Fudbal

Roma i Fejenord igraju za prvi trofej u Ligi konferencija

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2022

-

14:28

Roma i Fejenord igraju za prvi trofej u Ligi konferencija
Roma i Fejenord igraju za prvi trofej u Ligi konferencija - Copyright Tanjug/ AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Novoformirano takmičenje pod okriljem UEFA, Liga konferencija, došla je do samog kraja za prvu sezonu.

Na red je stigao duel Rome i Fejenorda, prvih finalista trećeg po rangu takmičenja koje organizuje evropska krovna organizacija.

Utakmica će biti odigrana na stadionu u Tirani, a ekipa TV Arena sport je na licu mesta.

Trener Rome Žoze Murinjo želi da ispiše novu istoriju. Već je uoči finala zadobio pažnju javnosti izjavom da je to ogroman klub koji nema adekvatnu trofejnu salu. Klub iz prestonice Italije jedini trofej iz evropskih takmičenja ima iz Kupa sajamskih gradova, i to davne 1961. godine.

Fejenord, s druge strane, ima znatno bogatiju vitrinu. Holandski klub je bio šampion Evrope 1970. godine, a 1974. i 2002. je osvajao Kup UEFA.

Fejenord tako ima priliku da postane prvi klub u istoriji koji je podigao trofej u sva tri najjača evropska takmičenja.

Promenjiva sezona Rome u Seriji A zaokružena je pobedom 3:0 u Torinu, čime je osigurano mesto u Ligi Evrope naredne, samim tim je i smanjen pritisak na tim u predstojećem finalu.

Istorija duela dva kluba ne pokazuje mnogo. Samo su se dva puta sastali Roma i Fejenord do sada, 2015. godine u Ligi Evrope. U Rimu je bilo 1:1, dok je italijanski klub u Roterdamu dobio 2:1, u grupnoj fazi tog takmičenja.

Fejenord je, čini se, imao teži put do finala Lige konferencija. Morao je da prođe kroz tri kruga kvalifikacija.

Tamo je dobijao prvo Dritu, potom švajcarski Lucern i na kraju Elfsborg. Potom je u grupi bio ubedljiv, sa Slavijom Prag, Union Berlinom i Makabi Haifom.

Usledio je dobro poznati dvomeč sa Partizanom, i dve pobede, 5:2 i 3:1, nakon čega su eliminisani Slavija Prag i Olimpik Marsej.

Roma je bila direktno u baražu za grupnu fazu, i tu nije imala problema. Oba puta je pobeđen turski, kasnije će se ispostaviti šampion, Trabzonsport.

Grupa je, ne može da se kaže prošla glatko. Roma je bila prva na kraju sa bodom više od ekipe Bodo/Glimt, dok su daleko iza završili Zorja Luganjsk i CSKA Sofija. Tek u poslednja dva kola italijanski klub je osigurao prolaz.

Nema sumnje da nas očekuje prava borba u finalu.

Komentari (0)

Sport