Fudbal

Dokle mogu Piksijevi "orlovi": Vrelina iz Katara stiže među srpske navijače pred meč sa Brazilom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

23:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najskuplje Svetsko prvenstvo u fudbalu je počelo. Sportskim rečnikom, lopta je okrugla, svi igraju fudbal, a to je šansa za reprezentaciju Srbije koja bi mogla da napravi iznenađenje na takmičenju.

Da su čuda moguća pokazale su već reprezentacije Saudijske Arabije pobedom protiv Argentine, pobeda Japana protiv Nemačke koje su "orlovima" dale vetar u leđa da razmišljaju o mogućem iznenađenju u meču protiv Brazila.

O tome da li bi srpska reprezentacija mogla u utakmici u četvrtak, na startu takmičenja da pokaže srce protiv Brazila, za Euronews centar novinar Vladimir Stanković kazao je da je kompletna fubalska ekipa koju je sastavio Dragan Stojković Piksi obećavajuća, i da je siguran da ko god od naših igrača bude izašao na teren pokazaće svoj maksimum i volju za pobedom.

"Ima dovoljan broj igrača i ako se desi da neko iz nekog razloga ne može da igra, pretpostavljam da će trener Dragan Stojković Piksi imati dovoljan izbor na klupi. Ima tu kvalitetnih rezervi. Dakle, ako se tu ne nađe Kostić, naći će se neko ko će uspeti da ga uspešno zameni na pravi način. Što se tiče otvaranja, neka bude kao što je bilo u prošlosti. Ovo će biti treći put da Srbija, odnosno Jugoslavija, igra prvi na Mundijalu protiv Brazila. Prvi put je to bilo 1930. godine u Montevideu, i sećate se Tirnanića i Ivice Beka. Drugi puta se dogodilo 1974. u Nemačkoj i rezultat je bio 0:0. Brazil je tada došao kao šampion sveta, ali naš tim je bio bolji. Čak je imao i stativu, ako se lepo sećam, ali ostalo je nerešeno. Dakle, vodimo sa jedan i po. Tradicija ne igra, ali može da pomogne", kaže Stanković.

Euronews/Printscreen

 

Dejan Stojiljković, pisac iz Niša, koji je u jednom svom tekstu o Piksiju rekao da je on uvek imao tu lepršavost u sebi ali i južnjačku drskost, s obzirom da je iz Niša, ocenjuje u razgovoru za Euronews centar da će trener naše repreznetacije upravo ove karakterisitike i pokazati u narednim danima u Kataru.

"Vi vidite taj Piksijev duh, taj uticaj njegov. Mi igramo napadački, ali poštujemo protivnika. Uvek igramo na pobedu. Igramo drsko, brzo, moderno i ja odavno nisam gledao takvu našu reprezentaciju. Sećate se šta se nekada dešavalo u Francuskoj, koja je imala jaka imena tada, ali igrači nisu bili spremni mentalno. Mislm da ovaj tim nema taj problem i da to možemo da zahvalimo upravo Piksiju", smatra on.

Upitan kakva su njegova očekivanja od sutrašnje utakmice, Stojiljković kaže da su njegove prognoze vrlo optimistične, jer kako kaže, ocenjuje da su igrači srpske reprezentacije pre svega psihički spremni za utakmicu.

Euronews/Printscreen

 

"Piksi je uspeo da uspostavi psihičku i mentalnu ravnotežu u timu. Kada vi imate nekog sa pobedničkim menalitetom, onda nemamo problem. Mislim da ćemo da ih dobijemo jedno 2:0, a možda i sa tri razlike", dodaje.

Stanković sa druge strane kaže da nije za prognoziranje sutrašnjeg rezultata. Smatra da ima razloga za optimizmom, ali da nema povoda za eforijom. Ukazao je da je pred ovako važnu utakmicu najavažnija psihička spremnost trenera i njegovih igrača.

"Prognoza je za meteorologe. Mi možemo da navijamo, priželjkujemo. Naravno da je Piski usadio hrabrost. On je bio veliki igrač. On je znao da postavlja pravila igre. To sam uvek cenio. Piksi je bio fubaler velikog kova, mogao je da pogodi saigrača. On sada prenosi to svoje igračko iskustvo na momke koje trenira. Najbolji dokaz je pobeda u Lisabonu protiv Portugala. To se desilo u 90. minutu, nešto što nije karakteristika mnogih generacija. To je zasluga selektora", kaže Stanković.

Smatra da Srbija ima dobare igrače kada je u pitanju napad, ali da nije dobro baviti se teorijom, već, kaže, fokusirati se na ono što će se prakitčno dešavati na terenu.

"Moguće je da je naš napad sa igračima kao što su Mitrović i Tadić bolji deo tima, ali videćemo kakvi će biti i odbrambeni igrači. Ne treba ih zanemariti. Jedno je teorija, drugo je praksa. Hajde da sačekamo sutrašnju utakmicu", rekao je.

Stojiljković kaže da Nišlije jako dobro poznaju Piksija, i navodi da kao i svaki južnjak on ima urođen inat koji mu neće dozvliti da ne ostvari uspeh na Svetskom prvenstvu i dodaje da je u Nišu već sada uveliko vlada atmosfera u znaku fubala. Kaže, lokalni kafići su već sada puni fubalskih strunjaka i ljubitelja ovog sporta koji uveliko, dodaje, raspravljaju o budućim taktikama našeg trenera.

"Mi koji znamo Piksija, još dok je bio u Radničkom, a ima i onih koji su sa njim igrali fubal na poljančetu, znaju kakav je on. Ima dosta urbanih legendi o njemu. On je jedan od najpoznatijih žitelja Niša. Znate, tu su Konstatnin Veliki, Šaban Bajramović, Branko Miljković pa Piksi. Ono što je specifičnost južnjačkog mentaliteta su taj inat, drskost i vera da se uspe i da se uvek može bolje. Često kažu da je taj inat naš specijalitet. Zajednički stav je "će gi tepamo", kao da je Kalča to rekao, i jedino tako može da se opiše atmosfera ovde u Nišu pred sutrašnju utakmicu", rekao je. 

Komentari (0)

Sport