Fudbal

Liverpul za 120 sekundi potopio "Žutu podmornicu" i stekao prednost od 2:0 u polufinalu Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

27/04/2022

-

22:49

Liverpul za 120 sekundi potopio "Žutu podmornicu" i stekao prednost od 2:0 u polufinalu Lige šampiona
Liverpul za 120 sekundi potopio "Žutu podmornicu" i stekao prednost od 2:0 u polufinalu Lige šampiona - Copyright Tanjug/AP Photo/Jon Super

veličina teksta

Aa Aa

Pesma se orila "Enfildom", Liverpul je za 120 sekundi potopio "Žutu podmornicu" i stekao prednost od 2:0 (0:0) pred revanš polufinala Lige šampiona 3. maja u Viljarealu.

Unai Emeri i njegov tim izdržavali su veliki pritisak tima Jirgena Klopa sve do 53. minuta, a onda im je sva sreća do tada okrenula leđa jer je prvo Estupinjan nehotično psotigao autogol, a posle dva minuta i Mane je zatresao mrežu Ruljija. Na kraju, Liverpul je dominantnom igrom mogao i ubedljivije da slavi, a Viljarealu je za 90 minuta dozvolio samo jednom da upute šut ka besposlenom Alisonu. Finale je na vidiku za moćni tim Jirgena Klopa.

Očekivano, Liverpul je od starta pokušao da nametne svoj ritam igre, jakim presingom na sredini terena ostvario je posed, ali do 12. minuta Viljareal je uspevao da zatvori prostor iza poslednje linije odbrane. 

Onda je Salah iz jedne tranzicije sa desne strane poslao loptu u prazan prostor ali Maneu je lopta došla nezgodno pa nije uspeo da i materijalizuje prvu veliku priliku.

Navijački huk sa "Enfilda" terao je "redse" u napade, ali je Rulji uspeo da amortizuje dva udarca sa distance. Španci su dva puta preko Lo Selsa i Danžume dolazili pred gol Alisona, ali nije bilo i dobrog završnog pasa. 

Vršili su igrači Liverpula konstantan pritisak na tandem zadnjih veznih igrača Pareha i Kapua kako bi sprečili da oni organizuju napade, a osvajanjem lopte da obezbede sebi bržu završnicu napada. Henderson je iskosa pogodio bližu stativu, Salah je povratni pas Manea poslao iznad prečke, a ni Trent Aleksandar-Arnold nije uspeo da prebaci živi zid iz slobodnog udarca. 

Španci nisu uspevali da izađu sa svoje polovine, ali ni Liverpul nije imao previše sreće. Pogotovo posle udaraca Manea i Salaha. Torpedovali su gol Ruljija igrači Liverpula, Tijago Alkantara nije imao sreće u 42. minutu jer je skoro "slomio stativu" projektilom sa preko 20 metara.

Čak 13 udaraca uputio je Liverpul u rpvom delu, pogodili su dva puta okvir gola, ali Viljareal je izdržao pritisak i sačuvao je mrežu u prvom delu uz poslovičnu odličnu igru štoperskog para Albiol-Pau Tores.

Španci nisu menjali plan ni u nastavku, Liverpul je nastavio sa pritiskom i "Enfild" je eksplodirao u 53. minutu. Henderson je centrirao sa desne strane, lopta je zakačila Estupinjana, "uzela" je čudnu putanju koju golman Rulji nije uspeo da spreči da ne uđe u mrežu.

 

 

"Redsi" su na vreme stigli do vođstva u nastavku i koliko god nisu imali ni sreće u prvom delu ona ih je pogledala u nastavku. Nije prošlo ni 120 sekundi, Salah je maestralno provukao kroz noge Pau Toresa a Sadio Mane je zatresao mrežu - 2:0! Pesma se orila "Enfildom", "Never vok alon" se čuo sve do Viljareala.

 

 

Španski klub je bio na "konopcima", Rulji je dobro i branio, a imao je i sreće kada je Luiš Dijaz šutirao. Međutim, domaćin je držao kontrolu stalnim napadima, gosti nisu uspevali da pređu na polovinu rivala. Pokušao je Emeri sa tri izmene da nešto promeni u poslednjih 20 minuta, pomerio je  sve linije unapred i rešio da rizikuje stavljajući više prostora domaćinu za kontre.

Međutim, bliži je Liverpul bio trećem golu nego Španci koji su uputili samo jedan udarac ga Alisonu za 90 minuta! Ostalo je na kraju zasluženih 2:0, pa su "redsi" napravili jedan značajan korak ka finalu u Parizu 28. maja, jer prema svemu viđenom teško će Viljareal napraviti senzaciju. Moćan je ovaj Liverpul.

Liverpul - Viljareal 2:0 (0:0)

Strelci: Estupinjan autogol u 53, Mane u 55. minutu. Stadion: "Enfild". Gledalaca: 53.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold (od 81. Gomez), Konate, Van Dajk, Robertson - Henderson (od 72. Keita), Fabinjo, Tijago Alkantara - Salah, Mane (od 72. Žota), Luiš Dijaz (od 81. Origi).

Viljareal: Rulji - Fojt, Albiol, Pau Tores, Estupinjan (od 72. Trigeros) - Čukvueze (od 72. Dia), Pareho (od 72. Orije), Kapu, Kokelan (od 57. Pedrasa) - Lo Selso, Danžuma (od 86. Alkaser).

Polufinale Lige šampiona

Utorak

Mančester siti - Real Madrid 4:3 (2:1)
/De brujne 2, G. Žezus 11, Foden 53, B. Silva 74 - Benzema 33, 82 penal, Vinisijus Žunior 55/

Revanš 4. maja u Španiji (21.00)

Sreda

Liverpul - Viljareal 2:0 (0:0)
(Estupinjan 53 a.g, Mane 55/

Revanš 3. maja u Španiji (21.00)

Finale

Pariz, 28. maj

Komentari (0)

Sport