Fudbal

Viljareal imao čudo 60 minuta: Liverpul sa tri gola za 12 minuta ušao u finale Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

03/05/2022

-

22:50 >> 22:52

Viljareal imao čudo 60 minuta: Liverpul sa tri gola za 12 minuta ušao u finale Lige šampiona
Viljareal imao čudo 60 minuta: Liverpul sa tri gola za 12 minuta ušao u finale Lige šampiona - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alberto Saiz

veličina teksta

Aa Aa

Liverpul je u finalu Lige šampiona, "redsi" će se 28. maja u Parizu boriti u svom 10. finalu Lige šampiona za sedmi trofej pošto su i u revanšu pobedili španski Viljareal na "Keramici" 3:2 (0:2). Ali, ovaj revanš će ući u anale Lige šampiona jer smo gledali nestvaran meč, jednu briljantnu "Žutu podmornicu" koja je za 40 minuta nadoknadila 0:2 sa "Enfilda", držala očajne "redse" u nokdaunu, da bi se posle jedne greške u 62. minutu sve raspalo. Na terenu se pojavio onaj pravi Liverpul i za 12 minuta od 0:2, stigao do 3:2. "Žuta podmornica" je potonula, ali časno.

U kišnom Viljarealu prizivali su čudo, ključao je stadion "Keramika", očekivalo se da će igrači "Žute podmornice" uspeti da prvo zaustave sjajni tim Liverpula, a zatim da nadoknade dva gola manjka sa "Enfilda". 

Maštao je i trener Unai Emeri da njegov tim odigra utakmicu veka, imao je Đerara Morena u špicu i nadao se brzom golu jer je meč započeo visokim presingom. Nije ni sanjao da će se mreža Liverpula zetresti već u 3. minutu!

Centrirao je Estupinjan sa leve strane na drugu stativu, Kapue je vratio loptu na ivicu peterca odakle je Bulaje Dia bio brži od neopreznog Van Dajka i poslao je u nebranjenu mrežu! Eksplodriala je "Keramika" obojena u  plavo žute boje, prednost Engleza je prepolovljena posle manje od 160 sekundi!

 

 

Nije dobro ušao Liverpul u meč, kao da je igrače Jirgena Klopa iznenadila agresivna igra domaćina koji je dobio skoro sve duele u prvih 15 minuta. Novu veliku šansu za domaćina proipustio je Đerar Moreno. Ponovo je Estupinjan odlično centrirao, Moreno je dobro skočio, šutirao, ali je pogodio u glavu Robertsona.

Tek na sredini prvog dela Liverpul je organizovao dobru kontru, Salah je uposlio Žotu koji je ulazio iz drugog plana ali nije dobro kontrolisao loptu pa su Albiol i Rulji nekako uspeli da spreče izjednačenje.

Ni ova prilika nije promenila izgled Liverpula koji nije bio ni bleda senka mo

nog tima iz ove sezone. Vezni red gotovo da nije ni postojao, u napadu nije bilo rešenja, o brojnim greškama da i ne govorimo, pa gotovo nestvarno deluje podatak da "redsi" nisu uputili nijedan udarac u gol Ruljija za 45 minuta! Viljareal je kontrolisao meč, Pareho i Kapue su čuvali loptu kao u sefu, a u 37. minutu su domaćini tražili penal.

Užasna greška Keite, koji je vratio loptu unazad pravo do Morena, poizvela je pas napadača ka Lo Selsu koji je izašao sam pred Alisona. Pomerio je loptu vezni igrač Viljareala, došlo je do sudara sa golmanom Liverpula, ali je Holandski sudija smatrao da penala nije bilo!

Novu erupciju na "Keramici" doneo je Fransis Kokelan u 40. minutu! Ponovo su zavrljali bekovi Liverpula, Robertson nije blokirao Kapuea koji je centriao, a Aleksander Arnold je dozvolio da Kokelan izađe pred njega i glavom pošalje loptu u mrežu. "Žuta podmornica" je za 40 minuta nadoknadila prednost sa "Enfilda", sasvim zasluženo jer Klopov tim je "u ring" ušao bez garda pa je buio nokautiran.

 

Imao je Liverpul šansu u 41. minutu, ali je Mane slabo zahvatio loptu, da bi Žota bio izblokiran.

Neočeikavo prvo poluvreme revanša, ali je Viljareal u svemu nadigrao očajni Liverpul. Verovali su u čudo, imali su ga na poluvremenu.

Ako neko zna da igra na rezultat onda je to Unai Emeri. Nije mnogo promenio taktiku, samo je smanjio pritisak na poslednju liniju gostiju, a učvrstio blok na sredini terena. Klop je uveo Luiša Dijaza umesto neprimetnog Žote i dobio malo više pritiska na Fojtu. Prvi udarac u gol Viljareala uputili su gosti u 55. minutu. Aleksandar Arnold je šutirao sa 25 metara, lopta se odbila od bloka i "sela na prečku"!

Liverpul kao da je tada uhvatio ritam, pa je tri minuta kasnije Dijaz, usamljen na šest metara, makazicama poslao loptu iznad prečke. A, onda je do tada neprimetan Fabinjo zaledio "Keramiku" u 62. minutu. Dobio je loptu od Salaha iskosa sa desne strane, zaspali su domaćini, ali i golman Rulji. Udarac Brazilca prošao mu je kroz noge. 

 

 

I tu nije bio kraj šokovima jer je u 67. minutu na semaforu stajalo 2:2! Aleksander Arnold se iskupio dobrim centaršutem, a Luiš Dijaz, koji je ušao iz drugog plana glavom je smestio loptu u mrežu. Liverpul se vratio iz nokdauna, ipak je ovo veliki tim i kad 55 minuta izgleda očajno.

 

 

I tu nije bio kraj, "žuta podmornica" je potonula, Mane je od centra krenuo sam, prošao je Ruljija i u 74. minutu bilo je 2:3. "Redsi" su u finalu.

Viljareal - Liverpul 2:3 (2:0)

Strelci: Dia u 3, Kokelan u 40. za Viljareal, a Fabinjo u 62, Luiš Dijaz u 67. i Mane u 74. minutu. Stadion: "Keramika". Gledalaca: 23.500. Sudija: Dani Mekeli (Holandija). Crveni karton: Kapue (Viljareal) u 86. minutu.

Viljareal: Rulji - Fojt, Albiol (od 69. Orije), Pau Tores, Estupinjan (od 79. Trigeros) - Lo Selso, Pareho, Kapue, Kokelan (od 68. Pedraza) - Đ. Moreno (od 68. Čukvueze), Dia (od 79. Alkaser).

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Konate, Van Dajk, Robertson (do 80. Cimikas) - Keita (od 80. Henderson), Fabinjo (od 84. Milner), Tijago Alkantara (od 80. Džons) - Salah, Mane, Žota (od 46. Luiš Dijaz).

Revanši polufinala Lige šampiona

Utorak

(0:2) Viljareal - Liverpul 2:3 (2:0)
/Dia 3, Kokelan 40 - Fabinjo 62, Luiš Dijaz 67, Mane 74/

Sreda

(3:4) Real Madrid - Mančester siti 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Finale

28. maj, Pariz, stadion "Francuska"

Liverpul - Real/Mančester siti 21.00

Komentari (0)

Sport