Fudbal

Šok na Marakani, Pavkov je autogolom u 90. minutu poslao Zvezdu u Ligu Evrope

Komentari

Autor: Euronews

23/08/2022

-

22:58 >> 23:05

Šok na Marakani, Pavkov je autogolom u 90. minutu poslao Zvezdu u Ligu Evrope
Šok na Marakani, Pavkov je autogolom u 90. minutu poslao Zvezdu u Ligu Evrope - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crvena zvezda će u Ligu Evrope, Milan Pavkov je autoglom u 90. minutu poslao Makabi iz Haife prvi put u Ligu šampiona - 2:2 (2:1). Zvezda je imala sve 47 minuta, imala vođstvo 2:0, imala je i opdbranjen penal Milana Borjana, ali je dozvolila Makabiju da ih šokira dva puta u nadoknadi vremena i prvi put u istoriji uđe u Ligu šampiona.

Trener Dejan Stanković ni treći uzastopni put nije uspeo da uđe u Ligu šampiona, prvak Izraela je možda sve ovo i zaslužio jer je eliminisao Olimpijakos, Apolon i na kraju Zvezdu. I to na Marakani. Imali su gosti više energije ali i više sreće. A, ona je napustila i Zvezdu i Milana Pavkova, koji se na najgori mogući način oprostio od navijača kojima je doneo toliko sreće u prošlosti.

Crvena zvezda je odigrala autoritativno 47 minuta u prvom delu, povela je golvoima Aleksandra Pešića i Mirka Ivanića 2:0, a onda je u drmaatičnom finišu Makabi na odmor otišao sa minimalnim gubitkom.

Ono što se dešavalo između VAR penala za Makabi i samog kraja ući će u anale. Srnić je posle kornera odigrao loptu rukom, Haziza je izuveo penal, ali ga je Milan Borjan pročitao i odbranio. Zvezda je krenula u kontru, Kanga se okliznuo a Sundgren je opalio sa preko 25 metara. Lopta je dobila čudan efe i prošla po zemlji ispod Borjana u mrežu! 

Prvak srbijne odigrao je do tada kako i mora da bi ušao u Ligu šampiona. Agresivno, jako u duelima, energetski na maksimumu. Dragović i Milunović su oterali Pieroa na 35 metar od gola, a dve osvojene druge lopte crveno-beli su materijalizovali. Eksplodirao je vulkan od 50.000 navijača na Marakani u 12. minutu kada je Katai prošao po levoj strani skoro do peterca, poslao jaku loptu koja se od Goldberga odbila do Pešića koji je postao koban po Haifu. Pre toga je Kanga pogodio stativu, da bi Srnićevu požtvovnost u drugi gol materijalizovani maestralnom petom Katai, pravovremenim pasom Pešić i inteligentnim golom Mirko Ivanić.

Umesto mirnog odlaska na odmor, desilo se šta se desilo, pa se u nastavku krenulo "od egala".

Šok na kraju prvog dela psihološki i energetski je negativno uticao na igrače Zvezde koji su odigrali sa mnogo grešaka u nastavku i dozviolio Makabiju da dominira. Milan Borjan je dva puta spašavao crveno-bele, prvi put posle udarca Pieroa, a drugi put je uz pomoć prečke uspeo da amoritzuje udarac Kornua posle greške Ivanića.

Makabi je bio bolji u drugom delu. I na kraju je usledila kazna kada su svi očekivali produžetke. Posle centaršuta Acilija Milan Pavkov je nespretno zakucao loptu u mrežu Milana Borjana. Makabi je pred ulaskom u Ligu šampiona.

Crvena zvezda - Makabi Haifa 2:2 (2:1)

Strelac: Pešić u 27. i Ivanić u 43. za Zvezdu, a Sundgren u 45+5. i Pavkov autogul u 90. minutu za Makabi. Stadion: "Rajko Mitić". Gledalaca: 50.000. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

Crvena zvezda: Borjan - Eraković, Dragović, Milunović, Rodić (od 84. Sanogo) - Srnić, Kanga (od 53. Kangva) - Ivanić, Katai, Bukari (od 84. Mustafa) - Pešić (od 78. Pavkov).

