je preporodio Katalonce.

Real Madrid - Barselona 0:4 (0:2)

Strelci: Obamejang u 29. i 52, Arauho u 38, Feran Tores u 47. minutu za Barselonu. Stadion: "Santijago bernabeu". Sudija: Huan Martinez Munuera.

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Militao, Alaba, Načo (od 63. Lukas) - Kazemiro (od 46. Marijano), Kros (od 46. Kamavinga), Valverde, Modrić - Rodrigo (od 63. Asensio), Vinisijus Žunior.

Barselona: Ter Štegen - Arauho, Pike, Erik Garsija, Alba (od 86. Dani Alveš) - F. De Jong (od 71. Gavi), Buskets, Pedri - Dembele (od 80. Traore), Obamejang (od 71. Depaj), Feran Tores.

Primera, 29. kolo

Petak: 

Atletik Bilbao - Hetafe 1:1 (1:1)
/Beršiš 29 - Enes Unal 3/

Subota: 

Deportivo Alaves - Granada 2:3 (0:0)
/Eskalante 53, Valjeho 57 - Eskudero 50, Puertas 75, Suarez 87/

Elče - Valensija 0:1 (0:0)
/Gedeš 50/

Osasuna - Levante 3:1 (1:0) 
/Avilja 44, Budimir 57, Brašanac 64 - Marti 77/

Rajo Valjekano - Atletiko Madrid 0:1
(Koke 49/

Nedelja: 

Espanjol - Majorka 1:0
/De Tomas 42/

Kadiz - Viljareal 1:0
/Sobrino 90/

Selta - Real Betis 0:0

Sevilja - Real Sosijedad 0:0

Real Madrid - Barselona 0:4
/Obamejang 29, 52, Arauho 38, Feran Tores 47/

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari (0)

Sport