Fudbal

Selektor Brazila u dilemu pred Srbiju - napasti "orlove" ili igrati evropski?

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2022

-

12:09

Selektor Brazila u dilemu pred Srbiju - napasti "orlove" ili igrati evropski?
Selektor Brazila u dilemu pred Srbiju - napasti "orlove" ili igrati evropski? - Copyright Tanjug/AP Photo/Andre Penner

veličina teksta

Aa Aa

Brazil se uveliko priprema za startni meč na Mundijalu protiv Srbije (četvtak, 20.00, TV Arena Premium 1) i selektor Tite je prema izveštačima "O Globa" sedam dana isprobavao dva sistema za duel sa Stojkovićevim "orlovima".

Suštinski se sastav "selekaoa" za duel sa "orlovima" uglavnom zna jer Tite posle sedam dana rada, analiza ima samo jednu dilemu vezanu za vezni red: da li da igra ofanzivno sa Kazemirom i Brunom Gimaraešom ili Paketom ili kao u većem delu kvalifikacija sa Kazemirom i Fredom na pozicijama zadnjeg veznog?

Tite izuzetno ceni Srbiju, jasan mu je napadački potencijal koji ima Dragan Stojković, kao i koncepcija igre "orlova" koja je bazirana na raznovrsnom arsenalu akcija iz kojih se ugrožava protivnik. Na treninzima je uvežbavao sve varijante, tvrde brazilski mediji koji u stopu prate rad "selekaoa".

Sa Kazemirom i Fredom, kao zadnjim veznim igračima, Brazil ima onu evropsku čvrstinu koja osigurava poslednju liniju i golmana Alisona i dobra je u tranzicijama jer Vinisjus Žunior i Rafinja po stranama, Nejmar i Rišarlison po centrali imaju ekstra kvalitet da rešavaju sve situacije u polukontrama i kontrama.

Međutim, Tite je u poslednjim proverama isprobao ultra ofanzivnu postavu sa Kazemirom (odnosno Fredom) kao jedinim zadnjim veznim, a Brunom Gimaraešom ili Paketom kao ofanzivnijim kreatorima uz pakleni kvartet ofanzivaca. 

 

 

"Balans, sve je u balansu. Ekipa mora da ostane homogena na terenu i onda je svaki sistem uspešan", govorio je Tite.

Bruno Gimaraeš, vezni igrač Njukasla i Lukas Paketa, plejmejker Vest Hema su mnogo kreativniji igrači od Freda, sa njima Brazil ima bolji posed lopte i one prave pasove u prostor kojih su željni pakleni krilni napadači Reala i Barselone. S obzirom da je Srbija napadački orijentisan tim, brazilski novinari su mišljenja da će se Tite odlučiti za ofanzivniju postavu sa Brunom Gimaraešom ili Paketom koji će delovati uz Nejmara iza Rišarlisona.

Odbranu Brazila činiće uz golmana Alisona, Danilo i Aleks Sandro na bekovima i Markinjos i Tijago Silva kao centralni štoperi. Šta za odbranu znalči igranje Pakete ili Bruna, pokušao je da objasni levi bek Juventusa Aleks Sandro:

"Sa Vinijem i Pakateom moramo da se prilagodimo. Ako je samo Vini po strani onda moram da ostanem duže u defanzivi da bih mogao da mu napravim mesto za napad. Paketa ima veći posed lopte i kad on igra onda mogu više da napadam".

Brazil bi prema navodima "O Globa" mogao Srbiji da suprostavi sastav: Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Kazemiro - Rafinja, Nejmar, Paketa, Vinisijus Žunior - Rišarlison.

Druga, defanzivnija postava bila bi: Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Kazemiro, Fred - Rafinja, Nejmar, Vinisijus Žunior - Rišarlison.

Komentari (0)

Sport