Fudbal

Vlahović i Mitrović osvojili Oslo i odveli Srbiju u A diviziju Lige nacija

Komentari

Autor: Euronews

27/09/2022

-

22:36 >> 22:49

Vlahović i Mitrović osvojili Oslo i odveli Srbiju u A diviziju Lige nacija
Slavlje Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska selkekcija Srbije pobedom u Norveškoj 2:0 (1:0) osvojila je prvo mesto u Grupi "4" i obezbedila je igranje u A diviziji Lige nacija u narednom ciklusu. Uspehom u Oslu, koji su uz kvalitetnu igru tokom većeg dela meča golovima potpisali Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, Srbija je izvesno obezbedila i plasman u drugi šešir na žrebu u kvalifikacijama za EURO 2024. koji će se održati u oktobru.

Bolje je Norveška ušla u meč, možda igrači Srbije i nisu očekivali takvu agresiju, pa je samo posle 22 sekunde Vanja Milinković Savić morao da spasava dve vezane greške i odbranjenim zicerom Halandu sačuva "nulu" na samom početku.

Tek posle desetak minuta igrači Srbije su pojačanom agresijom, uspostavili ravnotežu na terenu i prvo su uspeli defanzivno da "odseku" glavnog idologa Odegarda a samim tim i napadački potencijal Serlota i Halanda.

Međutim, vezni red Srbije nije uspevao sve do poslednjih 15 minuta da napravi neku pravu napadačku akciju, ali se videlo da polako pronalaze pukotine u obe defanzivne linije domaćina. Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović nisu imali lopti, ali kada su Tadić i Kostić pronalazili način da napadnu prostor, usledila je prva velika prilika koju je propustio Dušan Vlahović.

Andrija Živković i Tadić su izigrali odbranu na desnoj strani, kapiten "orlova" je centrirao na peterac, Dušan Vlahović dobro šutirao glavom u sam ugao, ali se istakao golman Niland.

Međutim, posle akcije Tadića i odlične povratne lopte Filipa Kostića sa levog boka, Vlahović je sa pet-šest metara loptu poslao u mrežu kroz noge Nilanda za vođstvo u 42. minutu. "Orlovi" su na pola puta bili na pravom putu.

Pronašla je Srbija model igre i već na samom startu drugog dela drugim golom je prelomila meč. Dobru tranziciju je 50. golom u dresu "orlova" završio Aleksandar Mitrović. Najbolji strelac Srbije u istoriji dobio je pravovremeni pas od Vlahovića i sa 14 metara poslao loptu u bliži ugao.

Ponovo je selektor Dragan Stojković imao dobar plan igre, Norvežani nisu uspeli da istrpe agresivnu igru, Saša Lukić je isključio iz igre Odegarda, pa su Haland i Serlot ostali bez lopti i prilika da ugroze Vanju Milinkovića Savića.

Značajna stvar je da je Srbija postala selekcija koja rutinski može da stečeno vođstvo i održi do kraja pa sa mnogo samopouzdanja i optimizma može da se priprema za Mundijal u Kataru.

Liga nacija je uspešno završena, naredni cilj je Katar.

Norveška - Srbija 0:2 (0:1)

Strelac: Vlahović u 42. i A. Mitrović u 53. minutu. Stadion: "Uleval". Gledalaca: 28.000. Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija).

Norveška: Niland - Rijerson (od 57. Holmgren), Hanse-Olsen (od 79. Berg), Ostigard, Meling (od 74, Bjerkan) - Odegard, Berge, Aursnes (od 57. Ajer) - Serlot, Haland, Eliunusi (od 57. Larsen).

Srbija: V. Milinković-Savić - Veljković, S. Mitrović, Pavlović (od 89. Babić) - A. Živković (od 73. Lazović), I. Ilić, Lukić, Kostić (od 73. Radonjić) - Tadić (od 90+2. Đuričić) - Vlahović, A. Mitrović (od 90+2. Jović).

Uživo, Norveška - Srbija 0:2

Drugo poluvreme

90+4. minut: Imao je Haland šansu da vrati neizvesnost meču, ali je Vanja Milinković Savić kao i u 22. sekundi izašao kao pobednik. Kraj meča, zaslužena pobeda Srbije za osvajanje prvog mesta u Grupi "4" i plasman u A diviziju Lige nacija.

85. minut: Srbija igra sigurno, sa mnogo autoriteta i samopouzdanja i polako zatvara meč u kome je drugi put u poslednje dve godine osvaja Oslo u značajnim mečevima.

75. minut: Srbija rutinski čuva stečenu prednost ne dozvioljavajući Norveškoj ni da priđe golu Vanje Milinkovića Savića. Pritom, Niland je bio na mukama posle šuta Tadića. Niland se refleksno spasao posle udarca glavom Mitrovića.

