Fudbal

Dragan Stojković veruje u dobru Srbiju na SP: Vlahović bi trebalo da bude dobro, Mitrović će ići na SP i sa jednom nogom

Komentari

Autor: Euronews

14/11/2022

-

13:03

Dragan Stojković veruje u dobru Srbiju na SP: Vlahović bi trebalo da bude dobro, Mitrović će ići na SP i sa jednom nogom
Piksi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Srbije danas je u Sportskom centru "Stara Pazova" počela pripreme za Mundijal u Kataru koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra. "Orlovi" su u grupi "G" sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom.

Srbija će 18. novembra u Bahreinu odigrati prijateljski meč protiv domaćina, a prvi meč u Dohi odigraće protiv Brazila 24. novembra (20, TV Arena 1 Premium). Naredni duel grupe G je na programu 28. novembra protiv Kameruna (11, TV Arena 1 Premium), a 2. decembra igraju poslednji meč grupne faze protiv selekcije Švajcarske (20, TV Arena 1 Premium).

Selektor Dragan Stojković Piksi na konferenciji za štampu govori o ambicijama, igračima, očekivanjima.

O spisku od 26. igrača...

"Tačno je godinu dana od meča sa Portugalom koja nam je donela sve ovo zbog čega moramo biti ponosni. Uradili smo fantastičnu stvar, našli smo se na Mundijalu u Kataru među 32 ekipe. Na širem spisku je bilo 35 igrača. Da li je ovo nagrada za ovih 26? Nije to nikakva nagrada već zasluga svima njima za ono što su uradili tokom kvalifikacija, ponašanja koji su pokazali, stvaranju harmonije i atmosfere i na kraju kvalieteta koji imaju. Oni zaslužuju da nose dres Srbije. Oni koji nisu na spisku, njima vrata nisu zatvorena, to su igrači koji predstavljaju budućnost. O njima će se razmišljati u budućim akcijama. Ovaj spisak je logičan splet okolnosti, donešen je hladne glave, čistih misli, bez pritiska, u dogovoru sa sportskim sektorom. Ovi momci zaslužuju da se nađu na SP. Postoje oni igrači koji iz objektivnih razloga nisu mogli da igraju. Držimo se istih principa od marta prošle godine do danas. Nema mesta za sentimentalnosti. Kad bih mogao vodio bih sve njih. Nema sujete", rekao je Stojković.

O zdravstvenom stanju Aleksandra  Mitroivća i Dušana Vlahovića...

"Nijedan trener ne voli kad mu igrači ne igraju i kad su povređeni. Oni su duži period van tima. Dobro je što verujem da će biti spremni i da se radi o tome. Ima jedna pesma "Nije kome je rečeno, već kome je suđeno". Nadam se da će sve biti u redu. I ako ne bude ja sam tu da nađem rešenje. Nekad lakša, nekad teža. Spokojno i spremno odlazimo sutra u Katar, da odigramo kako želimo i kako možemo. Igrače još nisam video, valja ću ih do 6 videti. Nadam se da su ih obavestili. Ima vremena do prve utakmice sa Bahreinom. Izaćićemo u najjačem sastavu, ali verujem u mentalitet Mitra i Duce i nadam se da će biti na raspolaganju".

Opet o Mitroviću na štakama i Vlahoviću...

"Vlahović je u trenažnom procesu, on u saradnji sa klubom nije rizikovao da obnovi povredu. Mitrovića nisam video na štakama, ali on će ići na Mundijal i bez noge. To je jasno. I za glavu da ga skratimo opet ćemo ga voditi. Do noćas imamo vremena da promenimo stvari. Sumnjam da će se nešto menjati. On će ići i bez noge, a da li će igrati sa jednom nogom videćemo. Što da ne igra i sa jednom nogom? Ponašanjem, mentalitetom sve zalužuje. Igrao je i sa povredom. Verujem da će biti sve u redu. Nije prijatno da ga ne gledam na terenu, ali značaj takmičenja je takav."

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

O napadačkoj Srbiji...

