Fudbal

"Borio si se kao lav na terenu i u životu": Svet se oprašta od Mihajlovića, poruku poslala i italijanska premijerka

Komentari

Autor: Euronews

16/12/2022

-

15:48

"Borio si se kao lav na terenu i u životu": Svet se oprašta od Mihajlovića, poruku poslala i italijanska premijerka
Siniša Mihajlović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski svet i poštovaoci proslavljenog fudbalera i trenera Siniše Mihajlović opraštaju se od njega nakon tužne vesti da je preminuo u 53. godini.

Fudbalski klub Partizan oprostio se od legendarnog fudbalera Crvene zvezde i reprezentativca Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo od posledica leukemije.

"Uz veliko poštovanje za legendu jugoslovenskog fudbala i igrača Crvene zvezde, FK Partizan izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima Siniše Mihajlovića i saoseća u trenucima dubokog bola. Fudbalska javnost je ostala bez još jednog velikog čoveka i znalca", saopštili su crno-beli.

Čuvani srpski fudbaler i trener preminuo je danas u 53. godini posle duge i teške bolesti. Iako je Mihajlović u dva navrata pobedio leukemiju, opaka bolest se vratila, a srce nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, nažalost, ovog puta nije izdržalo.

Mihajlović je počeo karijeru u Borovu, da bi potom nosio dresove Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija i intera. Sa crveno-belima osvojio je Kup šampiona i Interkontinentalni kup 1991. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 63 utakmice i postigao 10 golova.

Premijerka Italije Đorđa Meloni oprostila se od srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, koji je preminuo danas od posledica leukemije.

"Borio si se kao lav na terenu i u životu. Bio si primer i ohrabrivao si mnoge koji se suočavaju sa bolešću. Opisivali su te kao čeličnog čoveka, a pokazao si da imaš veliko srce. Bio si i uvek ćeš biti pobednik", napisala je italijanska premijerka na društvenim mrežama.

"Šokiran sam. Mnogo mi je teško. Sve ovo zaista nisam očekivao. Imao sam informaciju da stvari idu na bolje. Doduše, znao sam da je u bolnici, a kada od lekara čuješ i upoznaš se kakva je to bolest, prosto se naježiš", rekao je Tanjugu fudbalski trener Milorad Kosanović i veliki prijatelj Siniše Mihajlovića. Mihajlović je preminuo danas nakon dve i po godine borbe protiv leukemije.

"Ipak, poznavajući njega, njegovu telesnu i mentalnu strukturu, mislio sam da će on sve to uspeti da pobedi. Ako me pitate po čemu ću ga pamtiti, pre svega po njegovom osmehu, ali i po prkosu koji je nosio u sebi. Njemu jednostavno ništa nije bilo teško", izjavio je Kosanović.

FSS: Šampioni nikad ne umiru

Fudbal je prerano ostao bez njegovog veličanstva, prvaka Evrope i sveta, jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca u istoriji fudbala, igrača, trenera i selektora, čoveka koji je svojom karijerom ostavio dubok trag u istoriji srpskog i italijanskog fudbala, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije povodom smrti Siniše Mihajlovća.

Mihajlović je danas preminuo u bolnici od posledica leukemije u bolnici u Rimu.

"Dobio je Siniša mnoge bitke u životu, osvajao silne trofeje, činilo se da će dobiti i onu najvažniju, protiv teške bolesti, ali umrla je i nada. Ugasila se onda kada smo mislili da će svojom snagom, harizmom i optimizmom uspeti da po drugi put pobedi zloćudnu bolest. Nije, fudbalski svet je sada u suzama, ali Siniša ne bi voleo da se vide te suze. Šampioni ne umiru", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije. Siniša Mihajlović je rođen 1969. godine u Vukovaru.

"Leta 1988. dolazi u Vojvodinu, kao jedan od najtalentovanijih igrača sa prostora Jugoslavije. Odmah postaje standardni prvotimac, a Vojvodina sa njim u timu osvaja titulu prvaka države na koju je čekala duge 23 godine. U decembru 1990. godine prelazi u Crvenu zvezdu, u jednom od najvećih transfera u istoriji domaćeg fudbala. Tu su ga sačekali sada već legende kluba, Dejan Savićević, Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Darko Pančev, Refik Šabanadžović, Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić… Zajedno su osvojili Evropu i svet. Navijači Crvene zvezde pamte njegov gol protiv Bajerna iz Minhena u polufinalu Kupa šampiona, kao i gol koji je postigao u penal seriji finala u Bariju, protiv Olimpika iz Marseja. Blistao je i u Tokiju u meču Interkontinentalnog kupa protiv čileanskog Kola Kola", podseća FSS.

