Fudbal

Preminuo Đanluka Vijali

Komentari

Autor: Euronews

06/01/2023

-

10:41 >> 11:08

Preminuo Đanluka Vijali
Preminuo Đanluka Vijali - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni fudbaler Đanluka Vijali preminuo je u 58. godini života. Bivši italijanski reprezentativac preminuo je u bolnici u Londonu od posledica raka pankreasa sa kojim se borio još od 2018. godine.

Viali je rođen 9. jula 1964. godine u Kremoni. Posle dobrih partija u Kremonezeu prešao je u Sampdoriju 1984. godine i za osam sezona odigrao je 327 mečeva uz 141 gol. Branio je četiri godine boje Juventusa (145/53), a poslednje tri godine karijere igrao je u londonbskom Čelsiju (88/40). Za selekciju Italije na 59 mečeva postigao je 16 golova. Jedan je od retkih fudbalera koji je osvojio sva tri trofeja u evrokupovima: sa Juventusom Kup šampiona (95/96) i Kup UEFA (92/93), a sa Sampdorijom (89/90) i sa Čelsijem (97/98) Kup kupova.

Po završetku karijere postao je menadžer Čelsija, pa Votforda, da bi poslednjih godina radio u stručnom štabu selekcije Italije uz svog velikog prijatelja, bivšpeg saigrača Roberta Manćinija.

Od 2018. godine borio se rakom pankreasa, u aprilu 2020. godine su mu lekarski nalazi bili odlični i činilo se kao da je pobedio opaku bolest. Međutim, 21. decembra prošle godine mu se bolest povratila, zbog lošeg zdravstvenog stanja bio je hitno primljen u bolnicu u Londonu gde je danas preminuo.

Posle Siniše Mihajlovića, Vijali je drugi istaknuti igrač Sampdorije koji je izgubio bitku sa kancerom.

Od sjajnog napadača i izuzetnog čoveka opraštaju se svi. Pre svih bivši klubovi Sampdorija, Juventus i Čelsi, oglasio se odmah i FF Italije.

 

Predsednik FF Italije Gabrijele Gravina je napisao:

„Duboko sam tužan. Do kraja sam se nadao da će uspeti da napravi još jedno čudo, ali me teši sigurnost da ono što je uradio za italijanski fudbal i plavu majicu nikada neće biti zaboravljeno. Bez dileme, Đanluka je bio sjajna ličnost i ostavlja prazninu koja se ne može popuniti, u reprezentaciji i svima onima koji su cenili njegove izuzetne ljudske kvalitete".

Komentari (0)

Sport