Fudbal

Na današnji dan: Zvezda se pre 31 godinu popela na krov Evrope

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2022

-

10:24

Na današnji dan:  Zvezda se pre 31 godinu popela na krov Evrope
Crvena zvezda Bari 1991 - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 31 godinu fudbaleri Crvene zvezde  osvojili su Kup šampiona. Do najvećeg uspeha u istoriji kluba crveno-beli su stigli na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, posle boljeg izvođenja penala protiv Olimpika iz Marseja rezultatom 5:3. Nakon 90 minuta i u produžecima, golova nije bilo.

U penal seriji Zvezda je bila nepogrešiva, redom su pogađali sa 11 metara Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović, na kraju, Darko Pančev je matirao golmana Olmetu i doneo Zvezdi decenijama željeni trofej. Prethodno, u prvoj seriji, golman crveno-belih Stevan Stojanović zaustavio je šut desnog beka Francuza Manuela Amorosa i obezbedio svom timu prednost koja je, zahvaljujući preciznim "penaldžijama", sačuvana do kraja.

Crvena zvezda je protiv Olimpik Marseja igrala u sastavu: Stojanović, Šabanadžović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (od 85. minuta Stošić), Binić.  Finale je zbog povrede propustio standardni desni bek Duško Radinović.

U pohodu na krov Evrope izabranici Ljupka Petrovića su stigli bez poraza, na devet utakmica zabeležili su pet pobeda i četiri remija.

Crveno-beli krenuli su te sezone prilično traljavo na međunarodnoj sceni. Rival u prvom kolu bio je Grashopers, šampiona Švajcarske sa klupe je predvodio Nemac Otmar Hicfild, kasnije osvajač Lige šampiona sa Borusijom Dortmund (1996/97) i minhenskim Bajernom (2000/2001).  Prvi meč igrao se na Marakani, uz dosta muka, pogotkom Binića, iščupan je remi (1:1), a domaćin je pružio bledu partiju. U revanšu, Zvezda je bila mnogo konkretnija, ubedjivo je slavila rezultatom 4:1, dvostruki strelac iz penala bio je Prosinečki, po jednom su pogodili Pančev i Radinović.

Svoju superiornost crveno-beli su demonstrirali u narednim rundama, a snagu Zvezdinog "drim tima", posebno na "Marakani", osetili su Glazgov Rendžers (3:0 i 1:1) i Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1). Prosinečki, Pančev, Binić, Savićević pogađali su mrežu šampiona Škotske i Istočne Nemačke u Beogradu za miran revanš na Ajbroks parku i potom u Drezdenu. 

Za nezaborav je polufinalni meč sa Bajernom. Crvena zvezda je u Minhenu pružila fantastičnu partiju, nakon preokreta, pobedila je sa 2:1 golovima Pančeva posle kontre Prosinečkog i Binića, a pamti se i potez Dejana Savićevića kada je sa centra pobegao odbrani domaćina i doneo trijumf. 

U revanšu na krcatoj "Marakani" viđena je prava drama. Mihajlović je iz "slobodnjaka" doneo vođstvo domaćinu u 25. minutu, u nastavku, Bavarci su golovima Augentalera i Bendera preokrenuli na 2:1. Olaf Ton je u poslednjim minutima meča izašao sam pred istrčalog Stojanovića i matirao ga, ali je lopta na putu ka mreži pogodila stativu i odbila se u polje. Crveno-beli su potom krenuli u poslednji napad, Jugović se probio pred protivnički šesnaesterac, kombinovao sa Prosinčekim koji je sačuvao loptu na levoj strani i vratio je Siniši Mihajloviću. Zvezdina levica je uputila centrašut u kazneni prostor, Augentaler nezgodno zahvatio loptu koja je u neobičnom luku, prevarila golmana Aumana i na čudesan način završila u mreži za erupciju oduševljenja i plasman u finale.

U borbi za trofej šampiona Evrope na stadionu Sveti Nikola u Bariju pred 56 hiljade gledalaca, igralo se oprezno, bez izglednih šansi za gol. Odbrana crveno-belih uštopovala je napadače Marseja, Papena, Pelea i Vodla. Malu pometnju u redovima Zvezde uneo je ulazak Dragana Stojkovića Piksija u poslednjih deset minuta produžetaka. Stojković je te sezone napustio klub sa "Marakane" i pojačao upravo šampiona Francuske, ali zbog povrede nije bio spreman za ceo meč. Mreža Stojanovića ostala je netaknuta, a na penal ruletu, lopta se zaustavila na crveno-belo polje.

Fudbaleri Crvene zvezde postali su tako, uz rumunsku Steauu, tek drugi tim iz Istočne Evrope koji je pomrsio račune timovima sa Zapada u borbi za najprestižniji trofej.            

Komentari (0)

Sport