Crvena zvezda: Zauvek ćemo ga pamtiti

Od slavnog fudbalera oprostila se i Crvena zvezda, sa kojom Siniša Mihajlović 1991. godine osvojio titulu šampiona Evrope.

Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da nas je veliki čovek i fudbalsko ime zauvek napustilo. U 53. godini života, preminuo je posle dugotrajne lavovske borbe sa opakom bolešću legendarni Zvezdin as Siniša Mihajlović. 

"Siniša Mihajlović, među svojim zvezdašima bio je poznat kao Miha. Generacije navijača su ga upamtile kao velikog čoveka, igrača i pre svega gospodina. Zadužio je veliki Miha kompletnu zvezdašku javnost onim što je uradio noseći dres Crvene zvezde, a to je osvojena titula evropskog i svetskog prvaka. 
 
Zauvek će se pamtiti njegovi slobodnjaci, po kojima je i poznat kao Zvezdin bombarder i čovek koji je svojom levicom bio strah i trepet za sve golmane. Kada je stigao u Crvenu zvezdu ostvario je svoj dečački san, ali i na taj način usrećio sve zvezdaše koji su znali da se radi o igraču koji je rođeni pobednik. Jednostavno bilo je suđeno da Siniša Mihajlović bude deo najvećih uspeha u fudbalskoj klupskoj istoriji", navodi se između ostalog na sajtu Crvene zvezde.

 

Dragan Džajić: Miho, bio si vođa, hvala ti za sve

Počasni predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić oprostio se od Siniše Mihajlovića rečima da je otišao jedan od najzaslužnijih za to što su "crveno-beli" 1991. godine postali šampioni Evrope i sveta. 

"Bio je vođa, neko ko je na terenu imao autoritet znanja, a van njega poštovanje svih, jer je čvrsto stajao iza svojih uverenja. Jedan je od najzaslužnijih za to što je Zvezda bila prvak Evrope i sveta. Ovo sve izuzetno emotivno doživljavam, jer sam poznavao Mihu od malih nogu. Pamtim ga kao golobradog klinca, koji je imao samo jedan fudbalski san - da zaigra za svoju Crvenu zvezdu. Hvala mu za sve", rekao je Džajić, a preneo je zvanični sajt Crvene zvezde.

Barezi o Mihi: Zbogom, ratniče! Borio si se i držao glavu gore do samog kraja

Legendarni italijanski fudbaler Franko Barezi oprostio se od Siniše Mihajlovića rečima da se legendarni srpski igrač i fudbaler borio do samog kraja.

Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini u bolnici u Rimu posle teške borbe sa leukemijom.

"Zbogom, ratniče. Borio si se i držao glavu gore do samog kraja kao pravi muškarac", poručio je Barezi na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama oglasili su se Fiorentina, Milan, Sampdorija i brojni drugi klubovi. "Zbogom, Siniša", navela je Sampdorija. Fiorentina je objavila da tuguje zbog smrti Siniše Mihajlovića.

"Nebo je dobilo još jednu legendu. Mnogo ćeš nedostajati, Siniša", objavio je Milan.

Predsednik Bolonje tuguje za Mihajlovićem: Izgubili smo izvanrednog čoveka

Predsednik Bolonje Džoi Saputo duboko je potresen smrću legendarnog srpskog igrača i trenera Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo u bolnici u Rimu.

Siniša Mihajlović se poslednje dve i po godine lečio od leukemije, a u jednom trenutku njegovo stanje se poboljšalo. On se vratio trenerskom poslu u Bolonji, ali bolest se ponovo vratila i nije uspeo da dobije najvažniju bitku.

"Vest o Sinišinoj smrti duboko me potresla. Znao sam da se njegovo stanje pogoršalo poslednjih dana. Izgubili smo jednog izvanrednog čoveka. Gubimo i velikog šampiona koji je, prvo kao igrač, a potom i kao trener, toliko dao fudbalu. Kao predsednik Bolonje, želim da mu još jednom izrazim svoju zahvalnost za ono što je uradio za naš klub u ove tri i po godine, uprkos tome što ga je bolest primorala na duge hospitalizacije i izuzetno bolne tretmane", naveo je Saputo, preneo je zvanični sajt Bolonje.

Italijanski klub je početkom septembra otpustio Mihajlovića posle serije loših rezultata u Seriji A. "Odluka da ga smenim sa mesta trenera, kada je u ovim teškim uslovima postalo nemoguće da nastavi da radi složen posao, bila je, kao što sam već rekao, najbolnija od kada sam postao predsednik Bolonje. Moje misli su posvećene njegovoj porodici. Oni će moći uvek da budu ponosni na svog sina, muža i oca", rekao je Saputo.

On je ranije danas objavio da ceo grad tuguje za Mihajlovićem.

"Zajedno smo proveli tri i po godine, prelepe i užasne u isto vreme. Ne samo klub, već čitav grad tuguje za Sinišom, jer je već imenovan počasnim građaninom, a navijači su izrazili želju da ga na nebo isprate ispred bazilike Svetog Luke, mestom koje je duša Bolonje. Svi vi koji plačete za Sinišom, mislite na njegovu suprugu Arijanu i decu. Siniša nam je svima u srcima, a ostaće tu zauvek. Tu će uvek biti živ i uvek biti pobednik. Ćao, Mister", rekao je Saputo.

Batistuta i Inzagi o Mihajloviću: Bio je majstor fudbala i života

Smrt Siniše Mihajlovića iznenadila je fudbalsku javnost i brojne igrače širom sveta, koji se tokom čitavog dana opraštaju od slavnog fudbalera. Među njima su i legendarni Argentinac Gabrijel Batistuta i Pipo Inzagi.

Siniša Mihajlović preminuo je danas u Rimu u 53. godini posle duge i teške borbe sa leukemijom. Srpski trener je u dva navrata pobedio opaku bolest, ali nažalost, treći put nije uspeo. Zdravstvena slika slavnog fudbalera se naglo pogoršala u poslednje dve nedelje, posle čega je Mihajlović izgubio najvažniju bitku.

"Toliko bitaka na terenu, ćao Siniša", napisao je Batistuta na svom društvenom profilu, koji je većim delom karijere vodio velike borbe sa Srbinom u Seriji A.

 

 

Komentar je dao i legendarni Pipo Inzagi.

"Bila mi je čast upoznati te i ceniti sve tvoje kvalitete, na terenu, a posebno van njega, kao čoveka. Bio si majstor fudbala i života. Ostavljaš ogromnu prazninu. Moja ljubav ide prema tvojoj divnoj porodici", napisao je  Inzagi u potresnoj poruci na instagramu.

Stojković: Siniša, ostavio si neizbrisiv trag u svetu fudbala

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković oprostio se od Siniše Mihajlovića rečima da je legendarni igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u svetu fudbala.

Proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini posle duge i teške bolesti u bolnici u Rimu.

Mihajlović se poslednjih nekoliko godina lečio od leukemije. U jednom trenutku njegovo stanje se poboljšalo, a Mihajlović se vratio trenerskom poslu u Bolonji. Međutim, bolest se ponovo vratila, a legendarni srpski fudbaler i trener nije uspeo da dobije najvažniju bitku.

"Počivaj u miru, Siniša. Ostavio si neizbrisiv trag u svetu fudbala. Pamtiću te kao veliku ljudsku gromadu i kao neko ko je bio primer kako se treba boriti i da nikada ne treba odustajati", napisao je Dragan Stojković na svom Instagramu i najavio da će ići na sahranu Mihajloviću.

Mijatović se oprostio od Mihajlovića: Napustio nas je veliki drug i prijatelj

Bivši reprezentativac naše zemlje Predrag Mijatović oprostio se od Siniše Mihajlovića rečima da ga je napustio veliki drug, prijatelj i saigrač.

"Nažalost primio sam danas tužnu vest da je Siniša preminuo. On je bio veliki drug, prijatelj, saigrač, divno jedno stvorenje, pravi prijatelj. Igrali smo zajedno u reprezentaciji, a posle smo se lesto družili i pričali o svemu", rekao je Mijatović za Tanjug.