Makabi Haifa: Koen - Sundgren, Planić, Goldberg, Kornu - Šeri, Lavi, Mohamed - Haziza, Piero, David (od 72. Acli).

Uživo, Crvena zvezda - Makabi Haifa 2:2

Drugo poluvreme

90. minut GOOL, Makabi izjednačio na 2:2, autogol Milana Pavkova: Šok i neverica na "Marakani", posle centaršuta Acilija Milan Pavkov je nespretno zakucao loptu u mrežu Milana Borjana. Makabi je pred ulaskom u Ligu šampiona.

85. minut: Drama na "Marakani", Zvezda je bez energije iako ima veliku podršku sa tribina. Makabi deluje svežije. Ušli su Sanogo i Mustafa, izašlči su Rodić i Bukari.

80. minut: velika borba za svaki pedalj terena na stadionu "Rajko Mitić", Bukari je probao sa 15 metara i prebacio gol. 

70. minut: velika neizvesnost na "Marakani", Makabi deluje energetski bolje od srpskog šampiona koji je izgubio onu agresiju. Zvezda je tražila penal od sudije jer su smatrali da je lopta posle centaršuta Bukarija pogodila Kornua u ruku, ali je bilo rame, pa se ni VAR nije oglašavo.

65. minut: Gosti su sigurniji na lopti u drugom delu, Zvezda greši tamo gde ne sme, a Borjan je spasio kiks Ivanića na 20 metara. Kornu je snažno šutirao a golman Zvezda uz pomoć prečke otklonio opasnost. 

 

 

60. minut: posle uvodnih 10 minuta kada je Makabi diktirao igru, probudila se Zvezda, uspostavila ravnotežu. Imao je Muhamed dobri situaciju na 16 metara od Borjana, ali je slabo šutirao pored gola.

55. minut: oteo je Pešić loptu na 30 metara od gola, dodao do Kataija koji je uputio nedovoljno snažan pas za Ivanića koji je ulazio u prazan prostor.

53. minut: menja Stanković, izvodi Kangu a uvbodi Kangvu. Gabonac je molio Stankovića da ga ne menja i nezadovoljan je izašao.

50. minut: bolje je Makabi ušao u drugi deo, Borjan je dobro zatvorio Pieroa. Zvezda je izgleda još pod utiskom kraja prvog dela, ali posle prodora Erakovića Kanga šutirao preko gola.Počeo je drugi deo, nema izmena.

Prvo poluvreme

45+5 GOOL, Makabi smanjuje na 2:1, strelac je Sundgren. Posle odbranjenog penala Borjan je primio gol sa 25 metara. Šokantan kraj prvog poluvremena.

 

 

45+4. minut penal je izveo Haziza, Borjan je odbranio.

45+2: Dva kornera izveo je Makabi, međutim, Zvezda se odbranila. Lopta je pogodila Srnića u ruku i sudija Tejlor je posle gledanja VAR-a dosudio penal

43. minut GOOL, Zvezda vodi 2:0, strelac Mirko Ivanić. Srnić je oduzeo loptu Pierou, Katai je magijom poslao loptu do Pešića, koji je odložio Mirku Ivaniću, a "četvorka" Zvezde je levicom poslao loptu u sam gornji ugao.

 

 

40. minut: Energetski Zvezda dobro izgleda, kontroliše meč, posebno dobro deluje defanziva gde Dragović i Milunović caruju i prekidaju sve pokušaje gostiju. Pešić je pokušao sa 16 metara da udarcem završi akciju, ali udarac je išao pravo u Koena.

​​​​​​​32. minut: budi se Makabi, Šeri je sa 16 metara dobro šutirao, ali je Borjan bio na mestu.

29. minut: sjajna akciju Crvene zvezde završio je volej udarcem Mirko Ivanić. Njegov udarac sa 15 metara završio je pored stative.

27. minut GOOL, vodi Zvezda 1:0, strelac Aleksandar Pešić. Prošao je Katai po levoj strani, došao je do peterca, vratio je loptu koja se od defanzivca gostiju odbila do Pešića koji je sa par metara ugurao u mrežu.

