Fudbal

Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu

Komentari

Autor: Euronews

20/11/2022

-

09:00

Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu
Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

veličina teksta

Aa Aa

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas u Kataru i trajaće do 18. decembra, kada će biti odigrano finale. Tokom više od mesec dana na programu su 64 utakmice.

Prvi put u istoriji najbolji fudbaleri sveta boriće se za titulu šampiona u novembru i decembru, takođe prvi put u arapskom svetu, a drugi put na tlu Azije, nakon šampionata u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Finale je na programu 18. decembra, na Nacionalni dan zemlje domaćina, a titulu brani Francuska, koja je pre četiri godine u Rusiji osvojila trofej pobedom protiv Hrvatske 4:2.

Mundijal kreće već danas, a prva utakmica biće odigrana od 17 časova, kada će se sastati domaćin Katar i Ekvador.

Katar je tek kao domaćin dočekao priliku za debi na svetskim šampionatima i ima veliki motiv protiv Ekvadora, možda i prave prilike da se osvoje bodovi.

Domaćin je ujedno debitant na svetskim prvenstvima, te će pred svojom publikom pokušati da napravi problem južnoameričkoj ekipi, koja za cilj ima da pomrsi planove Holandiji i Senegalu, velikim favoritima za osvajanje prva dva mesta u grupi.

S druge strane, Ekvador je svoj debitantski nastup zabeležio 2002. godine, a već 2006. je bio učesnik osmine finala, što je i sada zacrtano kao cilj. Nema sumnje da su izabranici Gustava Alfara veliki favoriti na ovom meču i da bi sve osim trijumfa bilo neuspeh. 

Ipak, treba imati na umu jednu činjenicu, koja je sada već oslikana u čuvenoj floskuli: "Danas svi igraju fudbal!". Katar se nikako ne sme potceniti, pogotovo ako se uzme u obzir da igra pred domaćom publikom.

Treći put na Mundijalu će igrati Srbija, a ukupno 13. put ako se uzme u obzir nastup država čiji je Srbija bila deo. Sve je počelo 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, kada je reprezentacija Kraljevina Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača stigla do polufinala, a poslednji put, pre četiri godine u Rusiji, srpski tim nije prošao u nokaut fazu.

Upravo to je i glavni cilj u Kataru, što je više puta rekao i selektor Dragan Stojković Piksi, a posle je "sve moguće", pogotovo što je grupa veoma zahtevna - Brazil, Kamerun i Švajcarska.

Srbija prvi meč igra 24. novembra protiv Brazila, četiri dana kasnije sledi duel protiv Kameruna, a grupnu fazu završava 2. decembra protiv Švajcarske.

Ukoliko prođe u nokaut fazu, u osmini finala "ukrstice" sa grupom H u kojoj su Portugal, Urugvaj, Gana i Južna Koreja. Dakle, postoji šansa da se Srbija ponovo sretne sa Portugalom, ekipom koju je na fantastičan način pobedila u Lisabonu 2:1 i izborila direktan plasman na finalni turnir.

Mundijal u Kataru je poslednji sa 32 selekcije, jer će od sledećeg koji će 2026. godine zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, na finalnom turniru nastupiti čak 48 reprezentacija.

Prema prognozama stručnjaka i bukmejkera glavni favorit je Brazil, koji čeka titulu 20 godina, a zatim slede Francuska, Argentina i Nemačka, dok bi Srbija mogla da bude najprijatnije iznenađenje šampionata.

Brazil je rekorder sa pet titula, Italija i Nemačka imaju po četiri, Argentina, Francuska i Urugvaj po dve, a Engleska i Holandija po jednu titulu.

Komentari (0)

Sport