"Ono što smo godinu dana prikazivali, morali smo da ubedimo javnost. Ne odričem se grupe igrača da bih nekog zadovoljio, radi mira u kući. Mene to ne interesuje. Ova grupa zaslužuje da se nađe na Mundijalu. Po svemu. Kako ćemo igrati? Pa, najbolje što možemo. Sada je suludo da vam o tome govorim, videćemo kako će se osećati. Srbija će se truditi da pokaže ono što je pokazivala. Mi možemo da pretpostavimo kako će teći utakmica, ali ne i da budemo sigurni u tome. Verujem svojim očima. Statistike su potrebne da ih imamo, da nam daju neki uvid, ali daleko od onoga da odlučuju. Ono što budem video tako ću se i ponašati".

O očekivanju javnosti...

"Normalno je to, ne mogu da zabranim da veruju. Igrači su svesni odgovornosti i potpuno rasterećeno idemo u Katar. U strahovito jakoj konkurenciji smo napravili rezultat sa stilom. Samo maliciozni ljudi mogu da nađu neke mane. To je tako, Bože moj. Ne volim nepotrebnu gordost, a volim potrebnu skromnost. Moja porodica i ja tako živimo. Rezultati će doći ili neće doći. Morate da ih zaslužite, nema poklona. Šansa je da skromno odemo u Katar, kao što smo otišli u Portugal, bez herojskih pesama. Skromno, e takvo ponašanje volim da vidim. Imamo šansu da pokažemo naš talenat, najbolje što možemo. Uz korekciju u taktičkim stvarima, u idejama koje ću tražiti da igrači sprovedu na terenu. Do sada je bilo dobro, da nastavimo da pokazujemo da igramo fudbal, bez obzira na rivala. Imamo tešku grupu, ali je izazov da pokažemo da možemo. Očekivanja su velika, ali smo grupa koja trezveno, spokojno dočekuje SP".

O ambicijama...

"Svi očekuju nešto najveće, što bismo mi bili drugačiji. To je normalna stvar. Težimo da damo maksimum. Ako neko bude bolji pružićemo mu ruku. Svima ćemo biti problem. Nemojte da to izgubite iz vida. Imamo kvalitet, solidarnost na terenu, ciljeve i čvrsto smo koncentrisani da ih dostignemo. Ispred su Brazil, Kamrun i Švajcarska. Pokušaćemo da obezbedimo sledeću fazu, a koliko je bodova potrebno, ja to ne znam. Učinićemo sve da dođemo do tog cilja. Za kasnije ćemo videti. Igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo. I to je moja poruka za njih. Mora samo da se umre jednog dana. I SP nije pitanje života i smrti već nagrada za sve što si uradio i pokazao. Na zaista perfektan način. Vera mora da postoji, čovek bez vere ne znam šta je".

O Hrvatskoj pre četiri godine i poređenju sa Srbijom danas...

"Potrebno je da igrate dobar fudbal, da budete pametni, fizički spremni, da nemate povreda koje će vas ometati i da imate malo sreće. Hrvatska je napravila uspeh pre četiri godine, a dva puta su prošli penalima. Moglo je i obrnuto. Mnogo stvari utiče. Važno je da imate čiste misli, da budete odvažni u igri i inteligenciju da budete bolji od rivala. I da imate sreće. Potrebno je da se te kockice slože. Najbolja 32 tima na svetu biće u Kataru, a ima preko 200 zemalja koje igraju kvalifikacije. Srbija je mala zemlja, ponosna, a uslovi su takvi kakvi su. Od stadiona, pa nadalje. Gde god odemo na gostovanja ja se slikam selfi, kao malo dete. Da li je to Budimpešta, Ljubljana, Oslo. Lepo je da vidim te uslove za igru, stadione. Dok se kod nas od svlačionice popnem do pres sale mogu da zakasnim. Valjda ćemo dočekati jedan pravi stadion".

Opet o spisku, povlasticama...

