Fudbal

Engleska srušila Italiju, Kejn postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

22:48

Engleska srušila Italiju, Kejn postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije
Engleska srušila Italiju, Kejn postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Engleska se revanširala Italiji za poraz u finalu EURO 2020. godine na "Vembliju", pa je pobedom u Napulju sa tri boda otvorila takmičenje u Grupi "C" kvalifikacija za EURO 2024. godine. Srpski arbitar Sržan Jovanović imao je mnogo posla u derbiju prvog kola kvalifikacija i čini se uspešno odradio posao. Engleska je pobedila u Italiji prvi put posle 1997. godine, kada je u prijateljskoj utakmici slavila 2:0 golovima Jana Rajta (26) i Pola Skolsa (43), a prekinuli su niz "azura" od 25 mečeva bez poraza u svojoj zemlji u kvalifikacijama za EURO (poslednji poraz od Danske 1999. 2:3).

Italijani su dobro otvorili meč na stadionu "Dijego Armando Maradona", ali posle uvodnih 10 minuta i "bombe" Džuda Belingema koju je Donaruma, Englezi su bili konkretniji i ubrzo su poveli. Hari Kejn je šutirao posle kornera, lopta se dobila do Deklana Rajsa koji je prosledio u mrežu sa desetak metara.

Mogao je i morao Kalvin Filips bolje da završi akciju u 32. minutu. Imao je Kejna i Griliša u boljoj poziciji, međutim, odlučio se za udarac i promašio. Ipak, u 41. minutu je posle kornera Di Lorenco igrao rukom pred Harijem Kejnom i Srđan Jovanović je posle pregleda VAR-a opravdano dosudio penal. 

Hari Kejn je pogodio sa bele tačke što mu je bio 54. gol za "Gordi Albion" i tako je postao najbolji strelac Engleske, za gol je nadmašio Vejna Runija. Nastavio je Kejn neverovatnu seriju u kvalifikacijama za EURO jer je od marta 2019. godine pogodio na svakoj od devet poslednjih mečeva, ukupno je bio strelac 14 golova.

Mogao je ili morao Džek Griliš da sjajnu akciju u nadoknadi kruniše i trećim golom, ali je sa tri metra poslao loptu pored gola iako je mreža bila prazna!

Italija nije bila poražena od 1999. godine na svom tlu u kvalifikacijama za EP i nije želela da se taj niz od 41 utakmice i prekine. Lorencio Pelegrini je u 56. minutu maestralno proigrao Rategija koji je pogodio na debiju i vratio "azure" u igru.

Napadali su Italijani kao osice a od 80. minuta imali su igrača više jer je Luk Šo bio isključen. Međutim, sjajno su se branili Englezi koji nisu u drugom delu uputili nijedan udarac ka golu Donarume! Italijani su pali posle 25 godina na svom terenu u kvalifikacijama za EURO.

Severna Makedonija je za šest minuta u drugom poluvremenu došla do startnih bodova protiv Malte - 2:1 (0:0)

Severna Makedonija je razočarala protiv Malte u prvom delu. Dva puta su tražili penal posle padova u šesnaestercu, ali sudija Tohver iz Estonije nije se dao prevariti. Raritet prvog dela je da nije viđen udarac u okvir gola.

U nastavku su Makedonci zaigrali mnogo bolje, Elmaz je na pas Mioskog otvorio meč, a Čurlinov je preciznim udarcem sa 16 metara dotukao Maltežane koji su "zakuvali" finiš meča posle pogotka Janika.

Kvalifikacije za EURO 2024

Grupa C, prvo kolo

Italija - Engleska 1:2 (0:2)
/Retegi 56 - Rajs 13, Kejn 44 pen/

Severna Makedonija - Malta 2:1 (0:0)
/Elmaz 66, Čurlinov 72 - Janik 86/

Komentari (0)

Sport