Fudbal

Dve nedelje do izbora predsednika FSS: Džajić i Vidić predstavili timove, "ko god bude izabran, čeka ga ozbiljan posao"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

15:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski savez Srbije uskoro će dobiti novog predsednika, a u trci za čelnu poziciju ove organizacije su dva kandidata koja su dobro poznata srpskoj javnosti. Zvanične kandidature za izbor za novog predsednika FSS podneli su bivši fudbaleri Nemanja Vidić i Dragan Džajić, a izbori će biti održani za dve nedelje, odnosno 14. marta. 

"Koliko smo pratili u poslednjih nekoliko meseci, ovo je sasvim očekivano, i odmah se nameće pitanje 'ko je za koga'. Znamo da su oba kandidata obeležila istoriju Crvene zvezde i niko ne može da im ospori, sa jedne strane Vidiću igračku karijeru i liderske sposobnosti, sa druge strane Džajiću takođe fantastičnu igračku karijeru, kao i kasnije ono što je radio na čelu Crvene zvezde", kaže novinar Arena Sporta Goran Svilar.

On, međutim, ističe da do sada javnost nije imala prilike da čuje plan nijednog od dva kandidata, što posebno važi za Vidića.

"On je iskazao iskazao želju da se vrati u srpski fudbal što je sasvim legitimno, ali kao bivši kapiten, ako želi da bude predsednik takve organizacije, mora da popravi pre svega odnos sa medijima koji u ovom trenutku nije baš idealan - nismo ga videli nigde da gostuje i da predstavlja svoj plan, a jedno od osnovnih pitanja je kako će se poboljšati srpski fudbal", objasnio je Svilar za Euronews Srbija. 

Prema njegovim rečima, trenutno postoje, između ostalog, dva velika problema koja pogađaju srpski fudbal: nedostatak struke i nedostatak baze, odnosno rada sa mlađim kategorijama.

"Nemamo nijednog trenera u Ligi šampiona, imamo samo jednog u najboljih pet liga, Dejana Stankovića. Imamo trenere po belom svetu - Rusiji, Meksiku, Kipru, ali to nije krem svetskog fudbala. Trenerska struka je u Srbiji u ovom trenutku u velikom problemu", istakao je Svilar.

Ko ima veće šanse?

Prema Svilarovom mišljenju, ukoliko se posmatraju nezvanične informacije, trenutno veće šanse za pobedu ima Dragan Džajić. Međutim, naglašava da do izbora ima još dve nedelje, i da je ipak bolje sačekati da bi se videlo kako će se stvari odvijati.

Sa druge strane, Mirko Poledica, predsednik nezavisnog sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", ističe za Euronews Srbija da Džajićeva kandidatura "može da se posmatra iz dva ugla".

"Prvi ugao je to da li se on zaista kandidovao ili stoji iza drugih ljudi svojim imenom, a drugi je taj, ako uzmemo u obzir da se zaista kandidovao, da li on u svojim godinama može da iznese teret tog jako zahtevnog i teškog posla. Okolnosti u svetskom fudbalu su se jako promenile, on već 15 godina ne radi u fudbalu, a fudbal je doživeo ozbiljnu transformaciju - digitalizovao se, zahteva jako mnogo putovanja i pregovora sa ljudima, pre svega koji bi trebalo da doprinesu u materijalnom smislu", istakao je Poledica.

Euronews

Dvojica kandidata naveli su i ljude koje će postaviti za potpredsednike ukoliko dođu na čelo FSS. Na spisku Nemanje Vidića našli su se Branko Milutinović, osnivač i prvi čovek kompanije Nordeus, Milorad Mažić, svetskip riznati fudbalski sudija, Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke i nekadašnji selektor Slavoljub Muslin. 

Kada je u pitanju Dragan Džajić, u slučaju njegove pobede potpredsednička mesta bila bi rezervsana za bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i bivšeg selektora reprezentacije Srbije Ljubišu Tumbakovića.

Svilar navodi da, ko god bude novi predsednik, očekuje ga "ozbiljan posao, jer je FSS organizacija koja pod sobom ima 3.000 klubova i 352 takmičenja".

Komentari (0)

Sport