65. minut: Norveška je promenila trojicu igrača, sve karte su bacili na napad, ali Srbija igra sa mnogo autoriteta i sa jasnim planom kako da se brani, ali i da opasno preti. Nisu se povukli, već pritiskaju konstantno domaćina i na taj način idu ka cilju.

53. minut, GOOL, vodi Srbija 0:2, strelac Aleksadnar Mitrović. Sjajnu tranziciju izvela je Srbija, Vlahović je nesebično uposlio Mitrovovića koji je sa 14 metara poslao loptu u mrežu što je bio njegov 50. gol u dresu "orlova".

 

 

50. minut: Kako je Srbija završila prvi deo meča, tako je i nastavila. Domaćin jeste uspeo da izvede napad po desnoj strani uz završni udarac glavom Halanda ali nije to bio udarac koji bi ugrozio Vanju Milinkovića Savića. "Orlovi" su dobrim presingom uspevali da domaćina nateraju da preskače igru a zatim da lako kupe druge lopte.

Počeo je drugi deo, nema izmena.

Prvo poluvreme

45+1. minut: kraj prvog dela, Srbija je iskoristila bolju igru u drugom delu prvog poluvremena.

43. minut GOOL, vodi Srbija 0:1,strelac je Dušan Vlahović. Sjajno su odbranu Norveške izigrali Tadić i Kostić, levokrilni napadač Juventusa je majstorski vratio loptu do Dušana Vlahovića koji je sa pet-šest metara loptu kroz noge golmana Nilanda poslao u mrežu.

 

 

40. minut: Srbija je u naletu, igra sve bolje, napadi su tečniji i Norveška je prinuđena da se brani u ovom periodu meča.

33. minut: velika šansa za Srbiju. Živković i Tadić su kompbinovali sa desne strane, kapiten "orlova" je centrirao veoma dobro, Dušan Vlahović je veoma dobro šutirao glavom u sam ugao, ali je Nilad sjajno intervenisao.

 

 

27. minut: Mnogo trke, agresije, ali i taktički oprezna utakmica oba protivnika, s tim da domaćinu igra i remi, dok vezni igrači Srbije nikako da izgrade pravi napad i pošalje upotrebljive lopte ka Mitroviću i Vlahoviću koji su potpuno odsečeni. S druge strane, defanzivno Srbija igra veoma dobro, uspela je da odalji od gola Odegarda, glavnog kreatora igre i time odsekla napadačke akcije.

20. minut: Srbija je pojačala agresiju i uspostavila je potpunu ravnotežu na terenu. Norvešku su uspeli da amortizuju i ostave bez napadačkih akcija, ali je nedostajala bolja kombinatorika pa Srbija nije imala nijednu napadačku akciju od početka meča.

 

 

10. minut: Bolje je domaćin otvorio meč, izašli su agresivno, presingom su pritiskali poslednju liniju Srbije koja je imala problema u građenju napada. Duge lopte ka Mitroviću i Vlahoviću uglavnom su bile lak plen igrača Norveške. 

1. minut: Imao je Vanja Milinković Savić sjajnu odbranu već posle 22 sekunde, kada je Haland iz dobre prilike snažno šutirao, ali je golman Torina refleksno izbacio loptu u korner.

Meč je počeo, Srbiji je potrebna pobeda, Norveškoj igra i remi za prvo mesto u grupi.

Fudbalska reprezentacija u Oslu igra poslednji meč Lige Nacija i samo pobeda nad Norveškom donosi im prvo mesto u Grupi "4" i plasman u A divizuju, zbog onog poraza od istog rivala u Beogradu 0:1.

Pre nešto manje od dve godine, Srbija je odigrala jedan od najboljih mečeva i pobedila u produžetku Norvešku u polufinalu baraža Lige Nacija za EURO 2:1 (1:1, 0:0), ali danas neće u timu biti junaka tog meča i dvostrukog strelca Sergeja Milinkovića Savića. On je suspendovan zbog kartona, kao i Uroš Račić, a zbog povreda ni protiv Švedske nije bilo Nikole Milenkovića i Nemanje Gudelja.

Međutim, Aleksandar Mitrović će igrati od prvog minuta, a bio je pod znakom pitanja zbog kontuzije dobijene pre nekoliko dana na "Marakani". Selektor Dragan Stojković izveo je očekivao tim koji će igrati kao i do sada samo na pobedu, a iznenadio je što se odlučio da od prvog minuta zaigra Ivan Ilić, mladi vezni igrač Verone.

Srbija (i nekad Jugoslavija) i Norveška sastaju se 18. put od 1949. godine, "orlovi" su pobedili 11 puta, dva je bilo nerešeno, uz četiri pobede Norvežana i gol razlikom 32:19.

Liga Nacija, šesto kolo

"B" divizija

Grupa "4"

Norveška - Srbija 0:2 (0:1)
/Vlahović 42, A. Mitrović 53/

Švedska - Slovenija 1:1 (1:1)
(Forsberg 42 - Šeško 28/

 

Standings provided by SofaScore

 

Komentari (0)

Sport