Fudbal

Brazil je ipak mnogo jak, Rišarlison sa dva gola matirao Srbiju na startu SP

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2022

-

21:54 >> 22:02

Brazil je ipak mnogo jak, Rišarlison sa dva gola matirao Srbiju na startu SP
Brazil je ipak mnogo jak, Rišarlison sa dva gola matirao Srbiju na startu SP - Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

veličina teksta

Aa Aa

Brazil je Brazil, svetska sila. Srbija je odolevala sat vremena, patila je u nastavku, a zatim je pala pod naletima Brazilaca koji su pobedom od 2:0 (0:0), baš kao pre četiri godine u Rusiji, otvorili šampionske ambicije na Mundijalu u Kataru i zagospodarili gruzpom "G".

"Orlovi" su silno želeli da polete, ali Brazil je na terenu pokazao da je moćna fudbalska sila koja na velikim takmičenjima ne dozvoljava rivalu da se mnogo toga pita na terenu. Rišarlison je sa dva debitantska gola na Mundijalima (62 i 73) naplatio odličnu igru Brazila u drugom delu, a da nije bilo golmana Vanje Milinkovića Savića, pa i sreće (stativa i prečka) Srbija bi pretrpela mnogo ubedljiviji poraz, a uz sve nije uspela da šutne u okvir gola. Ipak, za Srbiju i ambicije na SP važan je sledeći duel sa Kamerunom u ponedeljak (11.00).

Znao je selektor Srbije Dragan Stojković kako igra Brazil, odakle preti opasnost, pa je postavio igru tačno tako da Saša Lukić i Nemanja Gudelj zatvore tu sredinu terena ispred odbrane i onemoguće Nejmara, Paketu i Rišarlisona da uđu u tu zonu. Trpeli su bočni igrači, Živković i Mladenović (zamenio nedovoljno oporavljenog Kostića) zbog Vinisijusa Žuniora i Rafinje, pa su izostale njihove ofanzivne akcije.

Moćni Brazil, koji je izašao sa petoricvom ofanzivaca diktirao je tempo, imao je više loptu u nogama, pritiskao, ali samo u tri navrata stigao je da ugrozi veoma sigurnog Vanju Milinkovića Savića. Sa druge strane, znao je i Tite da ne sme da srlja protiv "orlova", Kazemiro mu je uz pomoć Markinjosa i Danila osiguravao tu mirnoću, pa Srbija u ofanzivnom smislu nije mogla da stvori pravu priliku pred golom Alisona te je ostala bez udarca na gol u prvih 45 minuta. Tadić je bio odlično čuvan, stalno sa igračem pored, Mitrović nije imao lopti, dok je Sergej Milinković Savić imao mnogo posla sa Paketom na sredini terena.

Ostalo je da zabeležimo Nejmarov pokušaj direktno iz kornera (15), zatim sjajnu odbranu Vanje Milinkovića Savića (27) kada je istrčao i skinuo zicer Vinisjusu Žunioru, te slab pokušaj Rafinje iz odlične pozicije sa 15 metara (35) i jednu grešku Milenkovića posle koje se ispravio. Na kraju prvog dela zadovoljniji su bili "orlovi".

Patila je Srbija pod jakim pritiskom Brazilaca u prvih 15 minuta nastavka, napravili su tri velike taktičke greške tamo gde se ne sme i nisu bili kažnjeni jer je briljirao Vanja Milinković Savić. Odbranio je zicer Rafinji sa visine penala, delovao je neprobojno kao Kineski zid, a u dva navrata su Pavlović i Milenković intervenisali u poslednjem momentu, a Aleks Sandro je sa 16 metara pogodio stativu.

Veliku ofanzivu Brazil je krunisao golom u 62. minutu, kada je Vanja Milinković Savić odbranio udarac Vinisijusa Žuniora, ali je Rišarlison bio brži od Pavlovića i ubacio loptu u mrežu.

Pokušao je Stojković da uzvrati, uveo je Ilića, Radonjića, Lazovića i Vlahovića, ali se taj rizik nije isplatio. Akrobatski golom u 73. minutu, Rišarlison je potvrdio pobedu Brazila.

Da nije bilo Vanje Milinkovića Savića, pa i sreće (prečka), mogla je Srbija da pretrpi i ubedljiviji poraz. Poraz koji ne boli previše, ali iz koga bi moralo da se nauči mnogo.

Uživo, Brazil - Srbija 2:0

Drugo poluvreme

90+7. minut: Zaslužena pobeda Brazila, Srbija nije mogla da se ravnopravno suprotstavi moćijem rivalu.

85. minut: Vanja brani sve, imao je sreće jer je Kazemiro je pogodio prečku, Brazil ide ka pobedi.

74. minut GOOL, Brazil vodi 2:0, strelac Rišarlison. Rizik se nije isplatio, Rišarlison je dobio loptu od Vinisijusa na 11 metara, a onda akrobatski poslao loptu u mrežu.

 

 

70. minut: Stojković je otvorio karte, na terenu su je i Vlahović, Srbija je krenula po izjednačenje. posle kornera Srbija je imala priliku, ali je ostalo 1:0. Pavlović, Sergej i Vlahović nisu uspeli da tresu mrežu.

62. minut GOOL, vodi Brazil 1:0, strelac Rišalison. Nejmar je omogućio Vinisijusu da šutira sa 14 metara, Vanja je odbranio, ali je Riašlison bio brži od Pavlovića i pogodio mrežu.

