Fudbal

Karim Benzema osvajač Zlatne lopte

Komentari

Autor: Euronews

17/10/2022

-

21:58 >> 22:28

Karim Benzema osvajač Zlatne lopte
AP Photo/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP Photo/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Francuski fudbaler, Karim Benzema, zvanično je proglašen za najboljeg igrača sveta za prošlu godinu, pošto mu je večeras na svečanoj ceremoniji dodeljena Zlatna lopta.

On je svojim igrama i golovima pomogao Real Madridu da osvoji domaće prvenstvo, ali i Ligu šampiona, gde je u finalu savladan Liverpul sa 1:0.

Njegova statistika je bila toliko impresivna, da je svima bilo jasno da će upravo on biti taj koji će dobiti priznanje. Naime, on je na 46 nastupa uspeo da postigne 44 gola i upiše 15 asistencija.

 

 

Na ovaj način, Benzema je postao peti Francuz kome je pošlo za rukom da dođe do ovog prestižnog priznanja.

Jedan od najboljih fudbalera ikada, Luiz Nazario de Lima - Ronaldo, je još pre dodele istakao da je Benzema ubedljivo zaslužio da dobije Zlatnu loptu:

 

 

To je takođe ponovio i Zinedin Zidan:

 

 

U najužem izboru bili su još i Robert Levandovski, koji je osvojio drugo i Kilijan Mbape koji je završio kao treće plasirani.

Titulu najboljeg mladog igrača sveta poneo je vezista Barselone, Gavi. Momak rođen 2004. godine je u oktobru prošle godine upisao i debi za seniorsku reprezentaciju Španije, od kada je zaigrao na još deset mečeva i postigao jedan pogodak. Prošle godine ovu nagradu je poneo njegov saigrač i iz kluba, ali i iz reprezentacije, Pedri. U užem izboru bili su Džamal Musijala, Nuno Mendeš i Eduardo Kamavinga.

 

 

Za najboljeg golmana proglašen je čuvar mreže Real Madrida, Tibo Kurtoa. Titula "Lav Jašin" pripala je belgijskom golmanu koji je u Madrid stigao iz Čelsija 2018. godine. U užem izboru bili su još i Ederson, Majk Menjon, Eduar Mendi i Alsion Beker.

 

 

Od ove godine je uvrštena nagrada za igrača koji se najviše istakao svojim humanitarnim radom. Dobila je naziv po brazilskoj legendi, Sokratesu, a dobio ju je fudbaler Bajerna iz Minhena, Sadio Mane. Senegalac je poznat kao jedan od najskromniji fudbalera današnjice, još dok je bio u Liverpula veliki deo svojih prihoda je ulagao u škole, bolnicu i zajednicu svog sela i države.

 

 

Kao najbolji napadač sveta izabran je Robert Levandovski, kome je nagradu ''Gerd Miler'' uručila ćerka slavnog Nemca:

 

 

Jedna od novih nagrada jeste i klub godine, koju je Mančester sitiju uručio Luis Figo. U užoj konkurenciji bili su još Real Madrid i Liverpul.

 

 

Titulu najbolje fudbalerke ponela je Aleksija Puteljas, drugu godinu za redom.

 

 

Da podsetimo, Zlatnu loptu je u sezoni 2020/21 podigao Lionel Mesi, koji ove godine nije bio ni u širem izboru.

1. Karim Benzema

2. Robert Levandovski

3. Sadio Mane

4. Kevin de Brujne

5. Mohamed Salah

6. Kilijan Mbape

7. Tibo Kurtoa

8. Vinisijus Žunior

9. Luka Modrić

10. Erling Haland

11. Hjon Min Son

12. Rijad Marez

13. Sebastijan Ale

14. Rafael Leao i Fabinjo

16. Virdžil Van Dajk

17. Dušan Vlahović, Kazemiro, Luis Dijaz

20. Kristijano Ronaldo

21. Hari Kejn

22. Bernardo Silva, Fil Foden, Trent Aleksander Arnold

25. Antonio Ridiger, Darvin Nunjez, Kristofer Enkunku, Majk Menjan, Jozua Kimih, Žoao Kanselo

Komentari (0)

Sport