Fudbal

Francuska protiv Argentine u finalu Mundijala, Maroko će igrati za treće mesto

Komentari

Autor: Euronews

14/12/2022

-

21:54

Francuska protiv Argentine u finalu Mundijala, Maroko će igrati za treće mesto
Francuska protiv Argentine u finalu Mundijala, Maroko će igrati za treće mesto - Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelni šampion Francuska braniće titulu u nedelju od 16.00 časova (TV Arena Premium 1) protiv Argentine. Maroko, koji je imao čudesnu odbranu do večeras, platio je ceh greškama a kada je već primio gol u 5. minutu (Teo Ernandez) pokazao je da kroz igru ne može upotpunosti da parira jednoj od najboljih selekcija sveta. Na kraju je poražen posle velike borbe 2:0 (1:0) i igraće u subotu za treće mesto protiv Hrvatske (16.00, TV Arena Premium 1). Francuska može da postane treća selekcija posle Italije i Brazila koja je odbranila titulu.

Francuska možda nije blistala, ali je pokazala stabilnost, kvalitet, moć da igra takmičarski koliko je potrebno, pa je zbog svega toga jedna od najjačih selekcija planete. U finalu ćemo gledati veliki okršaj dve najveće zvezde PSŽ-a, Kilijan Mbape protiv Lionela Mesija, biće to fudbalski spektakl za Bogove.

Jedan od najboljih napada, protiv najbolje odbrane Mundijala, u najavi meča je nagoveštavala dominaciju Francuske i "katenaćo" Maroka. Takve su bile i startne postave, ali selektor Maroka Valid Regragi kockao se sa povređenim kapitenom Saisom i vrlo brzo izgubio. Jer, "trikolori" nisu bez osnova svetski šampioni, iskoristili su prvu veliku grešku u defanzivi i kaznili proklizavanje Al Jamika. Nije prošlo ni pet minuta, Grizman je asistirao Mbapeu, lopta se od bloka posle njegov šuta odbila na levu stranu odakle je Teo Ernandez akrobatski poslao u mrežu Bona.

Tek drugi primljeni pogodak na Mundijalu, ali i povreda Saisa koga je zamenio vezni igrač Amalah, naterali su Marokance da pokažu koliko mogu da igraju kada jure rezultat jer su prvi put bili u minusu. Ipak, kvalitet Francuske, njihovu stabilnost, teško su probijali koliko god ih je publika nosila podrškom sa tribina. Sa druge strane "trikolori" nisu uspeli da iskoriste tri naredne velike greške, Žiru je pogodio stativu, zatim su Mbape i Žiru prokockali još dva zicera.

Mogli su ti promašaji da budu kažnjeni pri kraju poluvremena kada je Maroko pretio posle prekida, kad već nije mogao iz igre. Al Jamik je sa 14 metara atraktivno makazicama pogodio stativu, uz udarac Unahija koji je Loris odbranio posle 15 minuta, to su bile i jedina dva ozbiljnija ofanzivna pokušaja Marokanaca.

Znalo se da se Maroko neće predati, ali malo opušteniji pristup napravio je Francuzima dosta problema jer su Hakimi i Ziješ razbijali odbranu sa desne strane. Međutim, štoper Konate je u dva navrata bio brži od napadača Maroka, pa su svetski šampioni izdržali taj desetominutni pritisak. Čekali su "trikolori" da ponovo stvore akciju za Kilijana Mbapea koji je dva puta protutnjao po strani, ali bez učinka. 

Francuska se uglavnom organizovano branila u drugom delu, čekala je valjda da se Maroko fizički istroši da bi ih pritisla u poslednjih 15 minuta i rešila meč. Ako je to bio plan, u potpunosti je uspeo. Selektor Dešan je na teren poslao Kolo Muanija koji je posle manje od 60 sekundi, iz prvog dodira sa loptom lako poslao loptu u mrežu posle male magije Kilijana Mbapea. Tu je priči bio kraj, Maroko fizički nije mogao da izdrži ritam koji je nametnuo u drugom delu, a platio je danak manjku kvaliteta u ofanzivi. Poslednja slika, kada sa metra nisu ubacili loptu u mrežu pokazuje taj nedostatak za nešto više. Ipak, Maroko je ispisao istoriju, videćemo da li će imati snage da se sa Hrvatskom izbore za treće mesto.

Uživo, Francuska - Maroko 2:0

Drugo poluvreme

90+6. minut: kraj meča, Francuska će u nedelju braniti titulu prvaka sveta protiv Argentine, Maroko se borio koliko je mogao ali će u utešnu borbu za treće sa Hrvatskom u subotu.

90. minut: igraće se još šest minuta, Francuska grabi ka finalu.

79. minut GOOL, Francuska vodi 2:0, strelac Kolo Muani. Mbape je napravio dar mar u šesnaestercu, lopta se od bloka posle njegog udarca odbila pravo do Kolo Muanija koji je ušao u igru samo minut pre gola.

75. minut: Marokanci polako gube snagu, nema više pritiska Ziješa i Hakimija, dok Hamdalah nije iskoristio jedan kiks Čuamenija na 25 metara od gola Lorisa.

70. minut: kocka se aktuelni šampion sveta, previše se uzda u defanzivu, nemamu kontrolu igre što im se dešavalo i protiv Engleske koja to nije umela u potpunosti da kazni. Videćemo može li Maroko.

60. minut: Francuzi su u bloku i čekaju kontru, Marokanci vrše pritisak i nedostaje im samo bolji završni pas. Za sada ga nemaju a pitanje je koliko će imati snage da izdrže u ovom ritmu.