"Mogu individulano da govorim o svakom igraču. Ne treba to objašnjavati. Ne znam kako je ranije bilo, ja sam sada prvi put selektor i sada je ovako. NIsam neko ko trpi pritiske koje nemaju veze sa fudbalom i zadovoljenje nečijih interesa. To me ne zanima. Nastasić nije na spisku? Ja sam zvao igrače i kada nisu igrali za klubove. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Kada se broj smanjio na 26 neko je morao da otpadne. Nastasićevo nestabiolno zdravstveno stanje doprinelo da ne bude na spisku. Ristić? Za 4 meseca odigrao je 122 minuta. Mali Terzić je bio deo tima, ali ni on nema minute. On je budućnost našeg fudbala i na njega računam, kao i na mnoge druge. Mogu tako da nabrajam do Joveljića, Jovanovića... Odluka, da li je dobra ili je loša, mora da se donese i mora da bude moja. Ja mirno spavam. Niti me ko zvao, niti šta molio. Ništa ja epohalno nisam odlučio. Ilić i Lazović isto tako nisu mnogo igrali, ali su se oporavili".

Upoređivanje Mundijala iz ugla igrača i sada kao selektora

"Dobro je biti na SP, nevezano u kojoj ulozi. Postoje razlike biti igrač i selektor. Kao igrač nemate odgovornost sem onih običnih stvari koje se od vas očekuju, da igrate, date maksimu, ponašate se profesionalno na terenu i van njega. Kao trener postoji ta vrsta odgovornosti i svetstan sam je. Znao sam šta me čeka i verujem da sve stvari mogu da idu u onom pravcu u kojem volimo da vidimo Srbiju. Javnost sudi, ali niko neće imati prava da nas vređa da nismo dali maksimum. Srbija i kada gubi mora da bude ispraćena aplauzom. Toga se držimo od kad sam došao. Razlike su u vođenju i igranju velike, ali veliko zadovoljnstvo da budete deo najveće smotre fudbalske na svetu. To je ono što vam daje satisfakciju, za taj vaš rad, gledanje na fudbal, kako treba da izgledate na terenu i van njega. Daje vam pravo da bude zadovoljni jer niste obrukali nikog. A, pobediti ili izgubiti zavisi od mnogo stvari. Ovo je vreme da se uživa, da budete tamo gde ste zaslužili, a ne zato što vas je tamo neko poslao."

 

 

Raspored na SP i Švajcarska..

"Moramo da igramo sa te tri selekcije. Da li ovim redom ili drugim svejedno je. Moramo da budemo spremni. Treća utakmica sa Švajcarskom neće se razlikovati od prve dve. Možda će kao poslednja imati veći značaj. Oni su dobra ekipa, znaju da igraju, nismo ni mi mutavi. Ima dana za megdana".

O terminu odigravanja SP...

"Ne odlučujemo mi o tome. Svi oni koji negoduju više su govorili o Kataru kao organizatoru. Otrovne strele su išle ka Kataru. Po meni su svi u istim uslovima, sve selekcije će danas dobiti igrače. Nastavlja se ritam igara, ono što su do sinoć radili. Dobro je što nemaš vremena, jer se ranije pokazalo da duge pripreme budu eksplozivne, pa dođe i do konflikta. Poludiš kad te neko mesec dana odvede negde, normalno je da dođe do negativnih reakcija. Iz ritma utakmica dolaziš u selekciju i nastavljaš da igraš. Katar će se dogoditi danas i nikad više. Biće to dobro SP, igraće se u jednom gradu."

Lične ambicije na SP...

"Pobeda je jako važna, ali za mene nije nebitno kako je ostvarena. Bitno mi je i kako pobeđujemo jer mi je važan stil igre, kako dominiramo, stvaramo šanse. Sve te stvari su mi važne. Bitni su i rezultat i stil. Bitno je kako ćemo u drugu fazu. Strpite se, videćete šta ćemo uraditi u Kataru. Imamo prelepu šansu, jer ovi igrači nemaju pritisak. Imaju potpunu slobodu da pokažu raskošni talenat. Kada će ako ne sad?"

