Fudbal

Senzacija na Mundijalu, Saudijska Arabija pobedila Argentinu 2:1

Komentari

Autor: Euronews

22/11/2022

-

13:07

Senzacija na Mundijalu, Saudijska Arabija pobedila Argentinu 2:1
Senzacija na Mundijalu, Saudijska Arabija pobedila Argentinu 2:1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan

veličina teksta

Aa Aa

Kakva senzacija u Grupi "C"! Saudijska Arabija je preokretom u drugom poluvremenu pobedila favorita Argentinu 2:1 (0:1) i nanela prvi poraz "gaučosima" još od 2019. godine! Kada je Lionel Mesi u 10. minutu iskoristio penal, sebe upisao u nekoliko istorijskih kolona na SP, malo ko je očekivao da će Saudijska Arabija, koja nije šutnula na gol u prvoh 45 minuta, da se pretvori u Brazil u nastavku i da u pet minuta šokira "gaučose", preko Al Šehrija (48) i Salema Al Davsarija (53) slavi najveću pobedu svoje zemlje na Mundijalima.

Šta se desilo sa Argentinom u nastavku meča teško je objasniti, jer nisu ličili na sebe, sjajno uigrani Arabljani nisu im dozvolili da se spasu poraza. Impozantna igra "arapskih sokolova" u drugih 45 minuta biće upamćena u analima, jer su srušili velikog favorita, zabeležili tek četvrtu pobedu na SP u istoriji. Ali, onu koja će da se pamti i opevava.

Lionel Mesi je danas ispisao još nekoliko stranica istorije, zaigrao je na rekordnom petom Mundijalu, postigao je sedmi gol i sustigao Dijega Armanda Maradonu na listi "gaučosa", ali sve je to manje važno zbog šokantnog poraza, koji će doneti mnogo problema za dalji tok takmičenja.

I nije samo Mesi ispisao istoriju SP, uradio je to i selektor Saudijske Arabije Erve Renar jer je imao u startnoj postavi čak devetoricu fudbalera iz jednog kluba - Al Hilala (Al Ovais, Al Bulaihi, Al Šahrani, Al Šehri, Kano, Al Malki, Nasre Al Davsari, Al Faraž). Samo Al Buraikan (Al Fateh) i Tambakti (Al Šabab) nisu članovi ovog kluba koji je dao čak 12 reprezentativaca za svoju zemlju.

Dočekan ovacijama, ali i očekivanjima, Leo Mesi je veliku šansu u 2. minutu da upiše u 20. nastupu na Mundijalima i sedmi gol, ali mu je golman odbranio udarac sa 12 metara. Ipak, posle VAR penala u 8. minutu (povlačen Paredes), Mesi je sa bele tačke bio precizan, pa se izjednačio sa Dijegom Armandom Maradonom, po broju pogodaka u selekciji" gaučosa".

 

 

Tresao je Mesi mrežu i desetak minuta kasnije, ali je učinak Guljerma Stabilea iz Urugvaja (8 golova) ostao nedostignut zbog ofsajda. Saudijci su igrali solidno u polju, napadali su kad god su za to imali priliku, međutim, odbrana "gaučosa" je stamena baš kao što je i napad ubojit. De Pol i Paredes su jako dobro kontrolisali igru, osvajali su druge lopte i prosleđivali ka Mesiju, Di Mariji i Papu Gomezu. Na sreću rivala, poslednji pasovi su bili za sekund zakasneli pa je Lautaro uzalud dva purta tresao mrežu jer su mu golovi bili poništavani zbog ofsajda. 

Prvi šut Arabljana na gol u meču završio je u mreži Emilijana Marzineza. Al Šehri je iskoristio neodlučnost Otamendija i sjajno završio akciju za šokantnih 1:1 na startu drugog dela. Argentince je taj pogodak tako šokirao da nisu ličili na sebe, pa je Naser Al Davsari sa 16 metara u 53. minutu napravio senzacionalni preokret!

 

 

Leteli su "arapski sokolovi" po terenu, bili su brži u sprintevima, jači u duelima od "gaučosa" koji nisu znali šta ih je snašlo u prvih 20 minuta u nastavku. Izmenjao je Skaloni napad, pravili su "gaučosi" pritisak, ali su uigrani Arabljani i rezultatom napunjeni samopouzdanjem odolevali uz dve dobre odbrane golmana Al Ovaisa. Hrabri golman Arabije je u petom minutu nadoknade prilikom istrčavanja kolenom nokautirao saigrača Al Šaranija, koji je ostao na travi. Lekari su mu ukazali pomoć, a zatim je bio iznešen na nosilima i verovatno sa jakim potresom mozga.

Ostao je Mesi bez magije, Saudijska Arabija je ostarila najveću pobedu u istoriji, Argentina je nokautirana posle 37 mečeva bez poraza od 2019.

Argentina - S. Arabija 1:2 (1:0)

Strelci: Mesi u 10. iz penala za Argentinu, a Al Šehri u 48. i Salem Al Davsari u 53. minutu za Saudijsku Arabiju. Stadion: "Lusail Ikonik". Gledalaca: 80.000. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija).

Argentina: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko (od 71. Akunja) - De Pol, Paredes (od 59. E. Fernandez) - Di Marija, Mesi, Papu Gomez (od 59. H. Alvarez) - L. Martinez (od 59. K. Romero).

Saudijska Arabija:  Al Ovais - Abdulhamid, Tambakti, Al Boleahi, Al Šahrani (od 90+8. Al Burajik) - Al Šehri (od 78. Al Ganam), Kano, Al Malki, S. Al Davsari - Al Faraž (od 45+4. Alabid, od 88. Alamri) - Al Buraikan (od 89. Asiri).

Grupa C, prvo kolo

Danas

Argentina - Saudijska Arabija 1:2 (1:0)
/Mesi 10 penal - Al Šehri 48, S. Al Davsari 53/

Meksiko - Poljska 17.00 TV Arena 1 Premium

 

Standings provided by Sofascore

 

2. kolo - 26. novembar

Poljska - Saudijska Arabija 14.00

Argentina - Meksiko 20.00

3. kolo - 30. novembar

Poljska - Argentina 20.00

Saudijska Arabija - Meksiko 20.00

Komentari (0)

Sport