Fudbal

Kamerun imao svoje šanse, ali ipak poklekao: Švajcarska uspela da ostvari minimalnu pobedu

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2022

-

13:04

Kamerun imao svoje šanse, ali ipak poklekao: Švajcarska uspela da ostvari minimalnu pobedu
Kamerun imao svoje šanse, ali ipak poklekao: Švajcarska uspela da ostvari minimalnu pobedu - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr Josek

veličina teksta

Aa Aa

Do prvih bodova u grupi G, u kojoj je i Srbija, došla je Švajcarska pošto je savladala Kamerun rezultatom 1:0. Momenat odluke dogodio se u 48. minutu, kada je Brel Embolo naplatio propuštene šanse afričke selekcije i doneo prvi trijumf svom timu.

Pokazao je Kamerun da uopšte nije ekipa koju treba potceniti, a Švajcarska da je iskusan tim koji koristi svaku moguću priliku. Eksplozivan napad afričke selekcije je tokom čitavog prvog poluvremena "mučio" protivničku odbranu i stvarao šanse, ali zbog svoje neodlučnosti nije zatresao mrežu, dok je sa druge strane evropski sastav iz svog prvog pravog napada bio ubitačan.

Već u 10. minutu imao Kamerun je imao prvu priliku preko Brajana Mbeuma, čiji je udarac odbranio sjajni Jan Zomer, nakon čega je na loptu natrčao Toko Ekambi, ali je šutirao daleko preko gola. Zatim je samo desetak minuta kasnije u šansi bio Erik Čupo Moting, ali je švajcarski golman ponovo fenomenalno reagovao i sačuvao svoju mrežu.

"Zeleni" su svoje šanse pravili svaki put na isti način, napadački trio čeka dubinski pas za polovine igrališta nakon čega izvlači jak sprint i istrčava pred gol. Jedina stvar koja je sačuvala Švajcarsku u prvom delu je bila neodlučnost protivničkih ofanzivaca.

Kao što se i očekivalo, Kamerun je na startu drugog poluvremena kažnjen. Samo tri minuta po nastavku igre, Đerdan Šaćiri je sa desnog boka poslao odličnu loptu ka Brelu Embolu, koji ju je rutinski poslao iza leđa Andrea Onane. Bila je to prva prava akcija Švajcaraca i odmah su postigli, ispostaviće se, odlučujući gol, nakon koga se desila situacija koja se retko viđa.

Naime, strelac gola, Embolo nije proslavio pogodak iz razloga što je rođen upravo u Kamerunu.

Dakle, Švajcarci sada zauzimaju prvo mesto u grupi, bar do večeras, kada će snage odmeriti Srbija i Brazil (20.00, TV Arena 1 premium).

ŠVAJCARSKA - KAMERUN 1:0 (0:0)

Strelci: Embolo u  48. za Švajcarsku

Stadion: Al Džanub, Gledalaca: 44,325 Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

ŠVAJCARSKA: Zomer - Rodrigez, Elvedi, Akandži, Vidmer - Džaka, Frojler - Vargas, So, Šaćiri, Embolo

KAMERUN: Onana - Fai, Kasteljeto, Nkolu, Tolo, Angisa, Guet, Hongla, Mbeumo, Ekambi, Čupo-Moting

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport