Fudbal

Maroko u osmini finala: Hrvatska eliminisala Belgiju, Lukaku se ispromašivao

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2022

-

18:04

Maroko u osmini finala: Hrvatska eliminisala Belgiju, Lukaku se ispromašivao
Maroko u osmini finala: Hrvatska eliminisala Belgiju, Lukaku se ispromašivao - Copyright Tanjug/(AP Photo/Luca Bruno)

veličina teksta

Aa Aa

Maroko i Hrvatska su prošli u nokaut fazu iz Grupe F, Belgija i Kanada moraju kući već posle grupne faze. U evropskom derbiju, Hrvatska je kvalitetnijom igrom odigrala odličan taktički meč protiv Belgije bez golova i kao drugoplasirana je prošla u osminu finala gde će igrati protiv pobednika grupe E (5. decembar). Maroko je ranim golovima pobedio Kanadu 2:1 (2:0) i čekaće drugoplasirani tim grupe E (6. decembar).

Hrvatska i Belgija vodili su veliku bitku od starta meča i na kraju su remijem bili zadovoljniji vicešampioni sveta, ali samo zato što se Romelu Lukaku ispšromapivao kao nikad. Prokockao je tri velike prilike, bilo ih je lakše realizovati nego promašiti i napadač Intera je apsolutni tragičar.

Vezni red Hrvata i duša tima Modrić-Brozović-Kovačić kontrolisali su utakmicu i imali su priliku u 15. minutu za vođstvo jer je sudija Tejlor opravdano pokazao na penal zbog neopreznog faula Karaska nad Kramarićem. Međutim, na asistenciju iz VAR sobe, engleski arbitar je pogledao snimak i promenio odluku jer je u začetku akcije, posle izvedenog prekida, Kramarić bio u nedozvoljenoj poziciji.

Belgijanci su igrali bez Azara i Lukakuka i pretili su samo iz kontre. Mogli su da dođu do prednosti da je Mertens bolje iskoristio zicer posle kontre koji mu je omogućio De Brujne, ali uglavnom su bili orijentisani na defanzivu. Prvi deo je bio završen bez golova, što je pogodovalo Hrvatima. 

Kad je na startu drugog dela selektor Martinez uveo Romelua Lukakua, "crveni đavoli" su pojačali ofanzivu, ali nisu imali sreće i da prleome meč jer je napadač Intera sa osam metara iz čiste pozicien pogodio stativu! Hrvati su imali dosta dobrih ofanzivnih akcija, ali je Tiboa Kurtoa sjajno branio udarce Modrića, Brozovića i Kovačića.

A, onda je Lukaku promašio dva zicera, onaj drugi u 90. minutu je za rubriku verovali ili ne. Belgija ide kući, zasluženo.

Maroko je za samo 20 minuta potpisao svoj prolazak u osminu finala. Jedan neoprezan i neuspešan pokušaj driblanja na 20 metara od gola Milana Borjana, olakšao je posao Marokancima jer je Hakim Ziješ već u 4. minutu sa preko 30 metara poslao loptu u praznu mrežu. Golman Crvene zvezde je već u 23. minutu i drugi put kapitulirao kada je En Nesiri odlično primio pas od preko 50 metara i snažnim udarcem pogodio njegov bliži ugao. Marokanci su tražili i treći gol kako bi se osigurali na čenoj poziciji, ali im se dogodilo da rival smanji prednost pred odlazak na odmor. Štoper Aguerd je u želji da interveniše postigao autogol.

Kocako se Maroko u nastaku jer je ušao u jurnjavu sa Kanađanima. Nije kažnjen jer su imali sreće da se lopta posle udarca Hačinsona odbije od prečke na gol liniju, a sa pola metra Džonson prebaci prečku.

HRVATSKA - BELGIJA 0:0

Stadion: Ahmed bin Ali. Kapacitet: 45.000. Sudija; Entoni Tejlor (Engleska).

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić (od 90+1. Majer) - Kramarić (od 64. Pašalić), Livaja (od 64. B. Petković), Perišić.

BELGIJA: Kurtoa - Dendoker (od 72. Tilemans), Alderveireld, Vertongen - Menije (od 86. E. Azar), Vicel, De Brujne, Kastanj - Trosar (od 59. T. Azar), Mertens (od 46. Lukaku), Karasko (od 72. Doku).

KANADA - MAROKO 1:2 (1:2)

Strelac: Aguerd u 40. (autogol) za Kanadu, a Ziješ u 4, En Nesiri u 23. minutu.

Stadion: Al Tumama. Kapacitet: 44.400. Sudija: Rafael Klaus (Brazil).

KANADA: Borjan - Džonson, Vitorija, Miler - Hoile (od 76. Voterspun), Osorio (od 66. Lareja), Kaje (od 61. Hačinson), Adekugbe (od 61. Kone) - Buhanen, Larin (od 61. Dejvid), Dejvis.

MAROKO: Bono - Hakimi (od 85. Žabrane), Aguerd, Sais, Mazraui - Amrabat, Ounahi (od 77. El Jamik), Sabiri (od 65. Amalah) - Ziješ (od 77. Hamdalah), En Nesiri, Bufal (od 65. Abuklal).

Grupa F, 3. kolo

Hrvatska – Belgija 0:0
Kanada – Maroko 1:2 (1:2)
/Aguerd 40 a.g. - Ziješ 4, En Nesiri 23/

 

Standings provided by Sofascore

23. novembar – 1. kolo

Maroko – Hrvatska 0:0
Belgija - Kanada 1:0 (1:0)
/Batšuai 43/

27. Novembar – 2. Kolo

Belgija – Maroko 0:2 (0:0) 
/Sabiri 73, Abduklal 90+3/
Hrvatska - Kanada 4:1 (2:1)
/Kramarić 36, 70, Livaja 44, Majer 90+4 - Dejvis 2)

Komentari (0)

Sport