On je podsetio da Mihajlović pre nešto više od tri godine saznao da ima leukemiju.

"Verovao sam da ako postoji neka osoba, koja može da prevaziđe taj problem uz medicinski tretman onda je to Mihajlović. Siniša je bio borak, bio je jak, imao je karakter, kako na terenu, tako i van njega. Posle prvih tretmana sve je bilo ok. U poslednjih nekoliko meseci smo se čuli, ali se bolest nažalost vratila", dodao je Mijatović.

On je istakao da je verovaro da Mihajlović može da pobedi bolest.

"Dobio sam u poslednjih nekoliko dana informaciju da je situacija kritična i da može da se desi ono najgore. Bez obzira na to, poznavajući Sinišu verovao sam da može da se dogodi čudo. Nažalost čudo se nije dogodilo. To je jako veliki gubitak za sve nas, a najviše za njegovu porodicu. Život ide dalje, on je verovatno na nekom boljem mestu. On će nas sve zajedno na neki način čuvati", zaključio je Mijatović.

Infantino: Svi ćemo pamtiti njegove slobode udarce

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino izjavio je danas da ga je duboko potresla vest o smrti Siniše Mihajlovića.

"Duboko me je potresla vest o smrti jednog od najpoznatijih srpskih igrača i trenera Mihajlovića. Svi ćemo pamtiti njegove slobodne udarce. Njegova smrt veliki je gubitak za sve nas. Njegovoj porodici i najmilijima izražavamo saučešće u ovom teškom trenutku", naveo je Infantino, saopštila je FIFA.
    
Mihajlović je preminuo danas u 54. godini posle duge i teške bolesti u bolnici u Rimu. Mihajlović se poslednjih nekoliko godina lečio od leukemije. U jednom trenutku njegovo stanje se poboljšalo, a Mihajlović se vratio trenerskom poslu u Bolonji. Međutim, bolest se ponovo vratila, a legendarni srpski fudbaler i trener nije uspeo da dobije najvažniju bitku. 

"Njegova reputacija porasla je ne samo zbog njegovih defanzivnih kvaliteta, već i zbog odlične sposobnosti da postiže golove iz slobodnih udaraca. Njegov rekord od 28 golova iz slobodnih udaraca i dalje je važeći u Seriji A. Počivaj u miru, Siniša", saopštila je FIFA.

Mitrović i Vlahović: Počivaj u miru, ratniče, šampioni nikada ne umiru

Srpski fudbalski reprezentativci Aleksandar Mitrović i Dušan Mitrović oprostili su se od legendarnog srpskog igrača i trenera Siniše Mihajlovića, koji je preminuo danas u Rimu.

"Počivaj u miru, ratniče, ljudino i šampione", napisao je Vlahović na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama oglasio se i Mitrović.

"Počivaj u miru. Šampioni nikada ne umiru", naveo je Mitrović.

Bivši srpski reprezentativac Adem Ljajić na veoma dirljiv način se oprostio od Mihajlovića, objavivši na svom Instagram nalogu zajedničke fotografije sa bivšim selektorom.

Toti se oprostio od Mihajlovića: Prijatelju moj, nedostajaćeš mi

Bivši kapiten Rome Frančesko Toti oprostio se na društvenim mrežama od legendarnog srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo u bolnici u Rimu.

"Ćao prijatelju moj, nedostajaćeš mi", objavio je Toti na Instagramu.

Bivši kapiten Inter Havijer Zaneti objavio je na Instagramu sliku sa Mihajlovićem.

"Bio si izvanredan prijatelj, pratilac, čovek, borac. Tvoja snaga, tvoja iskrenost i tvoj način na koji si jednostavno Siniša bili su primer svima, svaki dan. Ogroman bol, nema reči. Veliki zagrljaj porodici i voljenima. Siniša, počivaj u miru. Šaljem najjači mogući zagrljaj njegovoj porodici. U ovom momentu koji je veoma težak za sve nas. Siniša će zauvek biti sa nama", napisao je Zaneti.

Mihajlović će na zahtev porodice biti sahranjen u ponedeljak u Rimu.

Komentari (0)

Sport