Fudbal

Đani Infantino ostaje na mestu predsednika FIFA do 2027. godine

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2023

-

13:42

Đani Infantino ostaje na mestu predsednika FIFA do 2027. godine
Đani Infantino ostaje na mestu predsednika FIFA do 2027. godine - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Nema promena na čelu FIFA, Đani Infantino dobio je danas poverenje na 73. Kongresu održanom u Ruandi za novi mandat koji će mu trajati do 2027. godine.

Na Kongresu je objavljeno da će na Mundijalu 2026. godine učestvovati 48 selekcija, kao i da će novo klupsko prvenstvo za klubove imati 32 tima. Proširenje fudbalskog kalendara kritikovali su sindikati igrača FIFpro i španska La Liga.

"Čujem od nekih da ima previše fudbala. Da, možda na nekim mestima, ali ne svuda. U stvari, u većini delova sveta nema dovoljno fudbala. Treba nam mnogo više, a ne manje takmičenja, želimo da se fudbal razvija širom sveta", istakao je Infantino na ovu temu.

Izneo je i niz budućih projekata.

"Razgovaramo o organizovanju Svetskog klupskog prvenstva za žene i Svetske sezone u FIFA u martu svake dve godine, kada timovi ne mogu da igraju kvalifikacije".

Na Svetskom prvenstvu 2026, koje će se održati u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Кanadi, broj ekipa će se povećati sa 32 na 48. Turnir će imati 104 utakmice, a ne planiranih 80, nakon što je FIFA promenila predloženi format od 16 grupa po tri tima u 12 grupa od po četiri tima. Selekcije će morati da odigraju osam mečeva da bi osvojile Mudnijal, jedan susret više u poređenju sa prethodnim odigranim u Kataru.

Svetsko klupsko prvenstvo sa 32 tima održavaće se svake četiri godine od juna 2025. godine. Sindikat igrača FIFpro i Udruženje profesionalnih fudbalera izrazili su zabrinutost zbog zahteva prema igračima, dok je La Liga saopštila da planovi FIFA pokazuju "potpuno zanemarivanje" fudbalske zajednice.

 

 

Govorio je Infantino o mogućnosti uvođenja ograničenja plata u fudbalu:

"Moramo poboljšati naše propise i statut FIFA. Nastavićemo da razvijamo naše principe dobrog upravljanja i posmatramo sistem transfera, a možda i razgovaramo o poboljšanju transparentnosti transfera naknada i plata. Možda će biti potrebno uvesti ograničenje, moramo da razmislimo kako to da uradimo. Pogledaćemo to sa svim zainteresovanim stranama i videti šta možemo da uradimo".

Infantino je nasledio na čelu FIFA Sepa Blatera 2016. godine, zadržavši tu ulogu 2019. i ponovo je jednoglasno izabran na još jedan četvorogodišnji mandat.

"To je neverovatna čast i privilegija i velika odgovornost. Obećavam da ću nastaviti da služim FIFA i fudbalu širom sveta. Onima koji me vole, a znam da ih ima mnogo, i onima koji me mrze... Volim vas sve", rekao je Infantino.

Komentari (0)

Sport