 

 

25. minut: pokušao je Kanga sa 30 metara da iskoristi klizva teren, Koen nije dobro intervenisao, ali ni Pešić nije bio blizu da iskoristi kiks.

20. minut: Kontroliše Zvezda meč za sada, drži Makabi daleko od Borjana i prava je šteta što nekoliko osvojenih drugih lopti na 40 metara od gola nisu bolje uspeli da završe. Odbrana gostiju iz Izraela uspeva za sada da zatvori krilne pozicije, Kornu stoji bliže Bukariju i onemogućava ga da probija.

12. minut, stativu pogađa Gelor Kanga. Pešić je oteo jednu loptu na 35 metara, poslao je jak prizeman centaršut, Bukari je odložio loptu do Kange koji je sa 15 metara pogodio stativu.

 

 

10. minut: zapretio je Makabi, Piero nije dobro zahvatio loptu glavom posle cenztaršuta Kornua. Klizav je teren zbog obilne kiše, dim se spustio na teren, pa je Tejlor više od dva minuta prekinuo izvođenje prekida Makabija na 25 metara. 

5. minut: dobar start Zvezde, jako u duelima, pravi se pritisak na polovini Makabija. Imao je Katai "jedan na jedan", ali nije uspeo da završi. 

Meč je počeo, atmosfera na stadionu "Rajko Mitić" je fantastična, gotovo 50.000 gledalaca je u belim i crvenim majicama obojilo tribine koje se tresu od podrške. Crveno-beli imaju veliki vetar u leđa. I obavezu.

 

MN Press

 

 

Crvena zvezda večeras pred punom "Marakanom" protiv Makabija iz Haife ne juri samo prednost rivala (2:3) i plasman u Ligu šampiona, već igra i za 20 miliona evra, koliko će prihodovati ako se nađe mešu 32 najbolje ekipe elitnog takmičenja.

Taj 12. igrač sa tribina, vrelo srce, a hladna glava trebalo bi iskusnom timu crveno-belih da bude mantra, da ulije onu potrebnu energiju koja bi im na terenu dala ono što priželjkuju - pobedu sa dva gola razlike.

Trener Dejan Stanković je uočio potrebne nedostatke, nada se da će večeras njegov tim taktički da odigra sigurnije, da bude agresivniji i dobija te "druge lopte" koje su uglavnom u Haifi pripadale domaćinu. Za ofanzivu ne mora mnogo da brine, Katai, Ivanić, Bukari i Pešić su sposobni da mnogim rivalima dva puta ubace loptu u mrežu.

 

 

Odlučio se, logično, da od starta zaigra defanzivniji vezni igrač a s obzirom da Seku Sanogo nije fit startuje Slavoljub Srnić, kako bi postigao defanzivni balans koji nema sa Kangom i Kangvom u paru, dok je ostatak tima onaj trenutno najuigraniji. Kangva je ostao na klupi.

Makabi ima izuzetnu tranziciju, igra agresivno, tražiće ponovo grešku iz prvog pasa Zvezdine defanzive i mogućnost da brzo stigne do gola Milana Borjana. Koliko će uspeti Šeri, Haziza, David i Piero da ugroze gol, čini se da će se u grotlu "Marakane", ipak, više pitati Zvezda.

Revanš mečevi plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona:

UTORAK

(2:3) Crvena zvezda – Makabi 2:2 (2:1) u toku
/Pešić 27, Ivanić 43 - Sundgren 45+5, Pavkov 90 autogol/

(2:0) Benfika - Dnamo Kijev 3:0 (3:0) u toku
/Otamendi 27, Rafa Silva 40, Neres 42/

(0:0) Viktoria Plzen – Karabag 2:1 (0:1) u toku
​​​​​​​/Kopič 58, Kliment 72 - Ozobič 38/

SREDA

PSV - Rendžers 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Dinamo Zagreb - Bodo Glimt 21.00 (TV Arena 3 Premium)

Trabzon - Kopenhagen 21.00 (TV Arena sport 1)

Komentari (0)

Sport