Fudbal

Od 2026. godine 48 zemalja na SP u fudbalu, Novi Zeland apsolutni pobednik novih reformi

Komentari

Autor: Euronews

08/04/2022

-

13:01 >> 15:36

Od 2026. godine 48 zemalja na SP u fudbalu, Novi Zeland apsolutni pobednik novih reformi
FIFA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) odlučila je da od Svetskog prvenstva 2026. godine poveća broj učesnika sa 32, na 48.

Proširenjem najpopularnijeg planetarnog takmičenja doneće i veću zaradu, ali se sada spekuliše kako neke reprezentacije imaju osiguran nastup na ovom velikom takmičenju.

Sa starog kontinenta na SP ići će 16 umesto 13 reprezentacija, u Africi broj učesnika raste sa pet na devet, dok će se iz Azije plasirati joo četiri zemlje, znači osam ukupno. Južnu i Severnu Ameriku predstavljaće šest država, za dve više u odnosu na prethodni period.

Ali ipak, čini se da je najveći pobednik ove nove odluke Novi Zeland, koji je neprikosnoven u Okeaniji.

Naime, do sada je prvi iz kvalifikacija ovog dela sveta išao u inerkontinentalni baraž, a iz tog meča, Novi Zeland je kao pobednik izašao samo jednom, 2010. godine.

Sa ovim reformama, Okeanija ima sigurno jedno mesto na Svetskom prvenstvu, i dalje će biti kvalifikacija, ali za očekivati je da Novi Zeland uvek bude prvi.

Od 2007. kada se Australija prebacila u Aziju zbog loše konkurencije, Novi Zeland nije izgubio niti jednu utakmicu, a najveći rivali su mu Salomonova ostrva, Tongo i Fidži.

Komentari (0)

Sport