O osmorici Novozelanđana i pobedničkom mentalitetu...

"Prošlo je osam godina, sada su stariji, ali ovo je najozbiljnije takmičenje. Dobro je za njih same da imaju pobednički mentalitet. Imaju kontinuitet igara, razvoja karijera na pravi način. Nisu oni koji su bljesnuli, pa nestali. Gro tima je zaslužio tamo da bude šampion, a njihovo pojavljivanje i igre u A timu, dovoljno govori da imaju kvalitet. Oni su zbog kvaliteta ovde. Važno je da ih imamo ovde".

O taličnim crvenim čarapama...

"Spakovane su u koferu, da li su srećne ili ne videćemo. Nisam mnogo sujeverean, verujem u ono što radim".

O penaldžijama za Srbiju...

"Nisam razmišljao, a šutiraće onaj koji može da postigne gol. Imamo poverenje u svakog igrača, da iznese taj pritisak. Ako dođe do toga, biraćemo".

O "navijanju sata" sa SP kao igrač...

"Penali nam nisu doneli previše sreće. Ni 1990, ni 1998. Najvažnije je da budemo konstatni, da igramo u kontinuitetu kako želimo, bićemo hrabri. Znamo da igramo. Nećemo biti vreća za udaranje, igrači su toga svesni. Igrači nemaju pritisak, niti će ga imati."

 

 

O Brazilu i prvom meču na SP...

"Imamo 10 dana do Brazila. Ne razmišljam sada o tome. Brazil je jedan od glavnih kandidata za titulu. Oni će to morati da pokažu. Imena i papir nisu dovioljni jer teren je jedino merilo. Teška će biti utakmica jer je rival Brazil. A, laka je utakmica jer je jedva svi čekamo. U kom smislu laka? Da se nadigravaš sa takvim majstorima. Mi ćemo biti posvećeni našoj irgi uz respekt Brazilu. Nećemo se predati, to neće moći. Imamo vremena da analziramo, mogu da vam izdiktiram sastav Brazila. Ali, bilo bi neozbiljno".

O izreci "Kakav, bre, eventualni plasman na SP"...

"Igrače nisam video, čekam ih da dođu. Da vidim u kom su stanju, imamo određenih problema. I nisam neko ko olako daje izjave. Neću da budem na taj način interesantan za medije i zabavljam narod. Nema potrebe za to. Idemo korak po korak, došli smo do toga. Prva utakmica je najvažnija, pa onda druga najvažnija, a tek ona treća je najvažnija. Kad budemo to dobro uradili onda ćemo razmišljati šta dalje. Meč protiv Bahreina neki igrači neće igrati, nema potrebe. Da vidim kako se osećaju".

O tome da Srbiju ne svrstavaju u favorite...

"Poštujem svačije mišljenje, mi smo tu da ih demantujemo. Da im pokažemo ko smo. Ne igramo zbog njih nego zbog Srbije. Nama niko ništa nije poklonio, igrači su zaslužuili SP. I to ne može niko da im oduzme. O mnogo čemu ja sanjam? Ne mogu to javno da kažem. Rekli bi "vidi ovog šta priča". Uglavnom sanjam lepo. Na nama je da budemo bolji iz meča u meč. Da se koncentrišemo i idemo korak po korak. I da demantuju te koji nas baš ne cene. Jedino ne možemo da zaustavimo vreme. Prošle godine smo overili vizu za Katar, još uvek nas drže lepa sećanja na taj period. Ostaje nam da greške koje smo pravili da ih ispravimo, dobre stvari da potvrđujemo i da ih dovedemo na vrhunski nivo i u rangu tog modernog fudbala. Od tehničkih, taktičkih stvari, pa do uvida u fudbal kakav je sada i kakav će biti. Verujem samo svojim očima, nikakvi dronovi, statistike. Samo ono što vidim, bićemo mi dobri na SP. Bićemo dobri, nemojte da sumnjate", zaključio je Stojković.

Komentari (0)

Sport