Fudbal

Ener Valensija noćna mora za Katar, Ekvador pobedio na otvaranju Mundijala

Komentari

Autor: Euronews

20/11/2022

-

18:59

Ener Valensija noćna mora za Katar, Ekvador pobedio na otvaranju Mundijala
Ener Valensija - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Ener Valensija, najbolji strelac Ekvadora, sa dva brza pogotka u prvih pola sata, doneo je svojoj selekciji pobedu nad Katarom 2:0 (2:0) na otvaranju Mundijala 2022. Golgeter turskog Fenerbahčea je u meču "A" grupe, učinio da se meč pamti dugo jer je bio autor i prvog poništenog gola (VAR), i prvog penala i prva dva pogotka protiv impresioniranog domaćina koji je platio ceh celom događaju kome pre svega psihološki nisu bili dorasli. Na kraju, Katar je ušao u anale i kao prvi domaćin SP koji je na otvaranju doživeo poraz.

Spektakularnije nije mogao da započne 22. Mundijal nego pomešanim emocijama. Ener Valensija je već u 3. minutu glavom spakovao loptu u mrežu Katara, ali je stadion eksplodirao od oduševljenja kada je na asistenciju iz VAR sove najbolji italijanski arbitar Danijele Orsato poništio pogodak zbog ofsajda.

 

 

Međutim, najbolji strelac Ekvadora je jubilarni 75. meč za selekciju vrlo brzo krunisao i 36. golom i to sa bele tačke. Njega je pred golom faulirao golman Al Šib, koji kasnije nije uspeo ni da pogodi stranu koju je pogodio napadač turskog Fenerbahčea. 

 

 

Tako smo videli u prvih 16 minuta poništen gol i prvi penal, pa i prvi pogodak, a sam prvi deo protekao je u apsolutnoj kontroli meča kvalitetnije ekipe iz Južne Amerike. Domaćin, koji je debitovao na Mundijalima, bio je pod određenom impresijom samim događajem i nije pružio ono što suštinski po kvalitetu može.

To ih je skupo koštalo jer je Ener Valensija sjajno glavom matirao golmana Katara za vođstvo od 2:0. Bio je to peti pogodak Valensije na Mundijalima. Katar je ostao u prvom delu meča bez udarca u okvir gola, što dobro oslikava dešavanja na terenu.

Ekvadorci imaju sjajnu odbranu, nisu primili gol još od 29. marta ove godine kada im je u 24. minutu meča mrežu pogodio Argentinac Alvarez. Od tada su 614 minuta zaključali gol Galindeza, a ovaj rekord produžuili su posle ovog meča na 704 minuta jer Katar nije uspeo u prvom meču na Mundijalima da postigne i prvi gol.

Ekvadorci su lako kontrolisali meč, nisu previše zapinjali jer su ceo posao obavili u prvom delu. Domaćin SP na kraju nije uspeo da za 90 minuta uputi nijedan šut u okvir gola, Muntari je u 86. minutu bio najbliži tome...

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)

Strelac: Ener Valensija u 16. iz penala i 31. minutu. Stadion: Al Bajt. Gledalaca: 60.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Katar: Al Šib - Pedro Miguel, Al Ravi, Kuki, Hasan, Ahmed - Al Haidos (od 72. Vad), Budiaf, Hatem - Almuz Ali (od 72. Muntari), Afif.

Ekvador: Galindez - Presiado, Tores, Hinkapie, Estupinjan - Plata, Mendez, Kaisedo (od 90. Franko), Ibara (od 68. Sarmiento) - Valensija (od 76. Sifuentes), Estrada (od 90. Rodrigez).

Grupa "A", prvo kolo

Danas

Katar - Ekvador 0:2 (0:2)
(E. Valensija 16p, 31/

Ponedeljak

Senegal - Holandija 17.00

 

Standings provided by Sofascore

 

Drugo kolo (25. 11.)

Katar - Senegal 14.00

Holandija - Ekvador 17.00

Treče kolo (29. 11.)

Ekvador - Senegal 16.00

Holandija - Katar 16.00

Komentari (0)

Sport