Fudbal

FIFA na Kongresu nije isključila Rusiju iz članstva: Suspenzija ostaje dok traju i sukobi

Komentari

Autor: Euronews

31/03/2022

-

21:01

FIFA na Kongresu nije isključila Rusiju iz članstva: Suspenzija ostaje dok traju i sukobi
Valerij Karpin novi selektor fudbalske reprezentacije Rusije - Copyright AP Photo/Misha Japaridze

veličina teksta

Aa Aa

Rusiji ostaje suspenzija, ali ona nije isključena iz FIFA niti je to bila opcija, odluka je Upravnog Borda "Svetske kuće fudbala" na današnjem Kongresu u Dohi.

Iako se očekivalo da će posle suspenzije Ruska federacija biti i isključna iz organizacije na neodređeno vreme zbog rata u Ukrajini, to se nije dogodilo. FIFA je zbog uplitanje "treće strane" i preuzimanje Saveza na neodređeno vreme isključila Pakistan i Zimbabve, dok je Keniji ostala suspenzija.

"Isključivanje Fudbalskog saveza Rusije iz FIFA nije opcija. Ako nećemo da radimo na spajanju ljudi u svojim razgovorima i dogovorima, onda je najbolje da ne radimo ništa. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba. Isključivanje ruske reprezentacije i klubova nije bila laka odluka", istakao je predsednik FIFA Đani Infantino.

 

 

I to nije sve, FIFA je danas uvrstila ruski jezik kao zvanični u svojoj organizaciji uz engleski, španski, francuski i nemački. Za uvrštavanje ruskog jezika glasalo je 187 članica a samo su četiri bile protiv. Tako će se kompletna korespodencija FIFA od danas obavljati i na ruskom jeziku.

Da podsetimo, FIFA i UEFA su krajem februara suspendovali Rusiju i njene klubove iz svih takmičenjima pod njihovim okriljem zbog rata u Ukrajini.

Komentari (0)

Sport