55. minut: Marokanci pokušavaju preko desne strane gde su Ziješ i Hakimi da probije odbranu Francuske i to im uspeva, ali su prokockali dve lepe prilike.

50. minut: Proleteo je Mbape kao metak jedno 50 metara, stigao ga je Abramat na ivici šesnaesterca i po mišljenju sudije listo oduzeo loptu.

47. minut: Proklizao je Hakimi, stuštio se Mbape sa leve strane, ali je završni pas bio užasan, daleko od Žirua.

Počeo je drugi deo, videćemo da li će Maroko uspeti da pronađe igru kojom bi došao do izjendačenja i da li će Francuska dodati gas i drugim golom pokušati da im sruši sve snove. Izašao je Mazraui a ušao Atiat Alah.

Prvo poluvreme

45+3. minut: kraj prvog dela, Francuzi su iskoristili samo jednu od četiri velika kiksa u defanzivi Maroka, na drugoj strani "lavovi" su imali problema kako da uopšte ugroze stabilnu odbranu "trikolora". Najopasniji su bili posle prekida kada je El Jamik

44. minut: stativa, Maroko nije imao sreće. Posle kornera Ziješa, loptu je atraktivno makazicama zahvatio El Janik i sa 14 metara na nesreću pogodio samo stativu. Imali su Francuzi sreće.

40. minut: opasni su Francuzi i iz prekida. Grizman je dobro izveo korner na prvu stativu odakle je štoper Varan promašio.

36. minut: velika dva promašaja Francuske. Prvo je Mbape izašao "jedan na jedan" za Bonom posle pasa Čuamenija i nije uspeo da ga prebaci, da bi se u nastavku Žiru našao na 11 metara sam i šutirao pored gola. Veliki promašaj napadača Milana.

30. minut: kvalitetniji tim Francuske lako održava prednost iako se Marokanci, uz veliku podršku sa tribina žestoko bori da izjednači. Međutim, Ziješ, Bufal i En Nesiri su dobro čuvani.

21. minut: novi maler za Maroko, kapiten Roman Sais je izašao rovit sa povredom mišića i on nije izdržao više od 20 minuta. na terenu je Amalah. Vratio se Maroko sa četvoricom igrača u liniji, a pojačao vezni red Amalahom.

17. minut: stativa Žirua. Sais je pogrešio posle pasa Konatea, napadač Francuske je ušao u šesnaesterac i šutirao jako u stativu.

15. minut: Marokanci vrše pritisak, Francuska igra mirno, usporila je ritam meča i čeka novi kiks u odbrani.

10. minut: Marokanci su prvi put na Mundijalu u minusu, videćemo kako će sada igrati kada nemaju rezultat. Francuzi su počeli meč da bolje ne mogu poželeti. Unahi je šuitirao sa 20 metara, ali je Loris odlično odbranio.

5. minut GOOL, Francuska vodi 1:0, strelac Teo Ernandez. Prvu grešku odbrane Maroka i kazna. El Jamik je proklizao, Grozman je prošao sa desne strane, uposlio Mbapea koji je bio izblokiran. Ali, lopta se odbila na levu stranu odakle je Teo Ernandez ubacio u mrežu.

Počeo je drugi polufinalni meč na Mundijalu. Selektor Francuske Didije Dešan nije mogao da računa na Rabioa i Upamekana, pa je na teren poslao Konatea i Fofanu. Marokanci su gotovo kompletni, nema samo Šedire zbog isključenja. Kapiten Sais i levi bek Mazraui su uspeli da se oporave za istorijsko prvo polufinale jedne afričke selekcije. "Lavovi" sa Atlasa su do sada primili samo jedan gol, igraće sa petoricom igrača u poslednjoj liniji, Francuzi su postigli 11, Mbape pet, a Žiru četiri.

Aktuelni svetski šampion imaće sjajnu priliku da stigne u drugo uzastopno finale i postane tek treća selekcija koja je odbranila titulu posle Italije (1934, 38) i Brazila (1958, 62).

Na stadionu "Al Bajt" Maroko i Francuska će prvi put u istoriji igrati na Mundijalima i u oficijalnim mečevima. Do sada su četiri puta igrali prijateljske mečeve, poslednji 2007. godine. "Trikolori" su slavili 1999. godine 1:0 i 2000. godine 5:1, dok su dueli 1998. i 2007. godini bili završavani remijem 2:2.

FRANCUSKA - MAROKO 2:0 (1:0)

Strelac: Teo Ernandez u 5, Kolo Muani u 79. minutu.

Stadion: "Al Bajt" u Koru. Kapacitet: 68.895. Sudija: Cezar Arturo Ramos (Meksiko).

FRANCUSKA: Loris - Kunde, Varan, Konate, Ernandez - Čuameni, Fofana - Dembele (od 79. Kolo Muani), Grizman, Mbape - Žiru (od 65. Tiram).

MAROKO: Bono - Hakimi, El Jamik, Sais (od 21. Amalah, od 78. Ez Abde), Dari, Mazraui (od 46. Atiat Alah) - Ziješ, Amrabat, Unahi, Bufal (od 66. Abuklal) - En Nesiri (od 66. Hamdalah).

POLUFINALE SP

Utorak

Argentina - Hrvatska 3:0 (2:0)
/Mesi 34 penal, Alvarez 39, 69/

Sreda

Francuska - Maroko 2:0 (1:0)
/T. Ernandez 5, Kolo Muani 79/

ZA TREĆE MESTO

17. decembar, "Kalifa Internasional"

Hrvatska - Maroko 16.00 (TV Arena Premium 1)

FINALE SP

18. decembar, "Lusail"

Argentina - Francuska 16.00 (TV Arena Premium 1)

Komentari (0)

Sport