Fudbal

Ten Hag u Mančesteru u ulozi Ser Aleksa Fergusona: Ne može lošije od Mojesa, Van Gala, Murinja, Solskjera i Rangnika

Komentari

Autor: Euronews

21/04/2022

-

14:16 >> 14:17

Ten Hag u Mančesteru u ulozi Ser Aleksa Fergusona: Ne može lošije od Mojesa, Van Gala, Murinja, Solskjera i Rangnika
Ten Hag u Mančesteru u ulozi Ser Aleksa Fergusona: Ne može lošije od Mojesa, Van Gala, Murinja, Solskjera i Rangnika - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Erik ten Hag će od 1. jula zaskukati rukave i pokušati da vrati Mančester junajted na staze uspeha. S obzirom da su navijači Junajteda počeli istoriju kluba da dele na "vreme Aleksa Fergusona" i ono od 2013. posle njega, kada su se na klupi ređali Dejvid Mojes, Lui Van Gal, Žoze Murinjo, Ole Gunar Solskjer i sada Ralf Rangik a titule Premijer lige nije bilo na vidiku, mnoge dolazak trenera Ajaksa na "Teatar snova" podseća na 1986. godinu kada je u klub zakoračio Aleks Ferguson.

Tada je Škot došao posle jedne neuspešne ere i svojim principima, filozofijom za nekoliko godina klub vratio na vrh engleskog i evropskog fudbala osvajajući do 2013. godine 41 trofej: 13 titula, šest FA kupova, pet Liga kupova, 12 Superkupova, dve Lige šampiona, Kup kupova protiv Zvezde, dva SP za klubove.

Holanđanin dolazi posle velikih trenerskih imena koji svi osim Žozea Murinja (Liga Evrope, Liga Kup) nisu ništa osvojili a potrošili su skoro 700 miliona funti. 

Od Ten Haga se očekuje da na "Old Trafordu" donese revoluciju kao ser Aleks, iznađe nove asove poput Gigsa, Skolsa, Nevila, Kina i pre svega rasčisti grupu zvezda koje se ponašaju kao na skupom letovanju koje drugi plaća. Sama izjava Bruna Fernandeša "Liverpul se borio za titulu, a mi ni za šta", izrečena posle 0:4 na "Enfildu", jasno je svima pokazala kakav je ambijent u svlačionici.

 

 

Za početak, Junajted će na leto napustiti najmanje 10 igrača. Polu Pogbi, Džesinu Lingardu, Edisonu Kavaniju, Huanu Mati i Nemanji Matiću ističu ugovori, Fil Džons, Din Henderson, Erik Bajli i Markus Rašford će biti prodati jer nisu u planu da ostanu posle 2023. kada im ugovori ističu.

Ten Hagov glavni zadatak je na startu Kristijano Ronaldo. Portugalac ima još godinu dana ugovora i po mnogo parametra ne uklapa se u način igre budućeg trenera. Trener ne voli veterane od 37 godina u timu, ali Ronaldo je uvek Ronaldo. I kad ne deluje fizički moćno kao poslednje dve godine i dalje je prvi sterlac ekipe.

Dolasku novog trenera najviše se raduje Doni Van de Bek, njegov učenik iz Ajaksa koji je bio skrajnujt uprkos uloženim milionima (50). On se sigurno vraća iz Evertona, a na istoj trasi su Entoni Marsijal (Sevilja) i Brendon Vilijams (Norič).

"Miror" je pre nekoliko dana istakao da je Ten Hag upravi Junajteda dostavio spisak sa petoricom talentovanih fudbalera.

Dvojicu dovodi iz Ajaksa. Krilni igra Brazilac Entoni (22) i defanzivac Jurien Tmber (20) su želje trenera iz starog kluba. Levi bek Evertona Džerad Brentvajt (19) je pik iz Premijer lige, a Enco Fernandez (River Plata, 21 godina) bi trebalo da idejno osveži vezni red. Peti je Oreljan Čuameni (22), defanzivni vezni igrač Monaka, koji je na meti i mnogih drugih najjačih klubova Evrope. Za ovaj posao, klub bi prema proceni "Mirora" trebalo da izdvoji oko 150 miliona funti.

Navijači Junajteda suzdržani su u pogledu Ten Haga jer su se "opekli" sa prethodnicima od imena i prezimena. "Old Traford" sanja titulu od 2013. godine, videćemo ima li Holanđanin plan kao Ser Aleks Ferguson 1986. godine.

Novac i podršku uprave ima, sve je na njemu...

Komentari (0)

Sport