Fudbal

Mesi je za ovaj tim Argentine važan kao i Maradona za onaj naš 1986. godine

Komentari

Autor: Euronews

18/12/2022

-

14:09

Mesi je za ovaj tim Argentine važan kao i Maradona za onaj naš 1986. godine
Mesi je za ovaj tim Argentine važan kao i Maradona za onaj naš 1986. godine - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Slavni argentinski as Horhe Valdano je posle Dijega Armanda Maradone bio svakako najveća zvezda selekcije koja se 1986. godine u Meksiku popela na krov sveta, bio je strelac drugog gola u finalu protiv Zapadne Nemačke (3:2).

Elegantan kao i uvek, Horhe je u Kataru komentator iu kolumniosta "Tv Asteke", "El Paisa", "Movistara", ali je slušajući svoj instinkt tražio samo jedan uslov i to pred Mundijal - da ne radi finale kad Argentina uđe u njega! 

"Tražio sam da me puste da uživam", rekao je Valdabno na početku intervjua za "Klarin".

Zna vrlo dobro šta donosi igraču titula svetskog šampiona.

"Nema lepšeg osećaja, taj trofej ti dozvoljava da se povučeš u miru znajući da si proživeo fudbalsku kulminaciju. Dobiješ oseća budeš malo srećniji do kraja života".

Valdano je bio i strelac u finalu i prisećao se tog momenta.

"Uvek sam se molio lopti, "molio je da uđe u mrežu". A, kada sam postigao gol pomislio sam "ne može biti da se ovo meni događa". Prejaka je to emocija da bi se opisala, to je momenat koji svaki čovek, fudbaler sanja u životu".

Ceo svet, pa i Valdano gledaju u Luionela Mesija. Koliko god on želi da pobegne od senke Dijega Armanda Maradone i poređenja sa njim to je nemoguće, kaže Horhe.

"Lepo je to retorički rečeno, ali ne pomaže. Mesi je u polufinalu za 10 sekundi napšravio umetničko delo koje je savrđenmpo uporedivo sa umetničkim delom Maradone protiv Engleske. Ali, iz drugog fokusa. Dijego je to uradio u cvetu karijere, a Mesi sa 35 godina, na kraju karijere. Suštinski, obojica su htela da nam kažu - ovo je fudbal".

 

 

Valdano smatra da Leo igra najbolje Svetsko prvenstvo u karijeri.

"Mesi je oslobođen, on je u trenutku najveće zrelosti. Lično smatram da je mnogo dugo vremena stavljao previše stvari na svoja leđa, a sada ih vadi. O tome najbilje govori konflikt sa igračem Holandije. Ovo je drugi Mesi, on oseća. Mislim da ga je oslobodilo osvajanje Kopa Amnerike, on je sada srećan. Sećate se i reči Pepa Gvardiole pre mnogo godina. Tada je rekao da "jedino što treba da uradi jeste da Mesi bude srećan, a da će se Leo za sve ostalo pobrinuti na terenu".

Hvalio je Horhe i ostale igrače Argentine, uloge Mek Alistera, Enca Fernandeza i Hulijana Alvareza, postojanost selektora Lionela Skalonija i njegovu moć da mu "ekipa veruje". Nije želeo da upoređuje svoju generaciju sa ovom današnjom, više od tri decenije distance je u pitanju. Povezuje i samo jedno.

"Mesi je danas važan za tim kao što je Maradona bio tada. Dijego je bio u trenutku obilja, a Mesi u trentuku kad cedi poslednje kapi iz sebe. Posle 1.000 mečeva Leo više nije samo genije, već je mudar genije. Zato je fascinantno gledati ga danas."

Sam finalni meč će prema Valdanu biti jedna taktička bitka između "moći i mudrosti".

"Moć predstavlja Mbape, jedan atletski as novog vremena i mudrost koju u svoj svojoj fudbalskoj iluziji predstavlja Mesi. Argentina i Francuska su dva vrlo izjednačena tima gde jedan gol može da promeni i igru i prognoze. Kao kad boksujete protiv Tajsona: imate plan do prvog udarca, zar ne? Ako je nešto važno na Mundijalu onda su to detalji. Reći su vam sopstveni primer, moja uloga u finalu je bila da Brigela čuvam "jedan na jedan". U 55. minutu mi je pala ideja da napravim dijagonalu koja je ostavila Brigela iza mene a mene dovela do pogotka. Gol iz neposlušnosti. To je nešto što ima veze sa intuicijom i na šta fudbaler ima pravo kada je na ovom takmičarskom nivou." 

Očekuje Valdano da Mesi podigne veliki trofej i neće da govori o njemu kao najboljem u istoriji ikada.

"Nikad to neću izgovoriti, ali nikome ne dozvoljavam da mi kaže da sada postoji bolji igrač od Mesija. Fudbal će izgubiti genija kada završi karijeru. Ali, ne brinem se ja, ova igra iznova izmišlja nove asove, videćmo kako će izgledati sledeći genije. Naravno, navijam da Argentina osvoji Mundijal", zaključio je Valdano.

Komentari (0)

Sport