 

 

60. minut: napravio je Stojković dve izmene, pokušaće sa Radonjićem i Ilićem da dobije na brzini, ali sreća je pogledala Srbiju jer je Aleks Sandro pogodio stativu.

 

 

55. minut: pati Srbija u prvih 10 minuta, ne može da iznese loptu sa svoje polovine jer Brazil igra agresivno, svaku drugu osvojenu loptu gura napred. Pavlović je sjajno uklizao i izbio loptu pred Rafinjom.

50. minut: Nejmar je pokupai iz slobodnog udarca, ali je pogodio živi zid, pa je lopta otišla u korner. Posle prekida, odbrana je uspela da izblokira Rišarlisona. Pritisak Brazila na startu drugog dela.

48. minut: ne sme Srbija da greši na sredini terena, jer onda odmah usledi kontra. Gudelj je stigao na Nejmara na 17 metara i dobio žuti karton. 

46. minut: pogrešio je Gudelj, Rafinja je izašao sam pred Vanjom Milinkovićem Savićem koji je ponovo sjajno intervenisao.

 

 

Počeo je drugi deo, nema izmena.

Prvo poluvreme

45+1. minut: kraj prvog dela, nema golova na "Lusailu". Brazil je imao više od igre, dve prilike preko Vinisjusa Žuniora i Rafinje, ali se Srbija veoma dobro branila. U ofanzivi "orlovi" nisu bili opasni, ostali su bez šuta na gol.

40. minut: oslobodila se Srbija pritiska u poslednjih pet minuta, ali pogrešio je Nikola Milenković u šesnaestercu, Vinisijus Žunior je pokušao da šutira, ali se štoper Fiorentine ispravio i izblikirao ga. 

 

 

35. minut: Brazil je pojačao pritisak, Srbija se organizovano brani, trpi pritisak ali odoleva. I statistika to isto pokazuje, posed Brazila 60 odsto, četiri udarca, dva u gol, četiri kornera. Prazne su te kolone kod Srbije. Rafinja je imao zicer posle pasa Pakete, ali je sa 15 metara neometan šutirao slabo u srpskog golmana.

 

 

27. minut: sjajna odbrana Vanje Milinkovića Savića. Dobio je Vinisijus Žunior loptu u prostor od Tijaga Silve, ali je golman Torina hrabro izašao i skinuo zicer.

25. minut: prva dobra ofanzivna akcija Srbije, Tadić je pokušao sa desen strane da pronađe Mitrovića, ali Alison je lako pokupio loptu.

23. minut: prošla je polovina prvog dela, Srbija je dosta dobra u defanzivi, Lukić i Gudelj uspevaju da zatvore sredinu ispred poslednje linije odbrane, pa Brazilci ne dolaze u izglednu poziciju iako imaju više loptu u nogama. Mitrović je za sada odsečen, Tadić dobro zatvoren, ne uspevamo ni po krilima da probijemo "selekao".

15. minut: veliki je majstor Vinisijus Žunior, prošao je po levoj strani, ali je u odsudnom momentu bio izblokiran. Posle dva kornera Brazila, a prvi je Nejmar izveo šutirajući direkno u gol, ostalo je 0:0.

 

 

10. minut: koliko su opasni Brazilci u tranziciji pokazali su vrlo brzo, jer je Rafinja poneo loptu 40 metara, a zatim su sa nekoliko pasova ostavili nejmara na 13 metara od gola. Srećom, as PSŽ je odlučio da dribla, pa je opasnost bila otklonjena. Srbija za sada ne uspeva da ugrozi gol Alisona.

5. minut: miran početak sa obe strane uz poneki prekršaj na sredini terena jer obe selekcije strepe od gubitka lopte i neke moguće tranzicije. "Orlovi" igaju hrabro, u presingu su, ali svaka izgubljena lopta predstavlja priliku za kontru rivala. Nešto veći posed lopte na startu imaju Brazilci. Strahinja Pavlović je već u 6. minutu dobio žuti karton, nepotrebno.

Počeo je meč, Srbija šeti put u istoriji igra protiv Brazila na Mundijalima, selektor Dragan Stojković na raspolaganju je imao Aleksandra Mitrovića, ne i Filipa Kostića. Atmosfera je sjajna na "Lusail Ikonik" stadionu, preko 85.000 gledalaca je na tribinama. Dobar deo tribina je obojen u žuto, ali je i preko 5.000 navijača Srbije stiglo u Dohu da bodri "orlove".

 

 

BRAZIL - SRBIJA 2:0 (0:0)

Strelac: Rišarlison u 62. i 73. minutu.

Stadion: "Lusail Ajkonik". Gledalaca: 86.000. Sudija: Alireza Fagani (Iran)

BRAZIL: Alison – Danilo, Markinjoš, Tijago Silva, Aleks Sandro – Kazemiro - Rafinja (od 87. Martineli), Paketa (od 75. Fred), Nejmar (od 79. Entoni), Vinisijus (od 75. Rodrigo) – Rišarilson (od 79. Gabrijel Žezus).

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković (od 57. Radonjić), Gudelj (od 57. Ilić), Lukić (od 65. Vlahović), Mladenović (od 66. Lazović) – Tadić, S. Milinković-Savić, Mitrović (od 83. Maksimović).

Grupa "G", 1. kolo

Švajcarska - Kamerun 1:0 (0:0)
/Embolo 48/

Brazil - Srbija 2:0 (0:0)
/Rišarlison 62, 73/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport