Fudbal

Tadić razoružao Litvance za prvi trijumf Srbije u kvalifikacijama za EURO 2024.

Komentari

Autor: Euronews

24/03/2023

-

22:38 >> 22:47

Tadić razoružao Litvance za prvi trijumf Srbije u kvalifikacijama za EURO 2024.
Tadić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Po notama kapitena Dušana Tadića, Srbija je u više sigurnoj nego nekoj igri koja nadahnjuje, pobedila Litvaniju na stadionu "Rajko Mitić" 2:0 (1:0) i tako napravila prvi korak ka plasmanu na EURO 2024. godine u kvalifikacionoj Grupi "G". Kapiten "orlova" je 95. meč u nacionalnom dresu obeležio 21. golom, ali i 37. asistencijom, poveo je na pravi način svoj tim, a zatim ustupio od 72. minuta mesto Lazaru samardžiću koji je debitovao za Srbiju.

Srbija je očigledno ušla u meč da pobedi, ali i da sačuva što više snage za duel sa Crnom Gorom u ponedeljak. Izabranici Dragana Stojkovića igrali su u nekom laganijem modu, bez previše trčanja oslanjajući se na suvi kvalitet Dušana Tadića, Filipa Kostića, Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića... I nekako su u takvoj konstalaciji i došli do gola, jer je Filip Kostić u svom poznatom stilu prošao po levoj strani, zatim "zavrnuo" na desetak metara odakle je Dušan Tadić u 95. nastupu za "orlove" postigao 21. pogodak. 

Litvanci su još jednom potvrdili svoju odliku da su borbena, dobro organizovana defanzivna ekipa, a kad rival ne trči dovoljno, onda oni uglavnom uspevaju da zatvore sve prilaze golu. S obzirom da su "orlovi" igrali u drugoj brzini, šanse su stvarali samo na suvi kvalitet. Mogao je Dušan Vlahović glavom da matira golmana posle centaršuta Kostića, mogao je i Mitrović da brže šutira u 34. minutu, dok Marko Grujić nije imao sreće da atraktivan potez petom rezultira golom. Skrenuo je šut Živkovića i pogodio samo stativu.

Uglavnom, Srbija je kontrolisala meč, ali je u 27. minutu Palauskas imao zicer kada se oslobodio Gudelja, okrenuo i poslao loptu preko prečke sa sedam metara. Bila je to opomena za defanzivce Srbije...

Znali su reprezentativci Srbije da će morati da pojačaju ritam u nastavku što se i dogodilo. Pritisli su goste, ali im i dozviolili da preko Jankauskasa prvi imaju priliku, ali je Vanja Milinković Savić uspešno zaustavio njegov udarac sa 15 metara. Odmah je usledila kazna, Dušan Tadić je napravio pravu malu minijaturu u petercu, uposlio je Dušana Vlahovića, a napaač Juventusa nije propustio priliku da sa pet-šest metara zakuca loptu pod prečku.

Tu je negde i bio kraj što se konačnog pobednika tiče. Tadić je ubrzo mesto ustupio Lazaru Samardžiću, da se predstavi navijačima u Srbiji, "orlovi" su igrali koliko je trebalo do kraja da sačuvaju prednost, mada je Vanja Milinković Savić još jednom dobrom intervencijom sprečio Černiča i Novikovasa da "zakuvaju" meč u poslednjih 15 minuta.

Na kraju je ostalo 2:0, Srbiju u ponedeljak od 20.45 (TV Arena Premium 1) očekuje duel sa Crnom Gorom u Podgorici.

Uživo, Srbija - Litvanija 2:0 kraj

Drugo poluvreme

90+3. minut: Pobeda Srbije na startu kvalifikacija za EURO 2024. godine. Litvanci su i peti put uzastopno poraženi u Beogradu, sve je rešio Dušan Tadić, prvo golom, a zatim i asistencijom Vlahoviću. "Orlovi" nisu blistali, ali u takmičenju je važan rezultat. Napravljen je prvi od osam koraka ka EURO u Nemačkoj.

80. minut: debitovao je Lazar Samardžić za Srbiju, ali su gosti preko Černiča i Novikovasa pretili i nisu uneli neizvesnost u meč jer je siguran na golu bio Vanja Milinković Savić.

 

 

65. minut: Srbija je postigla i treći gol, ali je on poništen zbog ofsajda. Nije Kostić bio u ofsajdu, ali jeste Živković u začetku akcije. 

53. minut GOOL, vodi Srbija 2:0, strelac Dušan Vlahović. Dušan Tadić je imao pravu malu minijaturu u petercu gostiju, poslao je povratnu loptu do Vlahovića koji je zakucao pod prečku.

 

 

51. minut: Srbija je uglavnom igrala na polovini Litvanaca, ali su posle jedne grešpke na sredini terena gosti imali lepu priliku. Jankauskas je šutirao sa 15 metara, ali je Vanja Milinković Savić odbranio njegov udarac. Bio je ovo prvi udarac u okvir gola gostiju.

Počeo je drugi deo meča, nema izmena.

Prvo poluvreme

45. minut: kraj prvog dela, Srbija je igrala sporo, na kvalitet Kostića i Tadića stigla je do vođstva.

40. minut: Srbija vodi, ali igra je daleko od one koje su prikazivali u prethodnim kvalifikacijama. Razlika u kvalitetu igrača je velika, "orlovi" igraju na potez, ali najvažniji je rezultat. 

34. minut: Dve prilike u dva minuta propušta Srbija. Prvo je Aleksandar Mitrović uspeo da se oslobodi čuvara, šutira ali je bio izblokiran. Posle kornera, loptu je ka srcu šesnaesterca uputio Andrija Živković, Marko Grujić je petom skrenuo loptu ka mreži ali je ona pogodila stativu.

27. minut: Srbija je do gola bila pasivna, od pogotka Tadića aktivnija, ali dve dobre akcije nisu bile krunisane boljim završnim pasom. Međutim, Litvanci su bili na pragu izjednačenja kada je Palauskas primio loptu na šest-sedam metara, okrenuo se i šutirao preko prečke.

16. minut, GOOL, vodi Srbija golom Dušana Tadića. Prva dobra akcija, Filip Kostić je prošao po levoj strani, poslao je odličnu povratnu loptu ka Dušanu Tadiću koji trese mrežu. Ovo je bio 21. pogodak Tadića u 95. utakmici za "orlove".

 

 

10. minut: Srbija je sporo ušla u meč, Litvanci su presingom naterali "orlove" da igraju iz zadnje linije, što je uz mnogo grešaka u prijemu i pasu, uz nedovoljno kretanje prouzrokovalo da golman gostiju ostane uglavnom besposlen. Morao je da reaguje samo na jedan centaršut Živkovića sa desne strane.

Počeo je meč na stadionu "Rajko Mitić", Srbija je favorit ne samo u ovom meču već i u kvalifikacijama. Selektor Stojković odlučio se da šansu ukaže Starhinji Erakoviću i Marku Grujiću, ali napad čine Tadić, Mitrović i Vlahović što dovoljno kazuje kakve su namere "orlova". pre početka odata je pošta Siniši Mihajloviću.

Selekcija Srbije odigrala je do sada osam mečeva protiv Litvanije, pobedila je na sedam, a jedini poraz doživela je u kvalifikacijama za SP 2010. godine 2:1.

U Beogradu su "orlovi" pobedili u sva četiri meča (2:0, 3:0, 4:1, 4:1), a zanimljivo je da je Aleksandar Mitrović u poslednja tri susreta (4:1, 4:1, 2:1) postigao pet od 10 pogodaka Srbije.

Srbija - Litvanija 2:0 (1:0)

Strelci: Tadić u 16, Vlahović u 53. minutu. Stadion: Rajko Mitić. Sudija: Lorens Vizer (Belgija).

SRBIJA: Vanja Milinković Savić - Eraković, Gudelj, Pavlović - A. Živković (od 80. Milenković), Grujić, Lukić (od 72. Lukić), Kostić - Tadić (od  72. Samardžić) - Vlahović (od 63. S. Milinković Savić), Mitrović (od 80. Joveljić).

LITVANIJA: Batkus - Lasickas, Kožukolovas, Girdvainis, Beneta (od 86. Baravikas) - Šimkus, Černič (od 80. , Gineitis (od 80. Romanovski), Golubickas (od 62. Slivka), Jankauskas (od 62. Novikovas) - Paulauskas (od 80. Laukžemis).

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa "G"

Bugarska - Crna Gora 0:1 (0:0)
/Krstović 70/

Srbija - Litvanija 2:0 (1:0)
/Tadić 16, Vlahović 53/

Komentari (0)

Sport